Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Borunun içinde akan sudan elektrik üretti, Türkiye’ye enerji modeli oldu

Paylaşımı… TBMM KİT Komisyonu toplantısı sırasında AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel yaptı:

“2017 yılında Bursa’daki çalışmasıyla, yıllık enerji üretimini 6.5 milyon kilowatsaat artıran BUSKİ D13 HES’in geçici kabulü yapıldı. Başarılı çalışmaları ve ülkemize kattıkları değer için kendilerine teşekkür ederiz.”

Aslında…

Projeyi Bursa biliyor, ama Gürel’in paylaşımıyla bir kez daha öyküsünü anımsatmakta yarar var.

2016 yılında yenilenebilir enerji kapsamında proje geliştiren BUSKİ, kente Doğancı Barajı’ndan su getiren ana isale hatları içindeki akan suyun şiddetinden elektrik enerjisi üretmek üzere kolları sıvadı.

Başlangıçta…

Ana isale hatlarını yapan DSİ tedirgin olup itiraz etti. Fakat uzun görüşmeler sonunda BUSKİ yöneticileri DSİ’yi ikna etmeyi başardı.

Böylece BUSKİ’nin HES projelerinin önü açıldı.

Projeler de…

Doğancı Barajı’ndan gelen suyun arıtıldığı Dobruca Arıtma Tesisi’nden ana depolara giden hatlarda uygulandı.

Bu amaçla…

İlkinden 500 kilowatsaatlik kurulumla 15 milyon 097 bin 400 kilowatsaat, ikincisinden 1.200 kilowatsaatlik kurulumla 26 milyon 513 bin kilowatsaat ve üçüncüsünden de 650 kilowatsaatlik kurulumla 11 milyon 323 bin 300 kilowatsaat elektrik enerjisi üreten boru içinde 3 HES kuruldu.

En büyük üretim de…

26 milyon 513 bin kilowatsaatlik üretimiyle Bursa Milletvekili Gürel’in geçici kabulünü duyurduğu D13 HES adı verilen projeden elde edildi.

Dahası…

Su boruları içine kurulan ve akan suyun şiddetinden elektrik üreten bu 3 HES’le, BUSKİ’nini yıllık elektrik tüketiminin yüzde 15’i karşılandı.

İşte…

Başlangıçta, BUSKİ’nin bu çok özel projesine itiraz eden DSİ, başarılı sonuç üzerine BUSKİ modelini tüm Türkiye’ye önerdi ve uygulamaya da başladı.

Bizlere de…

Düşünen, projeyi geliştiren ve uygulayan, kısacası emeği geçen herkese teşekkür edip kutlamak düşüyor.


Su depoları elektik santralına döndü

Borulardaki sudan HES’le elektik üreten BUSKİ ana su depolarına güneş enerjisinden elektrik üreten GES’ler de kurdu.

Böylece…

2014’teki ilk GES’ten 1 milyon 105 bin 490 kilowatsaat, 2016’daki ikinci GES’ten 1 milyon 533 bin 613 kilowatsaat, aynı yıl üçüncü GES’ten 147 bin 617 kilowatsaat, 2018’daki dördüncü GES’ten de 943 bin 651 kilowatsaat elektrik üretti.

HES ve GES’ten toplam enerjiyse 56 milyon 664 bin 071 kilowatsaate ulaştı.

Kesilen doğalgaz ve elektik önerisi: Borçlar yaz aylarına bölünsün

Kamuoyuna… CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın duyurdu. Bursa’da 34 bin 112 evin doğalgazı, 22 bin 650 evin de elektriği borcu nedeniyle kesildi.

İşte…

Toplumun içinde bulunduğu bu sıkıntı üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu Üyesi Ercan Korkmaz’dan öneri geldi:

Bir…

“Artan Covid-19 vakaları ve kış mevsimi nedeniyle tespit edilen dar gelirli vatandaşlarımızın doğalgaz faturalarının önemli bir bölümü yaz dönemine bölünmeli. Bu zor zamanda, kardeş ülke Azerbaycan’ın devlet şirketi SOCAR da taşın altına elini koymalı.”

İki…

“Aynı şekilde, UEDAŞ ile görüşülüp elektriği kesik dar gelirli vatandaşların elektrikleri açılmalı ve kesintiler kış mevsiminde yapılmamalı, ya da kış dönemi faturaları yaz dönemi faturalarına yansıtılmalı.”

Bunun için de, şirketlere vergi avantajı sağlanmasını önerilerine ekledi.

Borç yapılandırmasında kredi kartı sorunu

Bursa’da… 34 bin 112 evin doğalgazının borcu nedeniyle kesildiğini CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın açıklamasıyla duyurduğumuz yazı üzerine bir vatandaş aradı.

Dedi ki:

“Hem elektrik, hem doğalgaz borçlarını yapılandırıp taksitlendirmek için başvurduğumuzda kredi kartı isteniyor, yoksa taksitlendirme olmuyor. Benim gibi kredi kartı olmayanlar ne yapacak?

Görünen o ki, bu da ciddi bir uygulama sorunu.


İş dünyasında kadın güçlenirse toplumun gelişme hızına katkı sağlar

4 yıl önce… BUİKAD, BUSİAD ve Yeşim Tekstil’in koordinatörlüğünde, KalDer desteğiyle kuruldu.

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu bir yandan iş dünyasında kadının önemini anlatırken, bir yandan farkındalık oluşturup toplumu bilinçlendiriyor.

Nitekim…

Üstlendikleri misyon doğrultusunda Gücünüz Eşitliğimiz adıyla Bursa’da 3 büyük zirve gerçekleştirdiler. Son zirve, pandemi koşulları nedeniyle dijital ortamdan yapıldı.

Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü ve Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Cesur’un moderatörlüğündeki toplantıya katılan Vodofon Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel günün mesajını verdi:

“Bugün birçok toplum daha hızlı gelişmenin, daha fazla kalkınmanın yollarını arıyor. Bunun çözümü yanı başımızda; kadınlar. Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımı, güçlü kadın, güçlü toplum demek.”

Kadın muhtarlar unutulmadı

Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde kadınlar için siyasal düzenlemeler yokken Atatürk farkını gösterdi ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı tanıdı.

İşte…

Bu hakkın 86. Yıldönümünde AK Parti Osmangazi ilçe Başkanı Ufuk Çömez de özel bir program hazırladı ve yönetimiyle birlikte Osmangazi’nin seçilmiş kadın muhtarlarını ziyaret ederek günün anısına armağanlar verdi.

2 adet yorum var

2 adet yorum var

  1. Eğer o su bir elektrik motoru ile pompalanıyor ise üretilenden çok tüketime sebep olur enerjinin korunumu kanunu gereği. Düzeneğin nasıl çalıştığı ile ilgili daha ayrıntılı bir açıklama güzel olurdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X