Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bu çevreci proje Bursa’dan çıktı: Yaban yaşamına ekolojik köprü!

Gerçi… Dünyada benzerleri vardı, ama insana değeri hep tartışan ülkemizde yaban yaşamı için önemli bir adım atıldığını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfalarında okuduk.

Açıklamada…

Yabani hayvanların yaşam alanları içinde güvenle yer değiştirmeleri ve su kaynaklarına ulaşmalarını sağlamak üzere otoyollar üzerine Ekolojik Köprüler yapıldığı anlatılıyordu.

Okurken…

Bugüne kadar göz ardı edilen doğa ve doğal yaşam içindeki ekolojik unsurların resmen göz önüne alınması nedeniyle mutluluk duyduk.

Bununla birlikte…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın otoyolların kestiği doğa ortamlarında yaban hayvanlarının suya ulaşmak ve karşıdan karşıya geçmek için kullanmaları amacıyla yapmaya başladığı ekolojik köprüler açıklamasını okurken, hafızamızda bu konunun geçmişi canlandı.

Arşivimizi açıp o geçmişi bulduk.

29 Mayıs 2016 tarihinde bu sütunlarda “Yollar çok güzel oldu, ama doğanın dengesi bozuldu: Şimdi ekoloji yolu” başlığıyla aktardığımız gelişme, aslında bugünkü ekolojik köprü projesinin aslında Bursa’dan çıktığını gösteriyor.

O yazıda…

Dönemin AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili olan Hüseyin Şahin şuna dikkat çekiyor:

” Yolların bölüp geçtiği açık arazide, ormanlarda yaşayan hayvanlar yaşam alanlarını kaybediyorlar. Çünkü geçiş yolları kesiliyor. Yolu aşamadıkları için, yaşadıkları ve alıştıkları bölgelere gidemiyorlar. Aşmaya çalışanlar da kazalarda telef oluyor.”

Projenin kaynağını da açıklıyor:

“Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyemiz Abdurrahman Mansur bu konuda kapsamlı bir çalışma yapmış. Ben de dosyayı Ulaştırma Bakanlığı ve Orman Bakanlığı’na ilettim. Bakanlıklar çok büyük ilgi gösterdi.”

4 yıl önce şu bilgiyi veriyor:

“Gelişmiş ülkelerde otoyollarda hayvanların geçiş yolu olan noktalara yalnızca hayvanların kullandıkları köprüler yapılıyor. Bunlara ekoloji otoyolu adı veriliyor. İşte bu yollar şimdi kamunun gündemine giriyor, artık biz de yapacağız.”

Bazıları için önemsiz gelebilir, ama önemi ortaya çıkan doğa ve doğal yaşamı paylaştığımız canlılar için örnek bir projenin Bursa’dan çıkması önemli.

 

Mezitler’e yapılacak ekolojik köprüyü bekliyoruz

Ulaştırma Bakanlığı’nın açıkladığı otoyollarla bölünen yaban yaşamına ekolojik köprü projesini ilk kez 29 Mayıs 2016’da bu sütunlarda dile getiren ve dönemin AK Parti Bursa Milletvekili olan Hüseyin Şahin, öncelikli uygulamanın İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nda yapılacağını açıklamış.

Bakanlık da…

Kuzey Marmara Otoyolu’nda 1, İstanbul-İzmir Otoyolu’nda 2 ekolojik köprü yapıldığını, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale Otoyolu’nda 1 ve İzmir-Çeşme Otoyolu’nda 2 köprü yapımının sürdüğünü açıkladı.

Şimdi…

4 yıl önce sözü verilen bir köprünün de Mezitler’e yapılmasını bekliyoruz.

 

Cezalar etkili olmadı: Çocuklar ve kadınlarla pandemi mücadelesi

İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı ile konuşurken, koronavirüs mücadelesinde “bilinçlendirme ve uyarı” olarak tanımladığı yeni bir dönemin işaretini de verdi.

Söylediği şu:

“Pandemi mücadelesinde cezalar tek başına yeterli olmadı. Vaka sayıları maalesef tırmanışta. O nedenle mücadeleyi genişleten yeni bir eylem planlanını devreye soktuk.”

Plan şu:

“Vakaların artması üzerine önce Yıldırım Belediyesi, sonra da Osmangazi Belediyesi ile bir plan hazırladık. Bu doğrultuda, kolluk kuvvetlerimizden alacağımız destekle belediyelerle beraber sahada olacağız.”

Şunu vurguladı:

“Kalabalığın yoğun olduğu yerlerde uyarı ve anonslar yapacağız. Özellikle de çocuklara ve kadınlara yönelik bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık vereceğiz.”

Amaç şu:

“Aile üzerinde etkili olan çocukları ve kadınları bilinçlendirerek yeni bir mücadele dönemi başlatacağız. Çünkü çocukların uyarıları ailede daha etkili oluyor.”

 

Umursamayan gençlere kritik uyarı

Hafta içinde… CHP Bursa eski milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in gençlerde vaka sayılarının artmasına ilişkin değerlendirmelerine yer verdik.

Bunun üzerine…

Yine CHP Bursa eski milletvekili olan Prof. Dr. Mustafa Özyurt’tan gözleme dayalı ve daha çok uyarı anlamında ek bir değerlendirme geldi.

Mustafa Hoca diyor ki:

“65 yaş üstü olanlar gerçeği görüyor ve kurallara uymasını biliyorlar. Oysa gençler gençliklerine güveniyorlar ve ‘Bana bir şey olmaz’ diye düşünüyorlar. Artışın nedeni bu kadar basit.”

 

En mesafeli organizasyonla pandemi mücadelesi Yıldırım’dan başladı

Hafta içinde… Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca vaka sayısı artan 5 il arasında Bursa’ya dikkat çekti. İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkcı da Bursa’daki artışın yüzde 40’ının Yıldırım, Osmangazi ve Gürsu’da olduğunu söyledi.

Ardından ilk adımlar da Yıldırım’da atıldı.

Nitekim…

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz mücadelede “temizlik, maske, mesafe” önemini anımsatırken, bugüne kadarki en mesafeli organizasyon dün Otosansit’te gerçekleştirildi.

Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, pandemi sürecinde olduğu gibi normalleşme sürecinde de esnafın yanında olduğunu açıkladığı toplantıda Otosansit esnafının sorunlarını ve beklentilerini dinledi.

Toplantıya…

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay ve Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Ahmet Yıldız da katıldılar.

 

Saadetli gençlerden tiyatral eleştiri

Uzun süredir sessiz olan Saadet Partisi Gençlik Kolları, yıllar önce Ali Mollasalih döneminde çok ilgi gören tiyatral gösteriyle geri döndü.

Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen ve çevreden geçenlerin de ilgi gösterdikleri gösteride Saadetli gençler mahallelerde artan estetik uyuşturucuya dikkat çekerken, insana yatırım yerine Bursa’nın betonlaştığını söyleyerek belediyeleri de eleştirdiler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X