Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bu işte tuhaflık var: Süt üretmek için ithal edilen damızlıklar kesilecek mi?

Köşe Yazısını Dinle

Vatandaşın… Karacabey bölgesinde büyükbaş hayvan çiftliği var. Süt üretimi için sığır yetiştirmek üzere yatırım yapmış, damızlık süt ari işletmesi kurmuş.

Sonra…

Hollanda ve Macaristan’dan Holstein cinsi 170 adet damızlık gebe ithal etmek için harekete geçmiş. Satın aldığı gebe düveler önce Macaristan’da karantinaya alınmış, sonra Bursa’ya getirilmiş ve Karacabey’deki çiftlikte ikinci karantina başlamış.

İşte…

Bu süreçte, hayvanlardan alınan kan örneklerinde; ilk partide 4 ve sonraki partide 4 olmak üzere toplam 8 pozitif çıkmış. Bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü tarafıdan damızlık gebe düvelerin kesimine karar verilmiş.

Yapılan itiraz da Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nce reddedilmiş.

Şimdi…

Bu kararla 170 gebe damızlık kesilecek. Türkiye genelinde 4 binin üzerinde damızlık da aynı durumda.

İlk bakışta…

Testler sonucu hasta olduğuna karar verilen hayvanların kesilmesi gayet doğal gözüküyor. Fakat, süt üretimi için ithal edilen damızlıkların kesimi, bu hayvanların et olarak tüketime girmesi anlamına geliyor.

Dahası…

“İhbarı zorunlu olmayan bir hastalık” kabul edilen virüsün, Ibr Convesionel olarak adlandırılan canlı aşı uygulamalarında pozitif sonuç verdiği yönünde veteriner hekim ve üniversiteden akademisyen görüşleri var.

Bir anlamda…

Pandemi döneminde, vücuda canlı virüs verilen aşı sonrası Covid çıkması gibi bir durum söz konusu.

Ayrıca…

Karacabey bölgesindeki çiftlikte 1 aydır karantinada olan gebe damızlıkların sağlıklı göründükleri ve bulgu emaresi yansıtmadıkları da bilgiler arasında.

Sorun şu…

Süt üretimi amaçlı ithal edilen Karacabey’de 170, Türkiye genelinde 4 binin üzeri gebe düve aşı sonrası testleri pozitif çıktığı için kesim tehlikesi yaşıyorlar.

Bir…

Kesim yapılacaksa doğum sonrası beklenemez mi?

İki…

Piyasaya et arzı arttırmak amaçsa, hasta denilen hayvanlarla nasıl olacak?

 

Çevre dostu sanayi bölgesi: TOSAB

Bursa’da… Kirletici sanayi örneği olan tekstil boyahanelerini çevreci sanayi bölgesinde bir araya getirip çevreci üretim sağlamak için yılların mücadelesi sonuç verdi.

Bu amaçla…

İzmir Yolu’nda, Deri OSB yakınında oluşturulan ve TOSAB kısa adıyla bilinen Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde ilk fabrikanın temeli atıldı.

TOSAB Başkanı Erol Türkün ve yönetimi önemli bir iş başardı.

 

Bursa’da ilk Taekwondo Türkiye Şampiyonası: 5 bin sporcu geliyor

Bursa’ya… İlk olimpiyat madalyasını Hatice Kübra İlgün getirdi. Taekwondo milli sporcumuz, katıldığı şampiyonalarda başarılarıyla göğsümüzü kabarttı.

Şimdi de…

Bursa’da ilk kez Taekwondo Yıldızlar Türkiye Şampiyonası düzenleniyor. 15-21 Temmuz tarihleri arasında Nilüfer’deki Tofaş Spor Salonu’ndaki karşılaşmalar için 5 bin sporcu gelecek, 250 sporcu da Bursa’dan katılacak.

Hazırlıkları…

Görevi öncesinde de taekwondo camiasını bir araya getiren Taekwondo Bursa İl Temsilcisi Oğuzhan Maviçiçek’le sohbet ettik. Taekwondo Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Metin Şahin’e teşekkür ederken, tüm Bursalıları salona davet etti ve şunu söyledi:

“Bursa’mızda Taekwondo Türkiye Şampiyonası ilk kez yapılıyor. Biz de ilk şampiyonayı organize etmenin gururunu yaşıyoruz. Bu etkinlikleri arttırarak sürdürmek istiyoruz.”

 

Başkan Aktaş’a sürpriz hediye: Doğum tutanağı

11 Temmuz… Dünya Nüfus Günü’ydü. İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Hüsamettin Erkınay da bu özel gün nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etti.

Sohbet sırasında…

Erkınay, getirdiği sürpriz bir hediyeyi de Başkan Aktaş’a verdi.  Bu hediye,

Aktaş’ın doğum tutanağıydı.

Çok özel ve anlamlı olan doğum günü tutanağı hediyesiyle duygulanan Aktaş heyecanını da gizlemedi.

 

CHP Mudanya kongresi için sürpriz aday: Gençlerin yarışı başladı

CHP’de… İlçe kongreleri 5 Ağustos’ta başlayıp 10 Eylül’de sona erecek. Bu süreç için, geçen hafta CHP İl Başkanı Turgut Özkan başkanlığında yapılan İlçe Başkanları toplantısında Osmangazi İlçe Başkanı Metin Yılmaz ile İznik İlçe Başkanı Asiye Çalışkan aday olmayacaklarını açıkladılar.

İki isme…

Mudanya İlçe Başkanı Ömer Aydın da eklendi.

Dahası…

Aydın’ın kararını duyurmasıyla, geçen dönem CHP Mudanya Gençlik Kolları İlçe Başkanı olan Kurtuluş Furkan Atalay adaylığını açıkladı.

Adaylık açıklamasında…

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ile İlçe Başkanı Ömer Aydın da hazır bulundu.

Bu arada..

Halen CHP Gençlik Kolları Genel Merkezi MYK Üyesi olan Seda Bozdağ da aday olmak için hazırlık yapıyor.

Atalay’dan sonra Bozdağ da aday olursa, CHP Mudanya İlçe Başkanlığı yarışı gençler arasında geçecek.

 

Efe ailesinin acı günü

Bursa’nın eski ailelerinden… Ali Kemal Efe’nin küçüğü, bir dönem ANAP İl Başkanı olarak siyaset de yapan Mimar Mehmet Orhan Efe’nin büyüğü Osman Cemal Efe’yi Çancılar’daki hırdavat dükkanından tanıyoruz.

1949 doğumlu ve İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi mezunu Osman Cemal Efe geçirdiği kalp krizi sonucu Bodrum’da yaşamını kaybetti.

Cenaze Bursa’ya getiriliyor, ama bu satırları yazarken program kesinleşmemişti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X