Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bu salgın çok fena, ama Bursa formülü sağlık sistemindeki yoğunluğu rahatlattı

Köşe Yazısını Dinle

Çevremizde… Büyük çoğunluk virüs salgını nedeniyle yorgan-döşek yatıyor. Aradıklarımızın büyük çoğunluğu da hasta. Bu dönem kalabalıklarla temasları fazla olduğu için siyasiler de adına grip denilen salgına yakalandılar.

Üstelik…

Evde geleneksel yöntemlerle tedavi olanların yanı sıra hastanelere başvuru çok fazla. Polikliniklerde izdiham var, hastane koridorları resmen dolup taşıyor.

Verilere göre…

Salgına yakalanıp hastalananların yüzde 35’i hastanelerin Acil Servisleri’ne başvuruyorlar. Bu  yüksek oran da, Aciller’de yoğunluğu arttırıyor.

Yine…

Yoğun Bakım’larda doluluk yüzde 85’e ulaştı ki, yoğunluk pandemiden fazla.

Bu noktada…

Sağlık sistemini rahatlatan ve Bursa formülü olarak adlandırabileceğimiz yeni bir uygulamanın etkisini görüyoruz.

Onu da…

Hafta başında Olay’ı ziyarete geldiğinde Bursa Valisi Mahmut Demirtaş açıkladı, biz de salı günü duyurduk:

“Salgın nedeniyle hastanelerimizde yoğunluk var. Durumu daha iyi bazı yoğun bakım hastalarını ilçelerdeki hastanelere sevk ediyoruz.”

İşte…

Bu salgında Bursa’yı rahatlatan formülün İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım’a ait olduğunu vurgulamak gerekiyor.

Daha önce…

Saha Koordinatörü olarak görev yapmış olmanın deneyimiyle geliştirdiği pratik çözüm ilçelerdeki kamu hastanelerin hepsinin tam kapasite faaliyete geçmelerini ve işlevselliklerinin artmasını sağladı.

Bunun da iki alanda yansıması var:

Birincisi…

Yoğunluk merkezde oluştuğu için ilçe hastanelerinde yataklar boş kalıyordu. Hasta aktarılmasıyla bu yataklar kullanılır hale geldi, merkezin yükü hafifledi.

İkincisi…

İlçe hastaneleri yarı atıl faaliyet göstermekten çıktı.

Gerçi…

Kent merkezindeki farklı hastanelerde hastası olan dostlardan oda bekledikleri yakınmaları geliyor, ama o süreler bazen uzasa da sorun aşılıyor.

Kısacası…

Bu salgın çok fena, ama sistem pandemi sürecine göre daha iyi işliyor.

 

Tayan’ın kalp damarına stent takıldı

1977’de… Gazeteci olarak izlediğimiz ilk siyasi parti kongresinde Adalet Partisi İl Başkanı seçilen Turhan Tayan sonra DYP İl Başkanı, DYP Bursa Milletvekili ve Grup Başkanvekili oldu, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları yaptı. CHP Bursa Milletvekili olarak aktif siyaseti noktaladı.

Geçtiğimiz günlerde…

Evinde rahatsızlanınca Tıp Fakültesi’ne kaldırılan Tayan’ın tıkalı kalp damarına stent takıldı.

 

Özel’in teklifini kabul etti: Şükrü Erdem CHP Mustafakemalpaşa Adayı

1991’de… Doğru Yol Partisi’nden Bursa Milletvekili seçildiğinde sürpriz oldu. Mustafakemalpaşalı genç eczacı Şükrü Erdem parlamentoya gitmesi yanında, Tansu Çiller hükümetinde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak yer aldı.

Sonrasında…

Uzun süre siyaseti izlemekle yetindi. 2019’da dostlarını kıramadı ve İYİ Parti Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı oldu. Son geceye kadar seçimi kazanacağı bekleniyordu, kıl payı farkla kaybetti.

Bu defa…

31 Mart yerel seçimi için CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den davet geldi. Erdem’i telefonla iki kez arayan Özel adayları olmasını istedi.

Şükrü Erdem de salı akşamı yaptıkları son görüşmede kabul etti.

Şimdi…

Mustafakemalpaşa’da belediyeyi en son 1973’te kazanan CHP, 51 yıl sonra yeniden kazanabilmek için Parti Meclisi’nde Şükrü Erdem’in adaylığı kararını alacak.

 

Dayısından 13 yıl sonra aynı göreve geldi

Sedat Akar… Yıllarca haber kameramanı olarak siyasetçi izledi, Bursa Gençlik Derneği’ni kurdu. 2010 yılında CHP Osmangazi İlçe Gençlik Kolu Başkanı oldu, 2 yıl sonra ekip arkadaşlarına devretti. Geçen dönem de Keles Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi seçildi.

Salı akşamı…

CHP Osmangazi İlçe Gençlik Kolu Başkanı olarak yeğeni Turgut Esen atandı. Esen böylece, dayısından 13 yıl sonra aynı görevi üstlendi.

 

Çevre Mühendisi avantajıyla Nilüfer’deki eski Bursa’yı canlandıracak

Bu seçim… Bursa siyasetinin kazandığı isimlerden biri, Çevre Mühendisi Nilüfer Akçakoca Demir oldu. Adını taşıyan ilçe Nilüfer Belediye Başkanlığı için DEVA Partisi adayı Demir’in hedefleri çok büyük.

Örneğin…

Mesleğinin avantajıyla Nilüfer hazırlıklarını anlatırken, “Nilüfer’deki eski Bursa’yı canlandıracağım” dedi. Bugünkü Nilüfer’e bakışı şu:

“Çok iyi planlanan ilçe olmaktan çıkan Nilüfer’i altyapı ve üstyapısıyla bütün düşünüyoruz. Kent yaşamı ciddi planlama gerektirir. Plansız büyüyünce altyapı yetmiyor.

Ardından…

“Rantı bitirmek istiyoruz” deyip kentsel dönüşümle artan bina yoğunluğuna dikkat çekti. Yeşili korurken, çocuklar için yeni alanlar oluşturmak istiyor.

Özel okulun çok, devlet okulunun azlığına dikkat çekerken, “meslek ve spor liseleri, spor alanları, özel çocuklar lisesi, anne-çocuk etkinlik alanları” gibi projelerini anlattı.

 

MHP Osmangazi mahalle başkanlarıyla başladı

Cumhur İttifakı’nda… Yenişehir’den sonra Mustafakemalpaşa adaylığını da alan MHP, diğer 15 ilçeyle Büyükşehir’de AK Parti adaylarını destekleyecek.

Hazırlıklara…

Mahalle muhtarları toplantısıyla başlayan MHP Osmangazi İlçe Başkanı Kerim Gürsel Çelebi, 31 Mart seçiminin önemine dikkat çekti ve “Teşkilat olarak çok çalışmaları gerektiğini” söyledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X