Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bu uyarı çok kritik: Pandemiyle gelen krizin de bedelini emekçiler ödemesin

Köşe Yazısını Dinle

Türk Metal Sendikası… Bugün için, Türkiye’nin üye sayısı olarak en büyük ve yapısal olarak da en güçlü sendikası.

İş gücü olarak sanayi üretiminin tam merkezinde olan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaşadığımız süreci anlatırken şunu anımsattı:

“Pandemi döneminde yaşam durdu. Okullar, mağazalar, lokantalar, her yer kapandı. Herkes evindeydi, bir tek biz emekçiler işimizin başındaydık.”

Bu noktada…

“Örgütlü olduğumuz işyerlerinde, ciddi bir mağduriyet olmadı. Zaten burada asıl sorun, sendikalı işçilerde değil, örgütsüz, sendikasız yani güvencesiz çalışan arkadaşlarımızda”  dedi ve şunu söyledi:

“2020 yılı Mart ayının ortalarında ilk ölümlerin başlaması üzerine MESS’le birlikte ortak bir metne imza attık, üretime ilişkin düzenlemeler yaptık.”

Üzerinde durduğu şu:

“Daha devletin gündemine gelmediği günlerde, kendi ayrılmak isteyenler hariç, işverenlerin işçi çıkarmamasını kararlaştırdık. Bu sayede hiçbir arkadaşımız işten çıkarılmadı.”

Devam etti:

“Kısa çalışmaya başvurmayacak şirketlerde üretimin durması halinde, her 1 gün yıllık ücretli izin için 1 gün idari izini karar altına aldık. Böylece bir aylık periyotta çalışanların ücretlerinden herhangi bir kesinti olmadı.”

Şu da önemli:

“Kısa çalışmaya başvuracak şirketlerde ise, kısa çalışma ödeneğine ek olarak ikramiye, yakacak yardımı ve sosyal hakların işveren tarafından ödenmesini sağladık. Böylece üyelerimiz ücret kaybına uğramadı.”

İşyerlerinde çalışma koşullarının düzenlenmesi için yaptıkları katkıları aktarıp şunu da vurguladı:

“Bir çok arkadaşımız Covid-19’a yakalandı. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası uygulamamıza ek madde koydurup tedavi gören arkadaşlarımızın tek kuruş ödemeden hastanelerden yararlanmalarını sağladık.”

Değerlendirmesi şu:

“Ülkemiz ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Salgın bu zorluğu daha da arttırdı. İşsizlik aldı başını gitti, enflasyon çift hanelere yükseldi. Hayat pahalılığı durdurulamıyor. Fakat hep bizden gidiyor.”

Çağrısı da şu:

“Her krizde olduğu gibi, pandemiyle gelen krizin de bedelini emekçiler ödemesin.”


Bursa mitingini unutamıyor

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, pandemi sürecindeki mücadeleyi anlatırken geçen yıl için özel bir paragraf açtı:

“Muhteşem Bursa mitingini ömrümün sonuna kadar unutamam.”

19 Ocak 2020 günü 130 bin kişinin katılımıyla Bursa’da yapılan Türk Metal mitingini şöyle anlattı:

“Ben o meydanda inancın resmini gördüm. O meydanda sevginin resmini gördüm. O meydanda bütün işçi sınıfını gördüm.”

 

Ulaştırma Bakanı Bursa’ya zaten isteksizdi, aranan gerekçe de bulundu

Gelişmeyi… Yeniçağ gazetesi duyurdu, CHP İl Başkanı İsmet Karaca da sorulara dikkat çekerek Bursa kamuoyuna taşıdı.

Konu şu:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1 milyar 600 milyon liralık Bursaray’ın Emek’ten Şehir Hastanesi’ne uzatılması ihalesini davet usulüyle Taşyapı ve Söğüt İnşaat ortaklığına verdi. Ege Gökmen İnşaat ve Günfalt İnşaat ortaklığı da itiraz ederek dava açtı.

Davayı Ankara 4. İdare Mahkemesi reddedince Danıştay’a götürüldü. Danıştay 13’üncü Dairesi de ihaleyi iptal etti.

Oysa…

Projenin temeli, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle 2 Nisan Cuma günü atılmış, fakat Bursa’ya kulaklarını tıkayan Bakan isteksizliğini çok belli etmişti.

Kararla…

Zaten niyetli olmayan Bakan şimdi geçerli mazeret buldu. Bursa’ya yazık olması kimin umurunda ki?

Ermenistan’ın savaş suçları bu sergide

Gelişmeyi… Ermenistan’ın, işgal ettiği toprakları kaybetmesiyle sonuçlanan Azerbaycan ve Karabağ’a saldırısı sonrası TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı olarak bölgeye giden AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu duyurmuş, biz de 16 Nisan günü aktarmıştık.

İşte…

Azerbaycan ve Karabağ’da tespit edilen Ermenistan’ın savaş suçlarını yansıtan o serginin açılışını TBMM Başkanı Mustafa Şentop yaptı.

23 Nisan fotoğrafının ipuçları… Öğrencilikten öğretmenliğe Emine Örnek

Emine Öğretmen’i 1970’li yılların sonlarında tanıdık. Arkadaşımız, Kemal Demirel’in ablasıydı. 1980’li yılların ortalarında Özel İnal Ertekin Okulları’nın en aktif öğretmeni olarak Bursa kamuoyu tanıdı.

Derse giriyor, sosyal etkinlikler düzenliyor, tiyatro koluyla sahneye çıkıyor, folklor ekibiyle halaya çıkıyor, orkestrayla şarkı söylüyordu.

Tanıyıp da sevmeyen yoktu.

Hakimiyet’te çalıştığımız yıllarda, Anadolu Lisesi Sınav Sonuçları’nı almak için daktilonun başına geçip telefonu omzumuza koyar, Ankara’dan Necdet Onur büyüğümüzün okuduğu listeyi yazarken, Emine Öğretmen de öğrencilerini takip ederdi.

Genç yaşında önce dersane, sonra Emine Örnek Okulları’nı kurdu, Bursa’nın öncüsü oldu.

Zaten…

Emine Örnek’in 1971 yılında, Bursa Kız Öğretmen Okulu adına Heykel’de 23 Nisan geçit törenine yansıyan liderliği her şeyi anlatıyor.


Sinan Ateş’ten ‘karantina bitti’ mesajı

Bursalı ve fanatik derecede Bursasporlu bilinen Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Dr. Sinan Ateş’i Bursa siyaseti MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın danışmanı olarak tanıdı.

Ülkücü camianın öne çıkan ve sevilen isimlerinden Dr. Ateş sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, Covid’e yakalanıp eşiyle birlikte 9 gün hastanede kaldığını ve taburcu olduğunu duyurdu.

Biz de geçmiş olsun diyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X