Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa aşılama sayısını artıramazsa kademeli normalleşmeye geçiş zor!

Köşe Yazısını Dinle

Kabul ediyoruz ki… Esnaf çok zor bir yıl geçirdi. Lokantalar, kafeler kapandı, açık olanlarda da işler azaldı. Toplum da bunaldı. 65 yaş üstü evde hapis kaldı. Hafta içinde gece ve hafta sonu tam gün sokağa çıkma kısıtlaması insanları yordu, sosyal yaşamı bitirdi.

Şimdi…

Herkes umutla ikinci normalleşme sürecini bekliyor. Sağlık Bilim Kurulu’nun bölge ve il bazlı normalleşme için kriterler önermesi, doğal olarak gözleri siyasi irade olan hükümete çevirdi.

İzlenime göre, o normalleşme süreci de mart ayı başında başlayacak.

Bu noktada…

Bölge ve il bazlı kriterler önem kazanıyor. O kriterlerin neye göre belirleneceği, uygulamaların nasıl olacağı, toplumda nasıl karşılık bulacağı henüz bilinmiyor.

Soru şu:

Bursa, mart ayı başında beklenen kademeli normalleşmeye hazır mı?

Konuştuğumuz sağlık uzmanları, vaka sayısından daha çok aşılama sayısının önemli hale geldiğini söylüyorlar.

Biz de…

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tablolardan Bursa ve Bursa’nın karşılaştırılabileceği illerdeki aşılama sayılarına baktık.

Tabloda, pazartesi itibariyle Bursa’da 253 bin kişinin aşılandığı görülüyor.

Aslında…

Bu rakam hiç fena değil. Fakat, Bursa’yla karşılaştırılabilecek illere bakınca biraz geride kaldığımız sonucu çıkıyor.

Örneğin…

Ankara’da bu rakam 610 bini aşmış, İzmir’de 473 bine ulaşmış. 2.5 milyon nüfuslu Antalya 230 bin kişiyi aşılamış ve 3 milyon nüfuslu Bursa’ya yaklaşmış. Bizim yarımızdan az olan 1 milyon 300 bin nüfuslu Balıkesir bile 156 bin aşı yapmış.

Gördüğümüz kadarıyla…

İl Sağlık Müdürlüğü ve sağlık kuruluşları aşılama için mükemmel ortamlar hazırladılar. Aşıda sorun yok, vatandaşta da talep var.

Buna karşın, Bursa’da yeterince aşı yapılamamış görünüyor. O nedenle, biraz daha teşvik ve biraz daha istek gerekiyor.

Yoksa…

Aşılamayı arttıramazsak, kademeli normalleşme için Bursa’nın işi çok zor.

 

Biraz gevşedik, vakalar hareketlendi

Aslında… Benzer süreçleri daha önce yaşayıp gördük. Topyekûn seferberlik olunca inen vaka sayıları gevşeyince de hemen çıkıyor.

Yine öyle oldu.

Özellikle martta normalleşme beklentisi ve hafta sonu güneşin yüzünü göstermesi insanların hemen dışarı çıkmalarına neden oldu.

Öyle olunca da…

Günlük 150 civarı vakayla haftayı bitiren Bursa, yeni haftaya 200’e yakın günlük vakayla başladı.

Bu işin şakası yok.

 

Acemler’de düzenleme başlarken Sıcaksu bağlantı yolunun tam zamanı

Acemler’de… Timsah Arena Stadyumu’nun yanı sıra, Çekirge Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin açılmasıyla oluşacak trafik yoğunluğuna şimdiden çare bulmak isteyen Büyükşehir Belediyesi yeni düzenlemeye başlıyor.

Proje…

Emniyet Müdürlüğü’nün kullandığı bina önündeki yolla, Oulu Caddesi’ni, Zübeydehanım Caddesi altından tünelle birleştirilecek.

Bu çalışma başlarken, geçen dönem Osmangazi Belediye Meclisi MHP Grubu Sözcüsü olan Cemil Aydın eski bir projeyi anımsattı.

Anımsattığı şu:

“Sıcaksu bölgesinde, yolun altıyla üstünü birleştirecek tünel projesi için avan proje geçen dönem hazırlanmıştı. Sırameşeler-Soğanlı bölgesini Sıcaksa-Kükürtlü’yle buluşturacak tünelin şimdi tam zamanı.”

Şunu da ekledi:

“Bursaray geçtiğinde yolun altı ve üstü birbirinden kopmuştu. Bu tünelle kent bütünleşmesi de sağlanır.”

 

Yakın Çevre Yolu trafiği alarm veriyor

Son günlerde… Okurlarımızdan gelen elektronik postalar arasında Yakın Çevre Yolu trafiği şikayetleri arttı.

Gerçi…

Geçmişte de akşam mesai saati bitiminde yoğunluk vardı, fakat Adliye’nin gelmesi Yakın Çevre Yolu trafiğini arttırdı.

En çok da…

Adliye önündeki kavşakta trafik sıkışıyor. Yolu kullananlar Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın seçim öncesi açıkladığı Adliye Kavşağı projesini bekliyorlar.

 

Okuma alışkanlığı okulda başlar… Okulların kütüphaneleri yenileniyor

Son dönemde… Okuma alışkanlığını arttırmak, kütüphaneleri özenilir yerler haline getirmek için özel çalışmalar yapılıyor.

Nitekim…

Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl başlattığı, Yıldırım Belediyesi’nin de yeni projesiyle katıldığı uyumayan kütüphane modelinden sonra, Milli Eğitim de okulların kütüphanelerini yenilemeye yönelik özel bir proje başlattı.

Bu kapsamda…

Mesleki Eğitimde 1000 Okul adı verilen kampanyayla Bursa’da 10 okulun kütüphaneleri yenilendi.

Salonundan masa ve sandalyelerine, kitap okumayı ve ders çalışmayı özendirecek şekilde dizayn edilen yeni kütüphaneler için İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger şu hedefi gösterdi:

“10 okulumuzun kütüphanelerini yeniledik. Çalışmamız sürüyor ve mart ayında tüm okulların kütüphanelerinin yenilenmesi çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz.”

 

Cahit Özdemir’de kız babası heyecanı

Ülkü Ocakları Bursa Şubesi başkanı Cahit Özdemir ile eşi Dilber Özdemir’in Cihan ve Enis adlarında iki erkek çocukları vardı.

Özdemir çifti dün ilk kızları olan Umay’ı kucaklarına alırken, Cahit Özdemir de sosyal medyadan “Allah’a hamdolsun kızımız sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi” mesajıyla duyurdu.

Fotoğraftan gördük ki…

Cahit Özdemir kız babası olmaktan çok mutlu. Allah sağlıklı bir ömür versin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X