Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa, bu ne trafik? Biten sokağa çıkma yasağı, virüs henüz bitmedi

Bu kiriz… Daha doğrusu, dünyanın tümünün mücadele ettiği koronavirüs belası toplumsal anlamda çarpıcı bir özelliğimizi ortaya çıkardı: Paniğe kapılmak.

Öyle ki…

Daha virüsle mücadele başladığında sosyoekonomik düzeyi yüksek kesimlerde bulunan marketlerin yağmalandığını, raflardaki makarna yanında deterjan, dezenfektan, temizlik malzemelerinin adeta yağmalandığını gördük.

Sonra…

Bu salgın sosyoekonomik düzeyi daha düşük semlerdeki zincir marketlere yansıdı. Oralarda da evleri dezenfekte etmek için çamaşır suyu ve sirke öncelikle yağmalanan ürünler oldu. Makarna raf yağmasının adeta sembolüydü.

Böyle bir stokla ne olacağını hep birlikte beklemeye başladık.

Evde kalmaları istenen kesimlerin çoğu bunun arkasından sokağa çıkma yasağı geleceği kaygısıyla o alışverişleri yaptı. Beklenen o sokağa çıkma yasağı ise geride bıraktığımız hafta sonu geldi.

Bu kez de…

2 saat kala duyurulan yasak öncesi insanlar evlerinden fırlayıp gece yarısı açık buldukları market benzeri neresi varsa adeta yağmaladılar. Bazı yerlerde sabah açılacak pazar için geceden ürününü getiren pazarcıların tezgahlarına dalındığını bile gördük.

O yasak pazar gece yarısı bitti.

Gelin görün ki…

Dün sabah rutin alışveriş için uğradığımız marketi görünce yeniden şaşırdık. Pazartesi sabahı saat 10.30 olmasına karşın marketteki yoğunluk pazar akşam saati alışverişi kalabalığıydı.

Pek çok kişi, bu hafta sonu da sokağa çıkma yasağı gelebileceği düşüncesiyle ne buluyorsa alıyordu.

Önünden geçtiğimiz bir marketin kapısından kaldırıma uzanan kuyruk gördük.

Bütün bunlar…

Toplum olarak paniğe kapılmayı sevdiğimizi gösteriyor. Bununla birlikte yine toplumsal anlamda inanılmaz bir gevşeme sergiliyoruz.

Örneğin…

Güzargahımız olan Mudanya Yolu ve Acemler’den Otosansit’e kadar trafik virüs öncesi günlerden hiç farklı olmadığı için şu çağrıyı yapma gereği duyduk:

Sevgili Bursalılar.

2 günlük sokağa çıkma yasağı bitti, koronavirüsle mücadele henüz bitmedi. Bu savaşı kazanacağız, ama hep birlikte dişimizi sıkmamız gerekiyor.

Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayıp biraz daha evde kalacağız. Başka yolu yok.

 

Bursa’nın korona haritası

 

Dünyaya göre, Türkiye’nin koronavirüs tablosu olumlu. Bursa’da da virüsün yayılmasını engellemek için olağanüstü çalışma var. Onun öyküsünü de cumartesi günü bu sütunlardan aktardık.

Bununla birlikte…

Bursa’nın koronavirüs haritası çok merak ediliyor.

Resmi olmamasına karşın, kulağımıza gelenlere göre Bursa’da ilk koronavirüs vakası Nilüfer’de görüldü. Osmangazi ve Yıldırım’da genelde fabrikalarda çalışanların yoğun yaşadıkları mahallelerde vakalar var. Sanayi olan ilçelerde de tablolar benzer.

 

Malzemeyi Bursalı tekstil firmaları verdi, Kızılay da maskeyi üretti

 

15 gün önceydi… Kızılay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu’nda birlikte görev yaptığımız ve tekstil sektörünün içinde olan Cengiz Güven kolları sıvadı.

Amacı…

Kızılay adına, “çok kullanımlı, anti-bakteriyel özellikte ve solunabilir kimyasallarla aprelenmiş maskeler” üretmekti.

Girişimleriyle…

Yeşim Tekstil, Belenay Tekstil, Arsor Tekstil, SYK Tekstil, Küçükçalık Tekstil, Giptaş İplik, Erşat Tekstil gibi Bursa’nın tanınmış tekstil firmaları kumaş ve malzeme bağışında bulundular.
Ardından…
Kırayteks, hafta sonu mesaisi yapıp kumaşları  özel kimyasallarla anti-bakteriyel hale getirdi. BEKSİAD Başkanı Ömer Yıldız, üyelerini organize edip dikiş malzemeleri ve aksesuarlarının büyük kısmını sağladı.
Bebüş Bebe adına Zahide Arı binlerce maske kumaşının kesimini fabrikasında yaptı. Evce maske lastiklerini üretip konfeksiyonunu organize etti.

Ortaya da…

Bursa’nın desteğiyle Kızılay’ın özel maskeleri çıktı.

 

Ankara ve Konya’ya maske gitti

 

Kızılay Bursa Şubesi’ın imeceyle ürettiği çok kullanımlı maskeler büyük ligi gördü.

Örneğin…

Büyükşehir Belediyesi’nin Burulaş başta dış hizmetlerdeki görevlileriyle polis ve jandarmaya binlerce maske dağıtıldı. Osmangazi Belediyesi’nin Osmek ve Yıldırım Belediyesi’nin Yılmek atölyelerine malzeme desteği verildi.

Kızılay’a katkıda bulunan firmaların çalışanlarına dağıtıldı.

Talep üzerine…

Ankara Yenimahalle Belediyesi’ne 10 bin, Konya Beyşehir Belediyesi’ne 5 bin maske malzemesi gönderildi.

Yıkanabilen maskeleri Kızılay Bursa Şubesi dağıtmaya devam ediyor.

 

Farkını gösterdi… Yanlışı kabullenip istifa eden Soylu yol mu açtı?

 

Pazar günü… Yazıya başladığımızda, gündemde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Hürriyet Gazetesi’nde Ahmet Hakan’a  yaptığı açıklama vardı.

Açıkçası…

DYP İstanbul İl Başkanı olduğu günlerden beri tanıdığımız, DYP Genel Başkanlığı ve AK Parti sürecinde hep görüştüğümüz Soylu’nun “Eleştirileri de aldım kabul ettim, hakaretleri de kabul ettim” derken samimi olduğunu biliyoruz.

Sonrasında…

Yine siyasette alışık olunmayan bir adım daha atıp kabul ettiği yanlış nedeniyle istifa etme erdemini gösterdi.

Doğal olarak, gelişmeyi inandırıcı bulmayanlar da var, zaten muhalefet sözcüleri bu yönde yorumlar yapıyorlar.

Fakat …

Şu bir gerçek ki, Soylu net bir siyasetçi. Kararlı ve mücadeleci bir yanı var.

O bakımdan…

Bundan sonrası için siyasete farklı yol açmış bile olabilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kabul etmeyerek çok güvendiği yol arkadaşından kolay vazgeçmediğini gösterdi.

O da çok önemli.

Mudanya Bandosu’ndan sokakta korona konserleri

 

Toplumun büyük bölümü zaten bir aydır kendi ev karantinasını uygulayıp sokağa çıkmıyor. Hafta sonu genel sokağa çıkma yasağı da buna eklenince 20 yıl öncesindeki boş sokaklar ve yollar görüntüsü ortaya çıktı.

İşte…

O görüntüler arasında Mudanya Bandosu’nun sokakta korona konserleri vermesi ilçede yaşayanlara da moral oldu. Camlara, balkonlara çıkanlar bandoya eşlik ederek moral buldular.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X