Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa kırsalına can suyu: 2.7 milyar liralık 439 projenin 1.1 milyarı hibe!

Köşe Yazısını Dinle

Bir dönem… Yalnızca sanayide kalkınmayı önemsedik. Daha çok fabrika, daha çok istihdam, daha çok üretim, daha çok ihracat ana politika oldu.

Gerçi…

Hedef doğrultusunda sonuçlar alındı, ama kontrol edilemeyen sorunlar da çıktı.

Örneğin…

O dönem köyden kente göç arttı. Sanayi alanlarının kontrolsüz genişlemesi ise tarımsal alanların azalmasına yol açtı. Bu da; gıda üretiminde kendine yeten ülke olmaktan çıkıp, tarımsal ürün ithalatı yapmamızı getirdi.

Kalkınma hedefi de, sanayiden ibaret tek kanatlı kuş haline dönüştü.

İşte…

İki ayaklı kalkınmayı yeniden sağlamak, kırsal kalkınmayı da arttırmak, tarımsal üretimi özendirici hale getirip sürdürülebilir kılmak için misyon üstlenen kurumlar var.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bunların başında geliyor.

Uzun zamandır…

Topluma destek sağlamak, yeni dünyalar kurmak için üreticinin gelmesini beklemeden kırsalın ayağına gidip proje öneren TKDK Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç’un çabalarını izliyoruz.

Her fırsatta…

IPARD olarak bilinen Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma hibelerini anlatıyor, başta tarım ve hayvancılık kırsalda 16 sektörde yatırımlara yüzde 50-75 hibe verildiğini anlatıyor,  herkesi teşvik ediyor.

Bu yolla…

Süt, kırmızı et ve kanatlı yatırımları, et-süt işleme ve pazarlama yatırımları, meyve-sebze depolama ve paketleme, su ürünleri, arıcılık, tıbbi-aromatik bitkiler, seracılık, yerel ürünler, zanaatkarlık, kırsal turizm, yenilenebilir enerji projelerini destekliyor.

Rakamlar da…

Kalkınmada geride kalan kırsalın ayağa kalkmakta olduğunu gösteriyor.

Tablo şu:

Bursa’da 2023 yılında hazırlanan toplam 2 milyar 700 milyon lira tutarındaki 439 projeye 1 milyar 100 milyon lira hibe desteği verildi.

Projelerde…

235 genç, 117 kadın yatırımca yer alırken, Bursa kırsalında 1.350 kişiye de istihdam sağlandı.

 

Ulucami yılın ilk sabah namazı yine doldu taştı

Artık gelenek haline geldi… Yeni yılın ilk sabah namazı için kentin her yerinden insanlar  akın akın Ulucami’ye geliyorlar.

Bu yıl da…

Pazartesi sabah namazında Ulucami taştı, cemaatin bir bölümü dışarıda namaz kıldı. Yoğunluktan Atatürk Caddesi trafiği de etkilendi.

Her yıl olduğu gibi…

Osmangazi Yörük Türkmen Dernekleri Başkanı Dinçer Akyel ve yönetimi de namaz çıkışı çorba ikramıyla kendi geleneklerini sürdürdüler.

 

Geçit’te yol dolduruldu, yaya altgeçidi fırsatı kaçtı: Yine herkes mağdur

Proje… İlk günden beri kimseyi memnun etmedi. Önce, metro Geçit’in altından geçecekti. Proje değişti ve camiye kadar üstten, sonra alttan kararı verildi. 2 yıl önce başlayan çalışma bitmeyince trafik krizi doğdu, esnaf battı.

Şimdi de…

Metro kazısında yıkılan altgeçidin yeniden yapılmamasıyla tartışma başladı. Onu da, Hakan Karaatlı anlattı:

“Metro hattının üstü kapandığında, metro tünelinin üstünde yol koduna kadar, iptal edilen altgeçitleri yeniden yapmaya yetecek mesafe kaldı diye sevindim, ama sevincim kursağımda kaldı. Altgeçidi yapmaya yetecek mesafe dolduruldu. Herhalde üst geçit yapacaklar diye kendimi avuttum. Orta tretuvarda üst geçit ayağı konulabilecek boşluk bırakılmadığını, trafik lambaları konduğunu görünce iyice kahroldum.”

Trafiği kesecek uygulama Geçit’te yeni bir krize yol açacak.

 

Gün ışığında kuyruğa girdi karanlıkta çıktı

Cemil Aydın… Geçen dönem Osmangazi Belediye Meclisi MHP Grubu Sözcüsü’yken kent sorunlarının en önemli takipçisiydi. Şimdi de kent müfettişi gibi çalışıyor.

Son olarak…

Geçit’teki bitmeyen çalışma nedeniyle Mudanya Yolu’nda sabırları zorlayan trafiğe dikkat çekti:

“Akpınar bölgesinden hava aydınlıkken trafiğe girdim. Geçit’i aşabildiğimde hava kararmıştı. Bunun adı Bursa halkına haksızlık ve saygısızlık.”

 

İnegöl’ün kirli havası ve trafiğini çözecek, kent içindeki sanayiyi taşıyacak

Siyasetin yabancısı değil. İnegöl efsanesi rahmetli Nihat Korkmaz yönetiminde yetişti. Türk Dünyası Aksaçlısı olarak İnegöl’de ticaret yapıyor.

Aynı zamanda…

Manav ve Muhacir Yörük Türkmen Boyları Dernekleri Federasyonu Başkanı.

Ziyarete…

AK Parti İnegöl Aday Adayı olarak gelen İsmail Kösen, sohbetimiz sırasında “İnegöl için rüyam var” dedi ve projelerini anlattı:

“İnegöl’ün hava kirliliğini temiz ısınma aracı doğalgazla çözeceğim.  Trafik keşmekeşi için projeler hazırladım.”

Büyük projesi şu:

“Kent içine sıkışan sanayiyi Ümitalan’dan Mezitler’deki Kınık’a kadar 35 kilometrelik bant üzerine dönüşümle taşıyacağım. Kent içinde boşalacak yerleri de İnegöl Belediyesi değerlendirecek.”

Yanı sıra…

İnegöl Raylı Sistemi altyapısını hazırlayacak, yeni konut alanlarında yeni tip köy evleri yapacak.

İsmail Kösen’in mesajı şu:

“İnegöl’ün sağlıksız büyümesini durduracak adam burada.”

 

Aday adaylığından ve İYİ Parti’den istifa etti

Seçil Bulcan’ı… Başarılı ve ödüllü mimar olarak tanıdık. 2 yıl önce Meral Akşener’in çağrısıyla İYİ Parti’ye katıldı, İş İnsanları Komisyonu’nda görev aldı.

Bu dönem de…

Yine Akşener’in çağrısıyla İYİ Parti’den Mudanya Aday Adayı oldu.

Ancak…

“Parti içinde liyakatin önemsenmediğini gördüğü” ve “siyasetin kendisine uygun olmadığını anladığı” gerekçeleriyle İYİ Parti’den ve aday adaylığından istifa etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X