Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa sağlık turizminde uçtu: Yabancı hasta 10 bine ulaştı!

Arşivimize baktık… 24 Eylül 2011 günü kısa adıyla Busat olarak anılan Bursa Sağlık Turizmi Derneği kurulduğunu bu sütunlardan duyurduk.

Yazıda…
Termal turizmini canlandırmak için girişilen projeleri, yeni 5 yıldızlı otelleri, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ni anlatıp, hedefe sağlık sektörünü hazırlamak veBursa’nın sağlık turizminden payını arttırmak amacıyla ilk adım olarak Busat’ın kurulduğunu anlattık.
Busat kurulduğunda Dr. Mustafa Esgin başkanlığı üstlenmişti. Çok ciddi çalışmalarla derneği tanıttı ve sağlık turizminin önemini herkese kabul ettirdi.
Sağlık Serbest Bölgesi kurulması girişimlerine de öncülük etti.
Bu yıl, AK Parti Nilüfer Belediye Başkan Adaylığı nedeniyle sağlık sektöründeki çalışmalarına bir süre siyaset molası vermişti, ama siyaset bitti ve yeniden sektöre döndü.
Önceki gece sohbet ettiğimizde, yönettiği Doruk Hastanesi’nde ameliyattan çıkmıştı ve Bursa için üretmeye devam ediyordu. Busat’ın hedeflerini sorduğumuzda ise çok çarpıcı bir rakam verdi:
“2011 yılında, yani Busat’ın kurulduğu yıl Bursa’ya sağlık turizmi kapsamında dışarıdan gelen yabancı hastası sayısı 700’lerdeydi. Bu rakam yılsonunda 10 bine ulaşacak.”
Bu noktada…
Türkiye’ye sağlık turizmi için gelen hasta sayısı 150 bini geçti. Yarıdan fazlasını İstanbul alıyor. Trabzon’un arkasında kalıp 12. sırada olan Bursa yerini hızla yukarı çıkarıyor.
Fakat…
Tüm bunlar yine de yeterli değil. Dr. Mustafa Esgin de aynı düşüncede:
“Bursa’daki sağlık tesisleri istenen sağlık hizmetini mükemmel verebilecek kapasitede. Bu kapasiteyi kullanabilmek için Bursa’ya sağlık turizmi kapsamında daha fazla hasta turist bekliyoruz.”

İlk adımı da söyledi:
“Sağlık serbest bölgesi, Bursa için çok önemli bir avantaj olacak.”
Şunu da paylaştı:
“Bursa’da sağlık turizmini cazip kılacak her şey var. Tesislerimiz donanımlı ve yeterli. Termal var. Saniyede 300 litre akan termal suya sahibiz. Tarih ve kültürel alanlar var. Yeni Kaplıca Hamamı 400 yıllık. Doğa var. Dağ var. Bütün bunları daha iyi değerlendirebilmeliyiz.”
Üzüntüsü ise şu:
“Afyon’da termal sudan başka hiçbir kentsel özellik yok. Ama Türkiye’nin iç turizmi burayı patlattı, Bursa’yı da hak ettiği yere çıkarmak zorundayız.”

 

***

 

Sağlık turizmi çalıştay masasında

 

Dr. Mustafa Esgin geçen hafta Sağlık Serbest Bölgesi ile ilgili Ankara’da bir dizi görüşme yaptı. Özellikle Ekonomi Bakanlığı’nda Serbest Bölgeler Genel Müdürü ile görüştü.
Yaptığı görüşmelerde, hem bakanlıklar arası, hem kurumlar arası koordinasyon sorunu hissedince Bursa’da bir çalıştayla konunun ele alınması için mutabakat sağlandı.
O çalıştay bugün Bursa’da gerçekleşiyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğindeki çalıştaya Sağlık, Ekonomi, Kalkınma, Kültür ve Turizmbakanlıklarından genel müdür ve daire başkanı düzeyinde üst düzey 10 bürokrat da katılacak.

 

***

 

Bu festival Bursa’yı dünyayla buluşturuyor: FotoFest!

 

 

İlk düzenlendiğinde… Avrupa’nın doğusu, Ortadoğu ve Uzakdoğu’daki tek fotoğraf festivali olarak tanıtımı yapılmıştı. Bu özelliği halen sürüyor, ama Türkiye içinde Gaziantep ve Malatya gibi illere örnek oldu.
O bakımdan…
Bursa Kent Konseyi organizasyonu olarak bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve uluslararası fotoğraf alanında kısa adıyla FotoFest olarak tanınan Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali aslında beklenen etkiyi kısa sürede sağladı.
Çünkü…
Dünyanın hemen yer yerinde fotoğrafçılık alanıyla ilgili olanlar tanıyorlar, festivalimizi biliyorlar.
Nitekim…
Bu yıl Birlikte Yaşamak temasıyla düzenlenen FotoFest 2014’e tam 150 uluslararası fotoğraf sanatçısı katılacak. 12 bin Dolar’lık ödülün dağıtılacağı fotoğraf yarışmasına ise 39 ülkeden 1.155 fotoğrafçı 3 bin 834 fotoğraf gönderdi.
Dün…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe festivalin tanıtım açıklamasında, 5 kıta ve 57 farklı şehirden katılım olduğunu açıkladı.
Yani…
Bursa’da FotoFest ile birlikte düzenlenen fotoğraf yarışması uluslararası olmaktan çıktı, kıtalararası haline geldi.
Nitekim…
Başkan Altepe de iddiasını ortaya koyarken “Bursa’yı fotoğrafın da başkenti yapmak istiyoruz” dedi.
14 seminer ve 2 panelde 21 uluslar arası konuşmacının bilgi paylaşacağı festivalde halka açılacak fotoğraf sergileri kuşku yok ki yine en büyük ilgiyi görecek.

 

***

 

Fotoğrafın görkemi festival yürüyüşünde

 

Büyükşehir Belediyesi himayesinde Bursa Kent Konseyli organizasyonuyla bu yıl dördüncüsü düzenlenenFotoFest’in bir de geleneği var:
Festival Yürüyüşü
6 Aralık Cuma günü, geçmiş yıllarda olduğu gibi Heykel’den başlayacak yürüyüş İnönü Caddesi’nden inipCumhuriyet Caddesi’ni boydan boya geçecek ve Zafer Meydanı’nda sona erecek. Saat 14.00’te başlayacak yürüyüş,fotoğrafın görkemini sergileyecek.

 

***

 

MHP Tunceli çıkarmasıyla amaca ulaştı, ama tartışılıyor

 

 

Görüntüler ilgi çekici… MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli büyük bir konvoyla Tunceli’ye girdi ve Valilik önünde açıklamasını yaptı. Ankara’da hangi sertlikte ne söylediyse Tunceli Meydanı’nda tekrarladı ve kenti terk etti.

Böylece…
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Tunceli’ye gidemezsin” şeklindeki seslenişine giderek cevap verdi. Gezide,Bahçeli’ye eşlik eden MHP grupları arasında Bursa İl Başkanı Hasan Toktaş ile yönetiminden bir grup da vardı.
Ziyaret bitti, ama tartışması yeni başlıyor.
Çünkü…
Başbakan Davutoğlu’nun seslenişi de, Bahçeli gidişi de bugün için siyasetin ihtiyaç duyduğu bir şey değildi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X