Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa siyaseti arayışta… 3 parti de seçime yeni yönetimlerle gidecek!

Siyasette… Zaman zaman yenilenme süreçleri yaşanıyor. Zaten siyasetin doğasında da bu var. O nedenle, yenilenme amaçlı arayışlar hep oluyor.

Ancak…

Bu kez farklı bir durum var. Farklılık da hem seçim, hem de kongre faktörlerine bağlı yenilenme nedeniyle arayışın olmasından kaynaklanıyor.

Üstelik…

3 partide de önce kongre, sonra seçim nedeniyle yeni yönetim kadroları arayışı görülüyor ki, bu da ilk kez oluyor.

Şu sıralar…

Arayışı en şiddetli yaşayan parti olarak CHP öne çıkıyor.

Çünkü…

CHP İl Başkanı Metin Çelik, milletvekili aday adayı olmak üzere 25 Aralık’ta istifa edeceğini açıkladı. Açıklamakla kalmadı, yönetim kuruluyla birlikte Ankara’ya Genel Merkez’e gidip, aralarındaki oylamadan çıkan Zafer Yıldız’ı yerine önerdi.

Yanı sıra…

Şerafettin Atalay önderliğindeki bir grup da Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Fırat Emiroğlu’nu yeni il başkanı olarak Ankara’ya önerdi.

Henüz pek dillendirilmese bile, SHP eski il başkanlarından Şadi Özdemir’i yeni dönem için CHP İl Başkanı olarak düşünenler de var.

MHP’de ise dengelere yönelik bir arayış söz konusu.

O nedenle…

Hasan Toktaş’ın milletvekili adaylığını düşünmesi halinde 2 eski il başkanı gündemde. Bir grup kongrede Tevfik Topçu’yu, bir başka grup ise Arif Demirören için hazırlık yapıyor.

Ama…

Hesapların dillendirilebilmesi için Toktaş’ın kararını netleştirmesi gerekiyor.

AK Parti’ye gelince…

10 Ocak’ta yapılacak il kongresinin hazırlıklarını sürdüren AK Parti’de bugün için Cemalettin Torun’un il başkanlığına devam edeceği izlenimi var.

Nitekim…

Ankara’dan gelen haberlerden, Genel Merkez’in de böyle düşündüğü anlaşılıyor.

Ancak…

Belirleyici olarak Bülent Arınç faktörünü unutmamak gerekiyor.

Yakın zamana kadar Arınç’ın tercihini Torun’dan yana kullanacağı izlenimi vardı. Son günlerde, Arınç’ın henüz kesin karar vermediği ve bazı gelişmeleri izlediği konuşuluyor.

Bununla birlikte…

Müsiad Başkanlığı 24 Ocak’ta sona erecek Hasan Çepni adı, bundan önceki süreçte olduğu gibi yine il başkanlığı için geçiyor. Fakat Çepni kendisiyle bugüne kadar bu konuda bir görüşme yapılmadığını söylüyor.

Bir de…

Hafta sonunda, teşkilattaki bazı kadroların halen İl Teşkilat Başkanı olarak görev yapan Abdullah Duman’a yönelik beklentilerini dinledik.

Gerçi…

Başka kaynaklar da Cemalettin Torun’un devam etmesi halinde Duman’ın yeni yönetimde olamayabileceğini söylüyorlar, ama bu da şu anda kulis dedikodusu olmaktan öteye geçebilecek bir şey değil.

 

Anayol’da Yeşim Eroğlu’na görev

 

Siyasette merkez sağ kadrolara yönelik olarak kurulan Anayol Partisi’nin yapılanması sürüyor.

Bursa İl Başkanlığı’Metin Durmazoğlu’nun üstlendiği Anayol Partisi Genel Başkanı Bahattin Sazak hafta içinde Bursa’daydı.

MKYK’nın Bursalı üyeleri Önder Ersoy ve Yeşim Eroğlu’nun da hazır bulundukları toplantıda Yeşim Eroğlu hem Kadın Kolları Genel Başkanlığı, hem de Kadından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerine getirildi.

 

 

 

Avrupa’daki Türkler için kolay oy kullanma formülü

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye’de tartışılan konulardan, daha doğrusu AK Parti’nin beklentilerini karşılamadığı için tepki gösterdiği konulardan biri, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanma oranının düşük kalmasıydı.

Bu konuyu…

Merkezi Almanya’da bulunan Avrupa Türk Dernekleri Birliği Genel Başkanlığı yapan Başbakanlık Müşaviri Saadettin Kılıç’la sohbet ettik.

Uzun yıllar Avrupa’daki Türk sivil toplum örgütlerinde üst düzey yöneticilik görevleri üstlenen Kılıç, iyi tanıdığı Avrupa’daki Türk seçmen ile ilgili gözlemini aktarmadan önce şu bilgiyi verdi:

“Ankara, Avrupa’daki Türk seçmenlerin oylarını daha rahat ve daha yüksek oranlarda kullanabilmeleri için önemli çalışmalar yapıyor.”

Sonra da…

Türk seçmenlerin seçime daha fazla katılabilmeleri için kendi gözlemini paylaştı:

Bir…

“Problemin çözülebilmesi için Türkiye adına görev yapanlar Avrupa’daki Türk toplumu yapısını iyi bilmeli.”

İki…

“Almanya’daki 13 konsolosluktan 7’sinde oy kullanılabiliyor. Oysa tamamında da seçmenin oy vereceği sistem kurulmalı.”

Üç…

“Bununla birlikte, bazı konsolosluklara uzak bölgelerde büyük kasabalar var. Oralara da sandık götürülmeli.”

Dört…

“Asıl hedef Avrupa’daki Türk seçmenlerinin elektronik postayla oy kullanabilmelerinin sağlanması olmalı.”

 

Rizeliler Derneği federasyon hedefiyle harekete geçti

 

Hafta içinde… Bursalılar’ın özverili çalışmalarıyla ayağa kaldırıp özel hastanelerle yarışır hale getirdiği Devlet Hastanesi’ndeki başarılı başhekimlik döneminden tanıdığı Dr. Mete Ekşioğlu arayıp da “Rizeliler Derneği olarak ziyarete gelmek istiyoruz” dediğinde şaşırdık.

Çünkü…

Ekşioğlu’nun bugüne kadar dernek yönetimlerine girmediğini, özellikle hemşeri derneği yapılanmasında görev almadığını biliyorduk.

Geldiklerinde gördük ki, Bursa Rizeliler Derneği hemşeri yapılanması içinde Hızır Ofluoğlu başkanlığında adeta milli takım gibi bir yönetim oluşturmuş.

Zaten..

Sohbet sırasında hedeflerini de açık açık söylediler:

“1985 yılında kurulmamıza ve kendi yerimize sahip olmamıza karşın bugüne kadar Rizeliler Derneği ön planda olmadı. Şu anda Bursa’da 20’ye yakın Rize derneği var. İlk hedefimiz bu dernekleri federasyon çatısı altında bir araya getirmek.”

Açıkçası…

Güçlü bir duruş sergileyebilmek ve kent yaşamında etkin olabilmek için doğru bir stratejik planlama yapmışlar.

Nitekim…

Bursa nüfusunu oluşturan gruplar arasında Karadeniz’in özel bir yeri var. Bursa’da faaliyet gösteren pek çok hemşeri derneği kendilerini tanıtırken Bursa’daki nüfuslarının 300 bin olduğunu söylüyorlar. Buna karşın, Rizeliler Derneği yöneticileri “Bursa’da15 bine yakın Rizeli var” derken gerçekçi ve samimi davrandılar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X