Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa trafiği en sıkışık kentler arasında Avrupa’nın 61, dünyanın 105. sırasında

Araştırmayı… Dünya genelinde kentlerin trafik hareketlerini izleyip düzenli raporlar yayınlayan Hollanda merkezli navigasyon şirketi Tom Tom yaptı.

Bizi de…

Bursa’nın ulaşım sorunları ve çözümüne kafa yoran İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl bilgilendirdi.

Dünyada…

6 kıtadaki 57 ülkenin 416 kentinde, Avrupa’da ise 31 ülkeden 239 kentte Tom Tom’un yaptığı araştırmayı duyuran Bingöl, önce şu bilgiyi verdi:

“Araştırmada ülkemizden 10 kentin trafik hareketleri izlenmiş. 2020 yılı raporuna göre Bursa trafiği en sıkışık kentler listesinde Avrupa’da 61, dünyada ise 105. sırada yer alıyor.”

Şunu anımsattı:

“2017 yılında yapılan araştırmada Bursa, dünyada trafiği en sıkışık kentler arasında 68. sıradaydı. 2018’de 160. sıraya gerilemişti.”

Ardından…

“2019 yılı verilerinde de Bursa trafiğinde iyileşmenin nüfus ve araç sayısındaki artışa rağmen sürdüğü görüldü” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Bursa’nın 2017 yılında trafik sıkışıklığı yüzde 31 olurken, 2018 yılında yüzde 26’ ya gerilemişti. İyileşme 2019 yılı verilerinde nüfus ve araç sayısındaki artışa rağmen yüzde 25 olarak belirlenmişti.”

Tablo şu:

“Açıklanan 2020 verilerine göre Bursa’da trafik sıkışıklığı geçen yıl olduğu gibi yüzde 25 olarak ölçüldü. Yani değişmedi.”

Şu değerlendirmeyi yaptı:

“Pandemi nedeniyle toplu taşımadan kaçış, yaz aylarında düşük faizli otomobil kredisi gibi etmenleri de göz önünde tutmak lazım. Toplu taşımadan muazzam kaçış ve özel araç kullanımındaki aşırı artışa rağmen Bursa için sonucu olumlu buluyorum.”

Ayrıntı da verdi

“Trafik yoğunluğu düşük gün sayısı Bursa’da 56 gün. Aylık bazda tıkanıklık en fazla yüzde 35 ile Aralık 2020, en az ise yüzde14 ile pandemide tam kapanma yaşanan Nisan 2020.”

Şu ayrıntı da dikkat çekici:

“Bursa’da cuma günleri 18.00-19.00 saatleri trafiğin en sıkışık zaman dilimi olarak gözüküyor.”


Bursa’da trafik 21 Aralık’ta ‘sinir’ yaptı

Tom Tom’un yaptığı trafik sıkışıklığı araştırmasını yorumlayan Ulaşım Uzmanı M. Tözün Bingöl çarpıcı bir ayrıntı paylaştı:

“Bursa’da 2020 yılında trafiğin en sıkıştığı gün 21 Aralık.”

O gün ne olduğunu da anımsattı:

“Çevre Yolu’nda Mudanya Köprüsü bakıma alındığı için doğu yönünde Çağlayan Köy, batı yönünde Şehir Hastanesi’ne kadar araç kuyruğu oluştu. O sıkışıklık kent trafiğine de yansıdı.”

Ankara’da başlayan ‘yeni ittifak’ arayışını yaygın medya yeni fark etti!

Önce… Pazar gecesi haber kanallarında yeni gündem olarak konuşuldu. Sonra internet sitelerinden başlayıp yaygın medya gündemine girdi.

Yayınlarda…

Ankara kulislerindeki gelişmeler “yapılacak bir seçime CHP ve HDP’nin ayrı ayrı girebilecekleri, buna karşı İYİ Parti-Saadet-DP-DEVA-Gelecek partilerinin yeni bir ittifak oluşturabilecekleri” denilerek aktarılıyor.

Oysa…

Bu sütunların okurları için yeni değil. Ankara’da kulislerin içindeki dostumuzun şu cümleleriyle 28 Aralık günü duyurduk:

“Ankara’da konuşulan siyasi senaryolar var. CHP’nin seçime tek başına gireceği konuşuluyor. Aynı şekilde HDP’nin de ayrı girmesi bekleniyor.”

Adını da koydu:

“Millet İttifakı yerine İYİ Parti-Saadet Partisi-Demokrat Parti-DEVA Partisi-Gelecek Partisi ittifakı konuşuluyor. Adının da Demokrasi İttifakı olacağı beklentisi oluştu.”


Traktöre bindi, bahçesini sürdü

Soframızda… Sebze-meyveyi afiyetle tüketiyoruz, ama onların yetişmesi kolay olmuyor. Dahası, çiftçilik meşakkatli iş. Hem zamanı kollayıp doğru kullanmayı, hem de emek gerektiriyor.

Nitekim…

Hafta sonu doğa beyaz örtüsüne bürünmeden tarlalar-bahçeler sürüldü, yeni ekimlere hazır hale getirildi.

AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık da traktöre bindi ve Gemlik’teki bahçesini sürerken bereket diledi.

O koltukta kimler traş olmadı ki… Berber Tahir de dayanamayıp kapattı

Nisan 1978’de Bursa Marmara’dan ayrılıp Doğru Hakimiyet’e geçtik. Basak Caddesi’ndeki gazete binasının yanında, o yıllar Bursaspor camiasının etkili ismi olan Ahmet Boylu’nun berber dükkanı vardı.

Nitekim…

Bursaspor yöneticisinden futbolcusuna, kentin sanayicisinden Kapalıçarşı esnafına traş olmak için herkes oraya geliyordu.

Dükkanın kalfası olan Tahir Gergin’le orada tanıştık. Ahmet Abi’nin rahmetli olmasından sonra, Tahir Usta 1972’de çocuk yaşta çırak olarak başladığı dükkanı devraldı ve aynı müşterilerle geleneği devam ettirdi.

Ne var ki…

43 yıldır berberimiz olan Tahir Gergin, pandemi koşullarına daha fazla direnemedi ve dükkanı kapatıp mesleğini bıraktı.

Böylece…

Atatürk Caddesi’nde Ahmet Boylu ile başlayan bir devir ve alışkanlık sona erdi. Bu da pandeminin esnaf yansımalarından biri oldu.


Gürhan Akdoğan’ın anne acısı

Gürhan Akdoğan’ı 1986 yılında Makine Mühendisleri Odası’nda tanıdık. Başkan olunca kente projeleriyle öne çıktı.

İnoksan’daki genel müdürlüğü yanında, 2004’te CHP Büyükşehir Adayı’ydı. 2007-2012 arası en uzun süre görev yapan CHP İl Başkanı oldu.

Bu dönem…

ADD’de görev üstlenen Gürhan Akdoğan hafta sonu annesi Feriha Akdoğan’ı kaybetmenin acısını yaşadı.

Cenaze Sakarya’nın Uzuncaorman Köyü’nde toprağa verildi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X