Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa tünelin ucundaki ışığı gördü: Vakalar 250’lere indi, aşıya hazırız

2-2.5 ay önceydi… Bursa’da koronavirüs vaka sayıları günlük 5 bin sınırına gelmişti. Hastanelerin Acil Servisleri önünde hasta kuyrukları uzuyordu.

Bu da…

Doğal olarak yoğun bakım ve hasta yataklarının dolmasına yol açtığı için hastaneler bunalmıştı. Örneğin, Bursa Şehir Hastanesi’nin kayıtlarına göre başvuran hasta sayısı günlük 3 bine yakındı. O da 300’lere geriledi.

Görünen o ki…

Alınan sıkı önlemlere bireysel olarak vatandaşlar da katıldılar ve dikkatli davranıp kurallara uydular. Hafta içinde geceleri, hafta sonları da cumartesi-pazar olarak uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları da sonuç verdi.

O nedenle…

Bursa’da günlük vaka sayıları hafta sonları 200’lerde kadar inerken, hafta içi ortalaması da 250 olarak ortaya çıktı.

Böylece…

Uzun, yorucu, yıpratıcı pandemi mücadelesinin ardından nisan ortalamasına gelindi. Bu gerileme sanayide vardiyalara da yansıdı. Geçen haftaya kadar eksik kadroyla çalışan vardiyalar, artık tam kadro mesai yapmaya başladılar.

Tablonun değişmesi…

Vakaların nisan seviyesine gelmesi öncelikle filyasyon ekiplerini rahatlatıp nefes aldırdı. Aynı şekilde hastaneler de düşen vakalara bağlı olarak azalan hasta sayıları nedeniyle rahatladılar.

Özellikle…

Şehir Hastanesi’ndeki hasta yatışlarında yüzde 90’a yakın azalma oldu. Yüksek İhtisas ve Çekirge Devlet hastaneleri de hemen hemen aynı.

Rakamla ifade etmek gerekirse…

Şehir Hastanesi’nde 2-2.5 ay önce günlük 3 bin başvuru ile yaşanan yoğunluk geçti, şu günlerde da günlük 300 hasta başvurusu oluyor.

Gelinen noktada

Vaka sayısını nisan dönemine geriletmeyi başaran Bursa için tünelin ucundaki ışık göründü. Üstelik, gördüğümüz ışık, üzerimize gelen trenin ışığına hiç benzemiyor, güneşin aydınlığı gibi yansıyor.

Bu moralle…

İl Sağlık Müdürlüğü de, önce sağlık çalışanlarından başlayacak olan planlamayı yaptı ve Bursa aşılamaya hazır hale geldi.

 

Vaka sayısı düştü, hastanelerde yataklar boşaldı

Kuşku yok ki… Vaka sayılarının azalması, hastane önlerinde uzayıp giden koronavairüs kuyruklarını ortadan kaldırırken, zor bulunan yataklar için sıkıntı da ortadan kalktı.

Nitekim…

Merkezdeki hastanelerde geçen aya kadar yer bulunamazken, bugün yatak doluluk oranı yüzde 50 seviyesine düştü. Poliklinikten başlayıp yataklı tedaviye yansıyan rahatlamayla da hastaneler yavaş yavaş eski düzenlerine dönmeye başladılar.

 

Bursa’da aşılamalar için merkezdeki 3 hastanede 70 aşı polikliniği hazır

Yazıya başlarken… Aşıların çarşamba-perşembe gelmesi ve aşılamanın perşembe-cuma günleri sağlık çalışanlarından başlamasının planlandığı söyleniyordu.

Yani

Hafta sonundan itibaren hızlı bir süreç yaşayacağız. O süreç de, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan aşılama takvimine göre gelişecek.

O nedenle…

Öncelikle hastanelerde, aşı odaları da denilen aşı poliklinikleri oluşturuldu. O polikliniklerin sayısı yine Sağlık Bakanlığı tarafından belirlendi.

Buna göre…

Yatak sayıları binin üzerinde olan Bursa Şehir Hastanesi ile Yüksek İhtisas Hastanesi’nde 25’şer aşı polikliniği hazırlandı. Yatak sayısı 600 olan Çekirge Devlet Hastanesi’ne de 20 aşı polikliniği kuruldu.

Gerçi…

Sağlık çalışanları aşı yapmayı biliyorlar, ama aşılamayı yapacak personel için bazı teknik ayrıntılara yönelik eğitimler de tamamlandı.

 

Pekin’de, Türkiye’ye gelen aşılar vuruluyor

Mesajı… Çin’in başkenti Pekin’de görev yapan Bursalı gazeteci Sedat Aydın çektiği videoyla birlikte gönderdi.

Diyor ki:

“Pekin’de aşılama riskli gruplarla başladı. Üstelik, Türkiye’ye gönderilen Sinopharm ve Sinovac aşıları yapılıyor.”

Videoda…

Önce bekleme bölümü var. Sırası gelen masalarda kayıt yaptırıyor ve kabinlerde aşı oluyor.

Tam karşıdaysa, gözlem alanı olarak ayrılan bölümde meraklılar oturuyor.

 

Mustafa Dündar’ın Recep Altepe ziyareti görünüşü: Dostluğun fotoğrafı

2004 yılında… AK Parti ilk yerel seçimde Osmangazi Adayı olarak Recep Altepe’yi açıkladığında, Mustafa Dündar da AK Parti Bursa Milletvekili olarak parlamentodaydı.

2009’da Recep Altepe bu kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adaylığı başvurusu için AK Parti İl Başkanlığı’na giderken, eski milletvekili olan Mustafa Dündar’la kol kola yürüyordu.

Birkaç gün sonra da Dündar’ın Osmangazi Adaylığı gündeme geldiğinde de yanında Altepe yer aldı.

Mustafa Dündar 2009’dan beri Osmangazi Belediye Başkanı olarak devam ediyor. Recep Altepe 2009 ve 2014’te üst üste iki kez Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi, ama son dönemi tamamlayamadı.

Birlikte AK Parti’de siyaset yapan, birlikte kent yöneten iki dost olarak Mustafa Dündar dün Recep Altepe’yi ofisinde ziyaret etti. Ortaya da dostluğun fotoğrafı çıktı.

 

DOSAB’a ‘sıfır atık’ belgesi

Kuruluşu biraz maceralıydı, ama üretim ve ekonomiye katkı anlamında Bursa OSB’den sonra en önemli sanayi bölgesi haline geldi.

Üstelik…

Kısa adıyla DOSAB olarak andığımız Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi, yalnızca üreten bir OSB değil. Kurduğu Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile de dönüşüm alanında örnek oldu

Böylece…

Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nden Sıfır Atık Belgesi aldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X