Zaman zaman tekrarlıyoruz… Rahmetli Ekrem Barışık’ın Bursa Belediye Başkanı olduğu 1984-1989 dönemi Bursa Belediye Meclisi gelmiş geçmiş en üretken belediye meclisi olarak görev yaptı.
Adeta proje fabrikası gibi çalışan o meclisin ürettiği bazı projeler bugün bile kent gündeminde ve hedef proje olarak konuşmaya devam ediyoruz.
İşte…
O yapının en üretken isimleri arasında Mimar Eser Ceyhan vardı. Dönemiyle siyasi yapıdan uzaklaştı, ama Bursa için düşünmeye devam ettiğini biliyoruz.
Nitekim…
Hafta içi kahve içmeye uğradığında hem o günleri ve projeleri konuşurken ajandasını açıp notlarını gösterince heyecanlandık.
Çünkü…
“Bursa turizmini geliştirmek istiyoruz, ama gelen turiste Bursa’yı gösterip tanıtamıyoruz” diye düşündüğü için, turiste Bursa’yı tanıtacak bir proje üzerinde çalıştığını gördük.
Projesi şu:
“Bursa’nın içinde tarihi bölgeleri kapsayan 3 güzergahı Kent İçi İpek Yolu olarak belirleyip gerekli düzenlemeleri yaparsak hem turist Bursa’da daha uzun süre kalır, hem Bursa’nın nasıl bir kent olduğunu görüp farkı anlar.”
Birinci güzergah:
“Panorama 1325 Fetih Müzesi Bursa’nın gururu oldu. Burası başlangıç noktası olmak üzere Yeşil Türbe, Yeşil Cami, Türk İslam Eserleri Müzesi, Kılıç-Kalkan Evi, Irgandı Köprüsü, Kayhan Caddesi, Tuz Pazarı. Büyükşehir Belediyesi tarihi binası, Orhan Camii, Kozahan, Ulucami.”
İkinci güzergah:
“Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri, Saltanat Kapısı, Sur İçi, Şehadet Camii, Faruk Saraç Moda ve Tasarım Okulu, Muradiye Külliyesi, Muradiye Camii, 17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi, Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri Müzesi, Muradiye El Yazmaları Müzesi, Hüsnü Züber Evi, Arkeoloji Müzesi.”
Üçüncü güzergah:
“Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Hünkar Köşkü, Maksem Darphane Kültür Merkezi ve Para Müzesi, Bursa El Nakışları Müzesi, Yaşam Kültür Müzesi, Kent Müzesi, Bursa Bıçak Müzesi.”
Düşüncesi şu:
“Böyle bir tarih zenginliği hiçbir kentte yok. Kent İçi İpek Yolları projesi bu zengin geçmişi turiste gösterip Bursa’yı daha iyi tanıtır.”
Kent İçi İpek Yolu’nda neler yapılmalı?
Kent İçi İpek Yolu Projesi geliştiren Eser Ceyhan, 3 güzergaha şunları önerdi:
“Tarih turizminde yaş ortalamaları yüksek olduğu için elektrikli araçlar ve güzergahlarda ring yapacak belediye minibüs-midibüsleri olmalı.”
Şunu da vurguladı:
“Güzergahların yol kaplamaları uygun olmalı. Yönlendirme tabelaları, seyir terasları, tuvaletli dinlenme noktaları düzenlenmeli.”
Projenin tur operatörleriyle yürüyeceğini anımsatıp, başlangıç ve bitişler için danışma-bilet satış noktalarıyla tanıtıcı broşürleri de ekledi.
Mesut Şehitoğlu, KKTC Başkanı Tatar ziyaretinde yaşadıklarını anlattı
Geçmişte… Muş İl-Der Başkanlığı yaptı. 31 Mart yerel seçiminde CHP’den Nilüfer Belediye Meclisi’ne seçildi. Halen de İmar, Hukuk, Plan-Bütçe ve Denetim komisyonlarında görev yapıyor.
Babası Naim Çiftçi 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit olunca soyadını değiştiren Mesut Şehitoğlu geçen ay Türkiye Düşünce Kulübü ile birlikte gittiği Lefkoşe’de KKTC Başbakanı Ersin Tatar ziyaretinde yaşadıklarını heyecanla anlattı:
“Sayın Başbakan ‘Cavit Çağlar Bey ne yapıyor, bende çok emeği var, elimden tuttu’ deyince, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih ‘Hemen arayalım’ dedi ve telefonunu çıkarıp görüntülü olarak Cavit Beyi aradı.”
Gördüklerini şöyle aktardı:
“Başbakan yerinden kalktı, ceketini ilikledi ve ‘Siz başımızın tacısınız’ diyerek Cavit Bey’le ayakta konuştu. Bunu görünce gurur duydum.”
Bütün bunları…
Nilüfer Belediyesi Başkanvekili Feridun Uyruk’la birlikte ziyaret ettiği Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’a anlatırken de aynı heyecanı yaşıyordu.
Bozbey Mersin’de belediyecilik dersi anlattı
Dile kolay… 1999’dan 2019’a kadar 4 kez üst üste seçilip 20 yıl Nilüfer Belediye Başkanlığı yaptı. Deneyimini de davet edildiği toplantı ve panellerde paylaşıyor.
Mustafa Bozbey hafta sonu eşi Seden Bozbey’le birlikte Mersin’in Mezitli Belediyesi’nin konuğu oldu. Geçmişten Geleceğe Demokratik Yönetimde Yerel Yönetimlerin Önemi panelinde Nilüfer’de yaptıklarını anlattı.
Bozbey çifti, rahmetli Aydın Güven Gürkan’ın adının verildiği park açılışına da katıldılar.
Hızlı tren için çalışmanın sürdüğü tek yer: Dudaklı viyadüğü yükseliyor
Gerçi… Başlangıçtaki heyecan fırtınası kesildi, gecikmeler nedeniyle umutlar kırıldı, ama proje adı ve kategorisi değişmiş olsa da Bursa’nın hızlı bekleyişi özlemle sürüyor.
Nitekim…
Atılan her adım, şantiyelerde çakılan her çivi bu nedenle ilgiyle izleniyor.
Ne var ki…
Çevre Yolu’nun Kazıklı bölgesindeki viyadükle Gürsu ilçesinin Dudaklı Köyü mevkiindeki viyadük dışında gözle görülür bir çalışma yok.
Özellikle…
Dudaklı Viyadüğü’nde ayakların yükselmesi en azından moral veriyor. Tren güzergahındaki bu tek çalışma bölgesinde hafta içinde beton perde betonlarının dökülmesini de bu anlamda önemsedik.
Elbette bu çalışma yeterli değil ve Dudaklı Viyadüğü’nün bitmesi trene kavuşacağımız anlamına gelmiyor.
Onun için…
İhalesi 2012’de yapılan, ilk ödeneği tünellerde bittiği için 2016’da tamamlama ihalesine çıkılan Bursa Demiryolu Projesi’nde altyapı inşaatının hızlanarak devam etmesini bekliyoruz.
Siyasette vefa önemli
Cafer Yıldız’ı hep iyi bir partili ve başarılı bir teşkilatçı tanıdık. AK Parti’de Hayrettin Çakmak ve Sedat Yalçın dönemlerinde İl Başkanvekili olarak hem teşkilatın nabzını çok iyi tuttu, hem de il başkanlarının yüklerini omuzlayıp işlerini kolaylaştırdı.
Uzun süredir siyaseten sessiz, ama iyi partili olmayı sürdürüyor.
AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’in hafta sonu Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez’le birlikte Cafer Yıldız’ı ziyaret etmelerini de siyasi vefa adına önemsedik