Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’da günlük vakalar 4 bini geçti, 2 testten biri pozitif: Covid gripleşti!

Köşe Yazısını Dinle

Dünya… İki yılı aşkın süredir Covid 19 virüsüyle mücadele ediyor. Ülkemizde de Covid’le mücadele yoğun bir şekilde sürüyor, ama bugüne kadar çok canlar kaybedildiği de gerçek.

Üstelik…

İnsanlık büyük bir sabırsızlıkla ne zaman biteceğini beklerken yeni yeni varyantlarla virüsün etkisini sürdürdüğü görülüyor.

Gerçi…

Geçen yılki sokağa çıkma kısıtlamaları dahil topluma yönelik önleyici kararlar sürmüyor, ama aşılama en etkili mücadele yol kabul ediliyor.

Şimdilerde…

Omicron varyantı yayılan son tehlike oldu. Bununla birlikte, çok kolay bulaşan ve çok hızlı yayılan yeni varyantın etkisinin geçmişteki varyantlara, örneğin Delta’ya göre daha az olması ise umut kabul ediliyor.

Nitekim…

Bursa’daki tabloya baktığımızda çok özel bir durum görülüyor.

Çünkü…

Bilgisayarımızın başına oturduğumuzda, Bursa’da günlük vaka sayısının 4 bini aştığı bilgisi geldi. Oysa daha hafta sonu Vali Yakup Canbolat gazetecilerle sohbetinde vaka sayılarının 3 bin 500 ile 4 bin arasında gidip geldiğini söylemişti.

Bu bile virüsün ne kadar hızlı yayıldığının göstergesi. Konuştuğumuz uzmanlar ise önemli bir noktaya dikkat çektiler:

“Eskiden test yaptıran 10 kişiden 2-3’ü pozitif çıkıyordu. Fakat şu günlerde test yaptıran her 2 kişiden birinin sonucu pozitif çıkıyor. Bu oran çok yüksek.”

Buna karşın…

Hastanelerdeki durumu merak ettiğimizde karşımıza bambaşka bir tablo çıktı.

Vaka sayısındaki korkutan yükselişi sürerken, şu an için hastanelerde sıkıntılı bir durum yok.

Örneğin…

Vefat sayıları eskisinin çok altında. Hastanelerde de Yoğun Bakım ve servislerde yoğunluk yaşanmıyor.

Nedenini yine uzmanlar söyledi:

“Eskiden her kış insanlar grip olurlardı. Sonra Covid öne çıktı. İçinde bulunduğumuz süreçte Covid’in gripleştiğini görüyoruz.”

Anlaşılan o ki, Covid vakalarıyla grip vakaları karışıyor. Covid’in gripleşmesi bu yüzden.

Covid’in sonu geliyor mu?

Konuştuğumuz uzmanlar, Covid vakalarıyla ilgili şuna da dikkat çektiler:

“Evde karantinada olanlara ilaç götürülmesi uygulaması kalktı. Artık yalnızca hastanelerdeki yataklı tedavide ilaç uygulanıyor.”

Aşının etkili olduğunu söyleyen uzmanlara “Covid virüsünün sonu mu geliyor?” diye sorduk.

Onlar da…

“Eğer yaza kısıtlamasız ve normal girmek istiyorsak önlemleri bırakmayalım, aşıları olalım” dediler.

BESOB’da özel gün: Çavuşoğlu, seçilen Oda başkanlarıyla buluştu

BESOB’a bağlı odalarda seçimler sürüyor. Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, seçimleri biten 19 Oda Başkanı ile BESOB’da bir araya geldi. Ziyarete Yıldırım Belediye başkanı Oktay Yılmaz da katıldı

Büyük buluşmaya…

Bakkallakr Odası Başkanı Muhammed Nuri Örs, Berberler Odası Başkanı Mustafa Ocak, Boyacılar Odası Başkanı Ferhat Daysalı, Demirciler Odası Başkanı İzzet Güven, Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özkan İlhan, Tenekeciler Odası Başkanı Bedri Gülşen, Kamyoncular Odası Başkanı Yusuf Aydın, Kantinciler Odası Başkanı Mustafa Özgür Güneş, Kuaförler Odası Başkanı Salihe Geçici, Kuyumcular Odası Başkanı İsa Altıkardeş, Lokantacılar Odası Başkanı Arif tak, Minibüsçüler Odası Başkanı Rafet Burgaz, Hırdavatçılar Odası Başkanı Burak Kızılçim, Oto Galereciler Odası Başkanı Hakan Yanık, Oto kauçukçular Odası Başkanı Ekrem Alsat, Oto Tamirciler Odası Başkanı Mustafa Geç, Pastacılar Odası Başkanı Necip Daş, Simitçilekr Odası Başkanı Erdal Pınar, Şoförler Odası Başkanı Ahmet çakır, Tekel Bayileri Odası başkanı Sabahattin yıldırım, Yaymacılar Odası Başkanı Fahrettin Tüccaroığlu katıldılar.

Çavuşoğlu’ndan Ankara’da destek sözü

Seçimlerini tamamlayan 19 esnaf Odası başkanlarıyla bir araya gelen AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu önce, yeni ekonomik modelle ilgili bilgi verdi.

Oda Başkanları’nın tek tek söz almasından sonra da şunu söyledi:

“Konuları ilgili Bakan arkadaşlarımız ve kurumlara iletip, Ankara’da takipçcisi olacağız. Hatta, arkadaşlarımızı Bakanlarımızla buluşturacağız.”

Vatandaş diyor ki: Yollar açıktı, ama kaldırımlar buz pistine döndü

Konunun… Özel yanına vurgu yaparak aktarmaya çalışıyoru:

Bursa’da ilk kez, meteorolojik uyarı üzerine Vali Yakup Canbolat harekete geçip, ilgili tüm kurumların erken önlem almalarını sağladı, kurumların görev alanları koordinasyonu planlandı.

Biz de…

Vali Canbolat’ın alarmını önemserken, yolları açık tuttuğu için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ettik.

Gelen mesajlarsa, vatandaşın sorusu olarak kayıtlarımıza girdi. O da şu:

“Belediyeler ve kurumların yolları açık tutmalarına elbette teşekkür ediyoruz, ama kaldırımlar kimin sorumluluğunda? Neden buz pistine dönen kaldırımlarla kimse ilgilenmedi ve vatandaş kaderine bırakıldı?”

Yine…

Mesajlarda, çok kişi kaldırımda buzdan kayıp düştüğünü iletti.

Bunu da aktarmış olalım.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X