Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’da hızı kesilen virüs inişe geçti, biraz daha dikkat ve sabır

Bu sütunlarda… 11 Kasım günü “Sokağa çıkmayın, kalabalığa da girmeyin… Vaka sayısı 4 bini aştı” başlığı altında o günün tablosunu aktardık:

Koronavirüsü tanıdığımız mart-nisan döneminde Bursa’da günlük vaka sayısı ortalama 400’lerdeyken bugün 4 bini geçtiği bilgileri kulağımıza geliyor.

Gerçekten de…

İnanılmaz bir vaka artışı söz konusu. Karşılaştırma yaptığımızda, mart-nisan dönemine göre vaka artışının 10 kat olduğunu görüyoruz.

Buna da hiçbir sağlık sistemi dayanmaz.

Nitekim…

Hastanelerde yoğun bakımlar ve kliniklerde boş hasta yatağı bulmak giderek zorlaşıyor. Çünkü, koronavirüslü hasta sayısı giderek artıyor.

Doktorlar tedaviye yetişemez oldu. Ambulanslar sürekli hasta taşıyor. Sahadaki filyasyon ekiplerinin hastaya ulaşma süreleri de giderek uzadı.

Gördüğümüz şu:

En yakınımızdakiler hastalanmaya başladılar, ama buna rağmen insanımız ne yazık ki vurdumduymaz ve umursamaz olmayı sürdürüyor.

Ardından…

17 Kasım’da, “vaka sayısının 4 bin 700’e kadar ulaştığını ve pik yaptığını vurgulayıp” şu ifadelere yer verdik:

Valilik tarafından alınan kararlar sıkı sıkıya uygulanırken,  Bursalılar birazcık dikkatli davrandılar. Maske, mesafe, temizliğe eskisinden daha fazla önem verildi, kalabalıklardan uzak duruldu.

Günlük vaka sayısının dün 4 binin altına inildiği kulağımıza geldi.

Gelelim bugüne…

10 gün önce günlük 4 bin 700 vakaya ulaşarak Bursa’da pik yapan koronavirüsün, Bursa’da hızı kesildi ve inişe geçti. Birazcık dikkat buna yetti.

Örneğin…

Yazıya başlarken yaptığımız araştırmada, günlük vaka sayısının 3 bin 200’lere gerilediğini öğrendik.

Bu tabloyu…

Bir de hafta sonu yasakları etkileyecek ki, onlar henüz istatistiklere yansımadı.

Dahası…

Vaka sayısı gerilemeye devam ederken, hastanede yatanların 14 günlük tedavi sürelerinin dolmasıyla yoğun bakım ve hasta yatağı sıkıntısı da rahatlayacak.


Pandemi nöbetinde Diş Hekimleri günü

Sağlık camiası tam kadro sahada. Hastanelerdeki tedavi yanında, sokaklarda filyasyon çalışmasıyla virüsün yayılmasını kontrol altına alma uğraşındalar.

Bu süreçte…

Boğazdan süprüntü yoluyla numune alma işleminde diş hekimlerinden çok yararlanan Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü, 23 Kasım akşamı sürpriz yaptı.

O sürpriz…

Dünya Diş Hekimleri Günü’nde, sahada çalışan diş hekimleri için kutlama toplantısıydı.

Bursa’nın gururu: Dünyanın en etkili bilim insanları listesine girdi

Yaşamı tam bir başarı öyküsü… Uludağ’ın gölgesindeki Soğukpınar’da doğdu, Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi’nden mezun oldu, Amerika’da otomobil mühendisliği eğitimi aldı.

Şimdi de…

Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız, adının Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesinde yer almasının onurunu yaşıyor.

Listeyi…

Stanford Üniversitesi koordinasyonunda bir grup ABD’li ve Hollandalı bilim insanı hazırladı. 1996-2019 arası en az 5 makale yazmış yaklaşık 7 milyon araştırma incelenip 159 bin 684 bilim insanıyla liste oluşturuldu.

İşte…

Bu listede yer alan Türkiye’den 614 bilim insanı arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız da var. Üstelik, Bursa’dan tek isim.

Bizler de…

Ali Rıza Hoca’nın mutluluğuyla gururlandık.

Otomotiv mühendisliğinde Türkiye birincisi

7 milyon araştırma incelenerek oluşturulan 159 bin 684 kişilik Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesine giren Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız’ın başarısını rakamlar da gösteriyor.

Buna göre…

BUÜ Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız kendi alanında 368. sırada bulunuyor. Türkiye’de 43. sırada yer alırken, Otomotiv Mühendisliği’nde Türkiye birincisi oldu.

Siyasette Mudanya treniyle başlayan polemiğe Esgin nokta koydu

Önce… AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma Bakanlığı bütçesi görülürken yaptığı konuşmaya pazar günü yer verdik.

Konuşmada…

Bursa’nın raylı sistem yolculuğunun Cumhuriyet Halk Fırkası döneminde bittiğini, 1948’de seferleri durdurulan Mudanya Treni raylarının 1952’de söküldüğünü söyleyen Esgin’e cevap veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık ise “rayların DP döneminde söküldüğünü” anımsattı.

Son noktayı Esgin koydu:

Bir…

“Bursa’nın Osmanlının son döneminde kavuştuğu raylı sistem yolculuğu Cumhuriyet Halk Fırkası döneminde sona erdi.”

İki…

“AK Parti döneminde gerçekleşecek proje Bursa’mızın 72 yıllık rüyası. Sadece yolcu taşınmayacak, yük taşımacılığıyla bizi dünyaya bağlayacak.”

Üç…

“Cumhuriyet tarihi boyunca CHP iktidarlarında Bursa 1 metre raylı sistem yatırımı görmedi. Onların yapamadığını şimdi biz yapıyoruz.”

Öğrencisiyle arkadaş olan öğretmen…

Öğretmenlerin değişik bir özelliği var… Yıllar geçse de, öğrencilerini adları ve numaralarıyla hatırlıyorlar.

Behçet Güler bu genel özelliğin üstüne ”öğrencileriyle arkadaş olmayı” ekledi. Bursa İmam Hatip Lisesi’ndeki öğrencileriyle diyaloğu hiç kesmediğini biliyoruz.

Koronavirüse yenilip vefat ettiğini öğrenince üzüldük. Allah rahmet eylesin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X