Biri… Türkiye’nin Seul Büyükelçisi D. Ersin Erçin, diğeri Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Hong-ghi Choi.
Aslında…
Büyükelçi D. Ersin Erçin’in anımsattığı gibi, Türkler daha Anadolu’ya göç etmeden önce Asya’nın Mançurya bölgesinde Kore ile komşuydular. Yanı sıra, hepimizin bildiği Kore Savaşları nedeniyle gelişen dostluk var.
O nedenle…
Türkiye’den bakışta hep sempati ve dostluk var. Güney Kore’den bakışı da “sevgi ve hayranlıkla bakıyorlar” diyerek Seul Büyükelçimiz Erçin açıkladı.
Nitekim…
İki ülke arasındaki dostluğun ve ticari ilişkilerin yanına bacasız sanayi turizmi eklemeye çalışıyoruz. İki Büyükelçi’yi buluşturan da turizm yakınlaşması oldu.
Üstelik…
İlk kez, iki dost ülkenin karşılıklı görev yapan iki Büyükelçisi bir panelde buluştu. O ilk de Bursa’da gerçekleşti, moderatörlüğü de bize kısmet oldu.
Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın yakın ilgisi ve koordinasyonuyla, kısa adı BEBKA olan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Gerim’in ev sahipliği ve TÜRSAB desteğiyle organize edilen turizm paneli için Bursa merkezli bölgenin seçilmesi tesadüf değil.
Her yıl 35 milyon vatandaşını dünyanın çeşitli bölgelerine turist olarak gönderen Güney Kore’den Türkiye’ye 180 bin turist geliyor. Bu rakam, Avusturya’nın Salzburg kentine giden Koreli turistle aynı.
Püf noktasını…
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da konuşmacı olduğu panelde Büyükelçi Choi açıkladı:
“Bizim turistlerimiz daha çok İstanbul, Kapadokya ve Efes’i tercih ediyor.”
İşte…
Bu tercihe uygun Bursa’da UNESCO listesindeki Hanlar Bölgesi’nden Cumalıkızık’a, İznik’ten Uluabat’a, hatta Karacabey longozuna geniş seçenek var. Buna otantik Dağ yöresi kırsal turizmi de eklenebilir.
Koreli turist için en önemli kriterler arasında yer alan güvenlik sorunu da Bursa için sorun değil.
Gördük ki…
Valilik’ten Büyükşehir Belediyesi’ne, turizm sektöründen iş dünyasına herkes bu konuda bilinçli ve istekli. Bu tür gelişmeler görüşmelerle başlar, etkileyici tanıtımlarla hedefe ulaşır.
Koreli dostları ağırlamaya Bursa hazır.
Koreli termal turizme mesafeli
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ilk günden beri turizm hedefini dillendiriyor. Son dönemde termal turizmi için de önemli projeler geliştiriyor.
Acaba…
Güney Kore’den Bursa’ya daha çok turist gelmesinde termal turizmi etkili olabilir mi?
Panelde salondan gelen bu soruya Güney Kore Ankara Büyükelçisi Hong-ghi Choi cevap verdi:
“Su bizim turistimiz için cazip değil. Bursa’nın termal suyunun özelliklerini biliyorum, fakat termal için Koreli turist geleceğini sanmıyorum.”
Şehir Hastanesi’ne Başhekim atandı: Doç. Dr. Dursun Topal
Öğrenciliği Bursa’da geçti, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Doktorluk yaşamı da Bursa’da geçti. Son olarak Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi’nde görev yapıyordu.
Geçen yıl…
Akademik kariyer olarak da doçentlik unvanını yine bu hastanede kazandı.
Bursa sağlık camiasının genç ve başarılı kardiyologları arasında yer alan Doç. Dr. Dursun Topal resmi açılışı pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak olan Şehir Hastanesi’ne başhekim olarak atandı.
Bugüne kadar…
Mesleki özellikleri yanında hastaları ve vatandaşlarla kurduğu sıcak diyaloglarla da tanınan Doç. Dr. Topal genç yaşında dev bir sağlık üssünün ilk yöneticisi sorumluluğunu üstlenirken Şehir Hastanesi Başhekimi olarak görevine de dün başladı.
Ankara’daki Bursalı bürokratlar buluştu
Bursalı bürokratların Ankara’da Bursa lobisi oluşturmamalarından hep yakındık. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Şahin’in 2 ay önce Ankara’ya gitmesiyle bu konu gündemden çıkıyor.
Nitekim…
Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan, Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat, Spor Bakanlığı Proje Koordinasyon Genel Müdürvekili Salih Başparmak’la birlikte Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan ve Uğurhan Kuş’u ziyaret etti, lobi ortaya çıktı.
Sudaki borun dönüştürüleceği açıklaması çiftçiyi çok sevindirdi
Açıklamayı… AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu yaptı, biz de aktardık.
Mustafakemalpaşa Güllüce sulamasında, sudaki borun dönüştürüleceğini söyleyen Çavuşoğlu’nun açıklaması, Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçisinde sevince yol açtı.
Nitekim…
Yıllarca Karacabey Ziraat Odası Başkanlığı yapan Nuri Karaca aradığında, “10 yıldır bu sorunla uğraşıyorum” deyip şunu anlattı:
“Dünya sudaki bor oranını yüzde 1-2 kabul edilebilir buluyor. Fakat suyu analiz ettirdiğimde yüzde 17,3 oranında bor, yani ppm çıktı.”
Söylediği şu:
“Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarındaki 150 bin dekar araziyi bu zehirle suladığımız için mahsulümüz yüzde 50 zarar görüyor.”
Şuna dikkat çekti:
“Sulama Birlikleri seçimle gelen çiftçilerce yönetilirken, seyreltme ile bor oranı yüzde 4’e düşmüştü. Memur yönetimiyle oran yüzde 17,3’e çıktı.”
Şunu da ekledi:
“Sorunu çözmek için ilgilenen Sayın Hakan Çavuşoğlu’na çiftçi adına teşekkür ediyorum.”
Kazım Baykal’ı unutmadılar, andılar
Bursa’nın tarih ve kültürel yapısını ortaya çıkarmaya kendini adamış Bursa sevdalısıydı. 70’li yılların sonlarında bugünkü Ördekli Kültür Merkezi’nin olduğu yerdeki enkaza zaman zaman birlikte giderdik, elleriyle toprağı kazardı.
Yıldıztepe’deki evinde sohbetini dinlemeye doyamazdık.
Eğitimci, tarihçi, araştırmacı Kazım Baykal 1994 yılında vefat etti, ama çok önemli Bursa araştırmaları bıraktı.
Sevenleri, ölüm yıldönümünde Kazım Hoca’yı unutmadılar, Emirsultan’daki mezarı başında andılar.