Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’da yaşayan 65 yaş üstü 283 bin kişi için ‘kamusal’ seferberlik!

Gerçi… Koronavirüs önlemleri kapsamında sağlık açısından riskli grubu oluşturan 65 yaş üstündekiler için sokağa çıkma yasağı geldi, ama görülen kadarıyla evde kal çağrıları da önemli oranda karşılık buldu.

Nitekim…

Havanın güzel olduğu bir pazar gününde Bursalılar büyük ölçüde evde kalma çağrısına uydular ve dışarı çıkmadılar.

Bu da…

Haftanın her günü çok yoğun olmasına alıştığımız kentin kritik noktalarını dün boş bıraktı. Özellikle büyük alışveriş merkezlerine giden yollarda pazar günlerinin alışılmış yoğunluğundan eser yoktu.

Adeta…

Yıllar öncesindeki nüfus sayımı nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanan günler gibi bir görüntü ortaya çıktı.

Bu boyutuyla…

Kurallara uyup zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayan Bursalılar küresel salgına dönüşen virüsle mücadelede önemli bir sınav verdiler.

Bir yandan da…

Sağlık önlemleri gereği sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üstündekiler için sosyal destek amacıyla vefa grupları oluşturuldu.

Nitekim…

Vali Yakup Canbolat başkanlığında bu sosyal desteği sağlamak üzere tüm kurumlar ve ilgili sivil toplum örgütleriyle geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı ve alınacak önlemler görüşüldü.

Peki…

2019 sonu verilerine göre nüfusu 3 milyon 056 bin 120 olarak açıklanan Bursa’da sosyal destek kapsamına giren kaç kişi yaşıyor?

TÜİK verilerine göre Bursa’da 65 yaş üzerinde 282 bin 861 kişi yaşıyor.

Yaş grupları itibarıyla da tablo şöyle:

90 yaş üzeri 5 bin 558 kişi, 85-89 yaş arası 16 bin 624 kişi, 80-84 yaş arası 29 bin 986 kişi, 75-79 yaş arası 48 bin 790 kişi, 70-74 arası 75 bin 390 kişi, 65-69 arası da 106 bin 513 kişi.

Bu da…

Bursa nüfusunun yüzde 9.25’inin 65 yaş üstü olduğunu gösteriyor ki, hiç de küçümsenecek bir rakam değil.

O bakımdan…

Her şeyi belediyeler, kurumlar ya da sivil toplum örgütlerinden beklemeden toplumsal dayanışmamızı bir kez daha göstermenin tam zamanı.

 

Dolandırıcılar hiç fırsat kaçırmıyorlar

 

Virüsün yayılmasını önlemek için Sağlık Bakanlığı kadroları canla başla çalışırken, ekonomik kalkan planı yeterli görülmese bile devlet koruyucu adımlar atarken dolandırıcılar da her türlü fırsatı değerlendirmek istiyorlar.

Nitekim…

İnsanların evlerine kapandığı şu günlerde “Evde kaldığınız her gün için devlet 25 lira ödeme kararı aldı, para hesabınıza yatırılacak” deyip gönderdikleri mesajlarla kişisel bilgilere ulaşmaya çalışıyorlar.

Aman dikkat, dolandırıcıların tuzağına düşmeyin.

 

Faruk Çelik’ten en kritik uyarı: İşsizlik endişesi yaşatılmamalı

 

Gerçek şu… Küresel salgına dönüşen koronavirüs için dünya görülmemiş bir tıbbi mücadele yürütüyor. Türkiye virüsü ciddiye alıp ilk harekete geçenlerden biri. Bu sayede virüsün Türkiye’ye girişi geciktirildi, olağanüstü de mücadele veriliyor.

Fakat…

Salgının yayılmasını önlemede etkili yol olan evde kal çağrıları da ticareti sıkıntıya soktu. Zaten kırılgan ekonomimizin büyük zararla çıkacağını tüm uzmanlar söylüyor.

İşin bir de çalışan boyutu var ki, fatura genelde bu kesimin üzerinde kalıyor.

İşte…

Böylesine kritik süreçte, yıllarca en başarılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak hükümetlerde yer alkan Faruk Çelik’ten çok kritik uyarı geldi.

Diyor ki:

“Koronavirüs nedeniyle ekonomide yaşanan ve yaşanacaklar karşısında şimdi fedakârlık zamanı.”

Çağrısı şu:

“Kamu-özel sektör-finans sektörü ve çalışanlar ellerini taşın altına koymalı. Bir tek işçimize bile işsizlik endişesi yaşatılmamalı.”

 

Ferhat Hoca’dan 3 maddede virüs ve söylenti

 

Koronavirüs mücadelesinde sağlık kadar ekonomi ve psikoloji de etkili noktaya gelince Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi üç maddelik değerlendirme yaptı:

“Türkiye’nin sağlık kapasitesi ve yeteneğine güveniyorum. Zorluklarla karşılaşılsa bile ekonomideki sıkıntı aşılabilir. En zoru toplumsal psikoloji. İnsanımızın psikolojisini yıpratmak için çok saldırı var.”

Şunu da ekledi:

“Yetkilileri dinlemeli, söylentilere kulak asmamalıyız.”

 

İstanbul’da Kaftancıoğlu ile görüşen Hüseyin Akkuş ne düşünüyor?

 

Baştan söyleyelim… CHP eski il Başkanı Hüseyin Akkuş’un, parti içi siyasette birlikte hareket ettiği CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile görüşmesi geçen hafta İstanbul’da gerçekleşti.

2 Şubat’taki kongrede kaybettikten sonra köşesine çekilen Hüseyin Akkuş’u bu ziyaret sonrası aradığımızda “Kongreden sonra işime döndüm” dedi.

Bunun üzerine…

Kurultay ertelenmiş olsa bile, siyaseten ne yapacağını sorunca şunu söyledi:

“Hiçbir yere aday değilim, olmayacağım da… Birlikte siyaset yaptığım arkadaşlarımdan Parti Meclisi ya da başka bir yere aday olmak isteyen olursa, onlar için Anadolu’yu dolaşacağım.”

Gerçi…

Kaftancıoğlu görüşmesinde konuştuklarını söylemedi, ama anladığımız kadarıyla kurultay için yeniden siyasi ortama girildiğinde CHP’de renkli görüntüler ortaya çıkacak.

Korona arası…

Akkuş’a da hem kendini sorgulaması, hem yolda yön değiştirenleri görmesi açısından iyi gelmiş gibi.

 

Salman’dan ‘ev hali’ çağrısı

 

Uzmanlar… Virüsün yayılmasını engellemenin en önemli yolu olarak sosyal mesafeyi gösteriyorlar. Bu kapsamda da, gün içinde yoğun teması en fazla yaşayan siyasetçiler önlemlere ilk uyanlar oldu, siyasi etkinlikler askıya alındı.

Nitekim…

Eve çekilenlerden AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, uzun bir aradan sonra ailesiyle baş başa kalmanın tadını çıkaran görüntüler paylaşırken şu çağrıyı yaptı:

“Zorunlu olmadıkça evimizden çıkmayalım. Ailemizle birlikte huzurla ve güvenle zaman geçirelim.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X