Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’daki tek ‘özel eğitim’ meslek lisesi: Onlar elleriyle konuşuyorlar

Köşe Yazısını Dinle

Türkiye’de… Benzer 20 okul var, ama Bursa’daki tek özel eğitim meslek lisesi olarak 20 yıldır işitme engelli çocuklara eğitim veriyor.

Üstelik…

Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi bünyesinde işitme engelli öğrenciler için anaokulu, ilkokul ve ortaokul da var. Bir anlamda, işitme engelli öğrenciler için entegre eğitim kampusu oluşturulmuş Nilüfer’deki Fethiye Mahallesi Nilüfer Hatun Caddesi’nde.

Meslek Lisesi’nde…

Elektrik-elektronik teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, moda tasarımı gibi bölümler yer alıyor.

İşte…

Akın Karakız’la birlikte; böylesine özel bir misyonu olan Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Samet Özarslan ve Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alan Şefi Levent Ustalar’la sohbet ederken, okulda işaret dili üzerine yürüttükleri işitme engelli projelerini de öğrendik.

Örneğin…

Erasmus projesi olarak uluslararası yürütülen Ellerim Kültürümün Aynasıdır projesi ilgimizi çekince, Özarslan ve Ustalar önce şu bilgiyi verdiler:

“İşitme engelliler işaret diliyle anlaşıyorlar ve bunun için de ellerini kullanıyorlar. Fakat her ülkenin işaret dili farklı. Biz de hazırladığımız etkinliği; proje ortağımız İtalya, Sırbistan, Yunanistan, Makedonya’daki öğrencilerle kültürlerin paylaşımı anlamında gerçekleştirdik.”

Sonra projeyi anlattılar:

“Ellerim Kültürümün Aynasıdır projesinde çocuklarımız Hacivat-Karagöz gösterisini işaret diline çevirerek yaptılar. 27 Eylül-7 Ekim tarihlerindeki Bursa etkinliğinde Nasreddin Hoca fıkrası da 5 ülkenin kendi işaret dilleriyle sergilendi.”

Projenin paydaşı 5 ülkenin kendi kültürlerine ait hikayelerin tanıtıldığını ve kültürel kaynaşma sağlandığını vurguladılar.

Ardından da şu çağrıyı yaptılar:

“Bursa ve ilçelerindeki işitme engelli öğrencilerimizi devlet okulu olarak bekliyoruz. Okulumuzun ücretsiz öğrenci servisi de var.”

İşitme engelliler için üniversitede özel bölüm

Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Samet Özarslan ve Öğretmen Levent Ustalar’dan şunu da öğrendik:

“2019’da Türkiye çapında Sağır Kültürü ve İşitme Engelllier İçin Eğitim Çalıştayı düzenledik. Bu çalıştaydan iki önemli sonuç çıktı. Anadolu Üniversitesi grafik, seramik, bilgisayar operatörlüğü alanlarında işitme engelliler için lisans ve önlisans bölümleri açtı. Uludağ Üniversitesi de meslek yüksek okulları bünyesinde bilgisayar operatörlüğü bölümü açma kararı aldı.”

Bursa’nın en hareketli siyasetçisi ata topraklarında ziyaretler yapıyor

Tanıdığımızdan beri siyaset enerjisi hiç eksilmedi. Ali Mollasalih nerede olursa olsun bire bir siyasette hep başarılıydı. Kendini göstermek ya da öne çıkmak gibi kaygı taşımadı, ama tavrı ve tarzını yansıttığı için her dönem dikkat çeken siyasetçi oldu.

Yıllar önce…

Saadet Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı’yken de, HAS Parti’de Yıldırım İlçe Başkanı ve İl Başkanı olduğunda da, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı sorumluluğu üstlendiğinde de sokak siyaseti yapmaya devam etti.

Gördük ki…

Bursa’daki özelliğini, aile ziyaretleri için gittiği Batı Trakya Gümülcine’de sürdürüyor.

Ata topraklarında Türkiye Cumhuriyeti’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu ve Gümülcine’ye giden her Türk’ün mutlaka uğradığı Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan’la başlayan ziyaretlerini böyle okuduk.

İlhan Parseker Bodrum Cup’ta yelken basıyor

İyi siyasetçiydi… DYP Osmangazi İlçe ve il Başkanı olarak damga vurdu. TOBB Yönetim Kurulu’nda başarılıydı. Formula 1’in Türkiye’ye gelişinde emeği var.  BTSO Meclis Başkanı olarak etkiliydi.

İlhan Parseker siyasetten uzaklaşıp işine odaklanmanın yanında, son dönem denizlere açılıp yelken basmayı sevdi.

2 yıl önce Bodrum Cup’ı ikinci bitiren Parseker bu yıl yelken yarışının ilk aşamasını başarıyla geçti.

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’i Bursa’daki panelde kızı Lejla anlatacak

Onu… Bosna-Hersek’in bağımsızlığı için verdiği mücadeleyle dünya tanıyor. Dahası, Bilge Kral olarak gönüllerde iz bıraktı.

Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı olan Aliya İzzetbegoviç ölümünün 18. yılında Osmangazi Belediyesi’nin hazırladığı özel programla anılacak.

22 Ekim Cuma günü Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde saat 15.00’te başlayacak Doğu ile Batı Arasında konulu programda, önce Aliya İzzetbegoviç Müzesi özel fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisi açılacak.

Ardından da…

Bursa’ya ilk kez gelecek olan Begoviç’in kızı Lejla Aksamıja panelde Babam Aliya başlıklı sunum yapacak.

Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç’in de katılacağı ve Osmangazi Belediyesi ile Bursa Uludağ Üniversitesi’nin birlikte düzenledikleri panelde BUÜ ve Sarajevo Üniversitesi öğretim üyeleri İzzetbegoviç’i anlatacaklar.

Panorama’da ‘Şehr-i Sultan’ defilesi

Her yıl… Etkinlikleri artıyor. Bu yıl 4’ncüsü düzenlenen Bursa Fashion Week 31 Ekim Cumartesi günü Heybeli Otel’deki açılışla başlıyor.

Ertesi gün…

Yani 1 Kasım Pazartesi günü Moda Günleri’nin belki de en özel etkinliği olan Şehri Sultan Defilesi, adına en uygun mekan Panorama 1326 Fetih Müzesi içinde gerçekleştirilecek.

Ünlü mankenlerin müzedeki defilesi 1 Kasım Pazartesi saat 18.00’de başlayacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X