Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursalı 2026’da “daha yeşil, daha huzurlu ve trafiği az kent” istiyor

Bir yandan… Kentin bugünü için proje üreten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bir yandan da gelecekteki Bursa için kolları sıvadı.

Bu amaçla da…

Bursa’nın fethinin 700. yılı olan 2026’da nasıl bir Bursa hayalini ortaya çıkarmaya yönelik geniş tabanlı bir çalışma başlatıldı.

İşe de…

9 bin 088’i vatandaş olmak  üzere 4 grupta 10 bin 324 kişilik anketle başlandı.

Dev anketin ilk sunumu, Odak Grup içindeki gruplardan iletişim gurubunun hafta içinde yaptığı toplantıda gerçekleşti.

1.-yazi-icin-anka-danismanlik-baskani-dr.-ayhan-yasan,-2026-bursa-sunumu-002.jpgİletişimci dostlarla birlikte katıldığımız toplantıda, ANKA Danışmanlık Başkanı Dr. Ayhan Yasan’ın sunumunu yaptığı anketin çarpıcı Bursa gerçeklerini ortaya koyduğunu gördük.

Katılanları…

Kentin yönetiminde görev alanların oluşturduğu sorumlu paydaşlar, vatandaş, muhtarlar, esnaf olarak 4 grupta kategorize eden dev anketten çıkan sonuçlar kadar, grupların konulara yaklaşımındaki farklılıklar dikkat çekiyor.

Örneğin…

“Bursa’nın gelecekte bugüne göre daha iyi bir şehir olması için yeterli imkan var mı?” araştırmasında, kent yönetiminde görev alanların oluşturduğu sorumlu ve paydaşlar kategorisi olumlu yaklaşım gösterirken, vatandaş mesafeli bakıyor.

“Bursa’da yaşayanlar zorunlu olmadıkça başka yerde yaşamaz” ifadesine de muhtarların olumlu baktığı, vatandaşın diğer 2 gruba göre yine daha olumsuz yaklaştığı anlaşılıyor.

“Hayal edilen Bursa” araştırması da çok özel bir sonucu gözler önüne seriyor.

2026 hayalinde sorumlu paydaşlar grubunu oluşturanların ilk 3 sırasını “ulaşım sorunu olmayan, yeşil alan ve parkları bol, gelişip büyüyen modern kent” oluşturuyor.

Esnafın ilk üçünde “yeşil alan ve parkları bol, ulaşım sorunu olmayan, huzurlu” kent yer alırken, muhtarların “yeşil, ulaşım sorunu olmayan, düzenli ve temiz” kent, vatandaşın da “yeşil alan ve parkları çok, huzurlu, temiz” bir Bursa hayali ankete yansıyor.

Burada…

Kenti yönetenlerin 2026 hayalinde ilk sırayı alan ulaşım ve trafik konusunun vatandaş gündeminde beşinci sırada, muhtarlar ve esnaf sıralamasında ikinci sırada olması dikkat çekiyor.

Bu durum…

Bursa’nın bugününe yönelik tespitlerle 2026 için beklentilere de yansıyor.

 

Bursa’nın gelecek kaygısı: Trafik ve Suriyeliler

 

Büyükşehir için yapılan 10 bin kişilik dev ankette 2026’daki Bursa kaygıları da var.

Kenti yönetenlerin oluşturduğu sorumlu paydaşlar grubundakilerin kaygı listesinde ilk 3 sırayı “trafik, plansız yapılanma, Suriyeliler ve göç” alırken esnaf kaygılarını “trafik, Suriyeliler ve göç, aşırı betonlaşma” olarak sıralıyor.

Ankette muhtarların kaygı listesi “Suriyeliler ve göç, trafik, plansız yapılaşma” olarak sıralanırken vatandaş da “Suriyeliler ve göç, pahalılık, şehir yönetiminde başarısızlık” kaygı sıralaması yapıyor.

 

Çarpıcı bir soru: 2026’da Bursa’daki yapılaşma nasıl olmalı?

 

ANKA Danışmanlık tarafından 10 bin 324 kişiyle yapılan ve 2026 Bursa beklentilerini ortaya çıkarmayı hedefleyen dev ankette çarpıcı bir soru var:

2026’da Bursa’daki yapılaşma nasıl olmalı?

Bu bölüm…

Detay sonuç çıkarmak amacıyla kendi içinde bazı alt başlıklardan oluşuyor.

Örneğin…

“Çok katlı alışveriş merkezleri” yapılmasına ankete katılan vatandaşlar destek veriyor. İkinci sıradaysa esnaf yer alıyor. Kenti yöneten sorumlu ve paydaşlar ile muhtarlar ise çok katlı yapılaşmaya karşı.

Yanı sıra…

“Arasta ve geleneksel çarşılar” için en büyük destek sorumlu ve paydaş grubundan gelirken,  muhtarlar onları izliyor. Buna karşın esnaf ve vatandaş az da olsa mesafeli duruş gösteriyor.

Ankette…

“Yüksek katlı, sosyal donatılar ve parkların olduğu siteler” konusuna en büyük destek vatandaş ve esnaftan gelirken, sorumlu ve paydaşlar ile muhtarlar destek vermiyor.

Devamındaki…

“Düşük katlı ve, mahalle kültürünün olduğu semt” arayışına ise muhtarlar ve sorumlu ve paydaşların destek verdikleri görülürken, esnaf ve vatandaş ise mesafeli duruşuyla dikkat çekiyor.

 

2026’da “yaya gezilen şehir” isteniyor

 

2026 Bursa hayalini araştıran çalışmada dikkat çekici bir bölüm var.

Bu bölümde…

Yüksek oranlı sonuç ortaya koyan “Yaya ve motorsuz taşıtlarla rahatça gezilen bir şehir” hayaline en büyük desteği muhtarlar veriyor. Bu bölümde esnaf, sorumlu ve paydaşlar ile vatandaşlar da az farklarla sıralanıyorlar.

Aynı bölümde…

“Motorlu taşıtlarla rahatça gezilen bir şehir” hayaline verilen cevapların oranının çok düşük kalması da dikkat çekici.

 

Acil çözüm bekleyen sorunda herkes uzlaştı: Ulaşım ve trafik

 

2026’daki Bursa beklentilerini görmeyi hedefleyen dev ankette, bugünün sorunları ve çözüm için beklentiler de var.

Sonuç da dikkat çekici:

Bursa’nın bugününde acil çözüm bekleyen sorun olarak trafik ve ulaşımda tüm kesimler uzlaşıyor.

Nitekim…

Çözüm bekleyen sorunlar konusuna, kenti yöneten sorumlu ve paydaşlar ile muhtarlar grubu aynı yaklaşımla trafik, imar, altyapı sıralaması yaparken, esnaf grubu trafik, altyapı, imar sıralaması yapıyor.

Sıralamayı vatandaşlar ise trafik, altyapı ve otopark şeklinde yapıyor.

Bu bölümde…

“Belediyenin yaptığı en iyi hizmeti” ankete katılan sorumlu ve paydaşlar grubu restorasyon, ulaşım, altyapı olarak sıralarken, esnaf grubu ulaşım, altyapı, restorasyon sıralaması yapıyor.

Araştırmada muhtarlar grubu ulaşım, restorasyon, sosyal aktiviteler şeklinde sıralıyor. Belediyenin yaptığı en iyi iş sıralaması vatandaşlar grubunda temizlik, altyapı, ulaşım şeklinde farklılık gösteriyor.

 

Kentin eşrafıyla vatandaş ayrışınca ne ortaya çıkar

 

Hafta içinde… Fethin 700. yıldönümünde 2026 Bursa vizyonuyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan çalışmanın sunumuna katıldık. Sunumu yapan ANKA Danışmanlık Başkanı Dr. Ayhan Yasan, sosyolojik bir tespit ortaya koydu:

“Kenti yönetenler, esnaf ve muhtarları ‘eşraf’ tanımlarsak, şunu görmek gerekiyor: Belediye projelerini yürütürken kent eşrafını dikkate almak zorunda.”

Şunu vurguladı:

“Aynı zamanda siyasi bir yer olan belediye eşrafla vatandaş arasındaki algı farklılığında çok zorlanır.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X