Seçim atmosferinde değiliz… Toplumda milli ya da siyasi heyecanın artmasına yol açacak bir hava da yok. Üstelik 15 Temmuz’un duygusal tansiyonu da ilk günkü kadar yüksek değil.
Buna karşın…
3 ay öncesine kadar Şehreküstü Meydanı olarak uzun yıllar Bursa’nın siyasi mitinglerine evsahipliği yapan, bir çeşit demokrasi şenliklerine tanık olan bugünün 15 Temmuz Demokrasi Meydanı yavaş yavaş doldu.
En önemli nokta da bu:
İnsanlar Recep Tayyip Erdoğan olduğunda kalkıp geliyorlar.
Onun için…
Cumhurbaşkanı Adayı olduğunda Gökdere mitingiyle karşılaştırılamasa da, siyasi atmosferden uzak bir dönemde Şehreküstü’nde toplanan kalabalığı önemsemek gerekiyor.
Dahası…
Bugünün koşullarında, toplu açılış töreni için gelen bu kalabalığı başka hiçbir liderin toplayamayacağı gerçeğini de vurgulamak gerekiyor.
Gerçi…
İnegöl’de katıldığı dev Hacı Sevgi Yıldız Meslek Eğitim Kampüsü açılışının ardından 1 saatlik gecikmeyle Şehreküstü’ndeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na geldiği için 36 dakikayla izlediğimiz en kısa konuşmasını yaptı, ama çok keyifli bir Cumhurbaşkanı Erdoğan izledik.
Dahası…
Gündemdeki konuları daha hafif geçip Bursa’ya daha geniş yer verdiği bir konuşma dinledik.
“Bursa kurucu şehir” deyip tarihteki rolünü anlattı, “Bursa’yı gönülden seviyoruz, Bursa her hizmeti hak ediyor” dedi, bilinen Bursa türküleri ve şarkılarından mısralar okudu.
Gündem konularının üzerinde hafif bir gezinti yaparken, FETÖ ile mücadeleye daha fazla yer verdi. Genelde bilinen görüşlerinin yanında, “Sonuna kadar mücadele etmek boynumuzun borcu” deyip, yurt dışına kaçan FETÖ’cüler için Bursa’dan özel bir mesaj verdi:
“Ey FETÖ mensubu olan veya içlerinde kalanlar, gelin bildiklerinizi anlatın. Yoksa nerede olursanız olun sizleri bulur, alır cezaevine tıkarız.”
Kısacası…
Güzel ve güneşli bir sonbahar günü geçiren Bursa’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan meydanda halkla buluşarak kendi geleneğini sürdürdü.
Gördük ki…
Bursalılar da hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, hem de demokrasi nöbetleri dışında 2011’den beri siyasi miting yapılmayan Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nı özlemişler.
Meydanın isteği: İdam
Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda toplanan kalabalık dün iki tezahüratı fazlaca tekrarladı.
Bunların biri idam isteği, diğeri “Dik dur eğilme, bu millet seninle” şeklinde seslendirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu iki tezahürata karşılık verdi. İdam için, “Ben de milletimle aynı düşünüyorum. Eğer böyle bir karar parlamentodan geçip önüme gelirse hemen imzalardım” dedi.
Diğeri için de şu karşılığı verdi:
“Biz sadece Allah’ın huzurunda ve rükûda eğiliriz. Böyle geldik, böyle de gideriz.”
Bursa’daki değişime Cumhurbaşkanı Erdoğan desteği
Şehreküstü’nde kürsüye ilk olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe geldi. 15 Temmuz anımsatması yapan Altepe memleketi ele geçirmek isteyenlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı unuttuklarını söyleyip “Sizinle gurur duyuyoruz” dedi ve ekledi:
“Allah size güç versin, sağlık versin.”
Ardından…
“Bursa’da ne olduysa son 12 yılda sizin sayenizde oldu” deyip, 2004 yerel seçimlerinden bu yana AK Partili Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıklarını sıraladı
Stadyumun yakında yıkılacağını, yerine de “sizin vizyonunuz” olarak sunduğu meydan yapılacağını söyledi. “Bursa yaşam kalitesinde Türkiye’de birinci, dünyada 28. sıraya yükseldi. Bu da sizin sayenizde” dedi.
Ardından kürsüye Vali İzzettin Küçük geldi. O da Bursa’nın değişim üzerine yapılan son hizmetleri anımsattı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da konuşmasında Bursa’nın Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’ye hep yüksek oy verdiğini vurgulayıp, “Bursa hep sizin yanınızda oldu” dedi.
Son seçimde Bursa’daki en yüksek oy oranına ulaşıldığını, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de yüzde 55 oy çıktığını anımsattı ve “Bursa bundan sonra da Başkan’ın yanında olacak” dedi.
Sonra da bir destek istedi:
“Geciken tek projemiz kaldı, hızlı tren. Yine sizin sayenizde onu da yoluna sokacağız inşallah.”
Başkan görevden alınınca İnegöl CHP’de deprem oldu!
Gelişmeyi… Bu sütunlarda dün duyurduk. CHP İl Yönetim Kurulu’nun salı akşamı yaptığı toplantının gündeminde sürpriz bir madde vardı: Çalışma uyumu sağlanamadığı gerekçesiyle İnegöl İlçe Başkanı Halil Büyükışıklar’ın görevden alınması.
Toplantıya katılan 25 yönetim kurulu üyesinden 24’ü görevden alma yönünde oy kullandı. 1 kişi de boş oy verdi.
Haberin duyulması, İnegöl’de doğal olarak siyasi deprem etkisi yaptı. Sosyal medyada destek kampanyaları düzenlenirken, Halil Büyükışıklar yaşananları sakin bir şekilde izliyor.
Konuşmamızda…
“Bizim için pek de sürpriz olmadı. Böyle bir hamle bekliyorduk” dedi ve şunu söyledi:
“Aslında bu CHP’nin klasik rahatsızlığı. 1 yıldır genç jenerasyon olarak İnegöl’de CHP’nin başarısı için çalışıyoruz. Bu da kimi 50 yıllıkları rahatsız ediyor. Onun da farkındaydık.”
Şöyle bakıyor:
“Geçen yıl kongre yapılırken karşıma 3 ayrı liste çıkarmak istediler, fakat çıkaramadılar. Listeyle, seçimle, sandıkla yenemediklerini şimdi AKP yöntemleriyle indirmeye çalışıyorlar.”
Bu noktada…
“Bizim CHP için çalışmaktan başka suçumuz yok” dedi ve şunu vurguladı:
“İnegöl gibi bir yerde her türlü saldırıya göğüs germiş, hatta bıçaklı saldırıya uğramış biriyim.”
Karar için de şu yorumu yaptı:
“Onlar her dediklerine itaat istiyorlar. Ben de seçilmiş ilçe başkanıyım, yok öyle her şeye itaat.”
Ardından…
Kimseye kırgın ve dargın olmadığını, 40 yaşının enerjisi ve kariyeriyle dümdüz bir adam olduğunu, “örgütün verdiği görevi yerine getirdiğine inandığını” ve karara da MYK’da itiraz edeceğini söyledi.
CHP İnegöl yönetimi istifa etmek istedi
CHP İl Yönetim Kurulu’nun salı akşamı yaptığı toplantıda hakkında görevden alınması kararı verilen CHP İnegöl İlçe Başkanı Halil Büyükışıklar kararın duyulmasından sonra önceki akşam İlçe Yönetim Kurulu toplantısı yaptı.
İnegöl dışında olan 1 üyenin katılamadığı toplantıda Büyükışıklar yönetimine “Ben görevden alındım, fakat siz devam ediyorsunuz. Her zaman yanınızdayım” dedi.
Ne var ki…
Toplantıya katılan 16 yönetim kurulu üyesi ortak karar alarak “Sizi alırlarsa biz de bırakırız, yönetim düşer” dediler.
Hatta…
Bazı üyeler partiden ayrılma düşüncelerini bile dile getirdiler.

Flipboard