Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursalı doktordan koronavirüsü 15 dakikada tespit eden tanı kiti!

Aslında… Bursa kamuoyu Dr. Şahin Yağlıdere’yi daha çok siyasetten tanıyor. 1989 seçiminde DYP’den Yıldırım Belediye Meclisi’ne seçildi, o tarihte yeni kurulmuş olan Yıldırım Belediyesi ve ilçesi için önemli çalışmalar yaptı.

1992’de DYP Yıldırım İlçe Başkanlığı’na aday oldu, ama nefes kesen ve renkli bir siyasi mücadeleyle geçen unutulmaz kongrede Mustafa Bayrak’a karşı seçimi yalnızca 1 oyla kaybetti.

Bayrak o kongreyle Bursa siyasetinin yıldızı haline gelirken, en büyük destekçisi de kongreyi 1 oyla kaybeden rakibi Dr. Şahin Yağlıdere’ydi.

O dönem…

DYP’nin önemsenen isimleri arasındaki yerini koruyan Dr. Yağlıdere 2001 yılında İzmir’e yerleşti ve bambaşka bir alana yönelip medikal alanda çalışmalar yapan TÜRKLAB adlı biyoteknoloji firmasını kurdu.

Yine de…

Bursa’daki dostlarıyla teması kesmedi, siyaset yapmasa bile Bursa ile bağı hep sürdü, zaman zaman gelip dostlarıyla buluşmaya devam etti.

Şimdi de…

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında tüm ülkelerin ihtiyaç duydukları tanı kitleri üretimi üzerinde yaptığı önemli çalışmalarla gündeme geldi.

Üstelik…

Ürettiği 15 dakikada sonuç veren tanı kitiyle Türkiye’nin gururu oldu. Hatta, Çin’in ürettiği kitlerin peşinde olan pek çok ülkenin ilgisini çekti ve şimdiden pek çok ülkeden siparişler almaya başladı.

Eski dost Dr. Şahin Yağlıdere’ye ürettiği tanı kitini sorduğumuzda, her zamanki sakinliğiyle “Ürettiğimiz tanı kiti yanında üreteceklerimiz de var” diye söze başladı ve şunu söyledi:

“Piyasada kullanılan PCR tanı kitleri var. Bu testleri yapan tanı kiti üretmenin yanında yeni bir teknolojiyle Lateral Flov dediğimiz yeni bir tanı kitini geliştirip ürettik.”

Salgının tespitinde önemli olan heyecan verici gelişmeyi aktardı:

“Sağlık Bakanlığı’nın da onay verdiği ve 15 dakikada sonuç veren Lateral Flov tanı kitimiz hazır. 23 Nisan tatili sonrasında, önümüzdeki hafta piyasaya vereceğiz.”

Doğrusu…

Salgınla ilgili sıkıntılı bir süreçte Bursalı bir doktor olan Şahin Yağlıdere’nin firması TÜRKLAB’dan gelen haberle moral bulduk.

Koronavirüsle mücadele adına da umutlandık.

 

3-4 dakikada sonuç verecek yeni kit yolda

Dr. Şahin Yağlıdere ile konuşurken, yeni projeyi de açıkladı:

“TUBİTAK 10 gün önce proje yarışması düzenledi. Yaklaşık 450 projenin başvurduğu yarışmada bizim projemiz de ilk 10’a girdi.”

Şunu vurguladı:

“Projedeki kit için 9 ay süre verildi. Fakat TÜRKLAB olarak bunu 6 ay içinde üretmeyi planlıyoruz.”

Yeni kiti de şöyle tanıttı:

“Teknolojik olarak tüm kitlerden üstün olacak. Hiçbir cihaza gereksinim duyulmadan, üzerine kan damlatılarak test yapılabilecek ve 3-4 dakikada sonucu verecek.”

 

Fotoğrafçılara bir darbe de koronadan: Mücbir sebep kapsamına alın

Zaten… Son yıllarda dijital makineler ve cep telefonlarıyla sarsılan fotoğrafçılık ağır bir darbe de koronavirüsten yedi.

İnsanların evlerine kapandıkları ve sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde işlerinin bıçak gibi kesildiğini söyleyen Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı Kemal Konuşkan, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

“Haksız rekabet bir türlü engellenemedi. Örneğin, bazı resmi kurumlarda bulunan foto kabinleri kaldırılmadı, kayıt dışı her geçen gün arttı. Tam ‘Kış bitiyor, düğün ve organizasyonlar başlayacak, esnafımız nefes alacak’ derken de Covid-19 salgını başladı.”

İşlerin kesilmesiyle “yaz sezonundan umudu kestiklerini” ifade eden Konuşkan şu çağrıyı yaptı:

“Sektör olarak çok zor bir süreçten geçiyoruz, ama koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler arasında fotoğrafçılık yok. Ekonomik desteklerden yararlanabilmemiz için mücbir sebep kapsamına alınmamız gerekiyor.”

 

Türk dünyası geleneği Otağ üniversitede

Türk dünyasının geleneğinde otağ var. Kararların alındığı, savaşların yönetildiği bir çeşit seyyar karargah.

İşte…

Bu geleneği yaşatmak, en azından bugünün gençlerine tanıtmak için Türk Ocakları Bursa Şubesi ile Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından geçen hafta Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusu’na otağ kuruldu.

Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki çadırı BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da ziyaret edip otağ sohbeti yaptı.

 

23 Nisan doğumlu Edanur’a pasta kesti, iftarda sofra geleneğini yaşatacak

Bu yıl… Alışılmış 23 Nisan kutlamaları koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağına takıldı, ama 23 Nisan coşkusu her şeye karşın yaşandı.

Nitekim…

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yüzüncü yılındaki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Bursa Valiliği, kaymakamlıklar ve belediyeler çocuklara yönelik etkinlikler gerçekleştirdiler, anlamlı bayramı kısıtlılığa karşın kutladılar.

Kutlamalarda…

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz bir de sürprize imza attı.

Yıldırım İlçe Emniyet Müdürü Erol Turan’la birlikte, doğum günü 23 Nisan olan down sendromlu Edanur’u ziyaret edip pasta kesen Yılmaz, çifte kutlama yaşanmasını da sağladı.

Yanı sıra…

Bu yıl yine koronavirüs nedeniyle toplu iftar yapılamayacağı için Başkan Yılmaz ihtiyaç sahiplerine iftar sofrası adıyla yemek paketi dağıtımı planladı.

Böylece…

Aile geleneğimizde önemli olan sofra kültürünü de iftar paketleriyle evlere taşıdı.

 

Nilüferlilerin fotoğraflarıyla Atatürk portresi

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in farklı bir geçmişi var. Mimarlar Odası Başkanlığı dönemiyle başlayan kent sorunları yaklaşımına, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı olarak uzun süreli ikinci plan desteğinin ardından şimdi çözüm pozisyonunda.

O da…

Deneyimlerinin ışığında koronavirüs mücadelesi için günlük 20 bin üretim kapasiteli maske dikim tesisi kurarken, bir yandan yardım dağıtıyor.

23 Nisan için de Nilüferlilerin kutlama paylaşımlarından oluşan özel bir Atatürk portresine imza attı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X