Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın altyapısı için devrim gibi karar: Mevlana’da galeri sistemi!

Köşe Yazısını Dinle

Kararı… Kısa adıyla AYKOME olarak bilinen Büyükşehir Belediyesi birimi Altyapı Koordinasyon Merkezi aldı:

“…Yıldırım Belediyesi tarafından yapılan Mevlana kentsel dönüşüm projesi kapsamında yeni açılacak olan imar yoluna galeri sistemi yapılması konusunda Altyapı Koordinasyon Şube Müdürlüğü’nün belirleyeceği tarihte ilgili belediyeler ve altyapı kurumları ile beraber alt komisyon kurularak karar verilmiştir.”

Bize göre…

Bursa’nın altyapı anlayışını değiştirecek olan altyapıda devrim niteliğindeki kararı okurken çok umutlandık.

Plansızlık sonucu kaçak yapılarla kendiliğinden oluşmuş mahallelerin kenti Bursa’nın modern kente dönüşmesi yolunda atılan çok önemli adım olduğunu düşündük.

Çünkü…

Ana yollar dahil, mahallelerdeki tüm cadde ve sokaklarda altyapı kurumlarının kendi şebekelerini oluşturmalarından kaynaklanan sıkıntılar yaşanıyor. Su, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz, telefon, internet için ayrı şebekeler yapılıyor.

Her şebeke çalışmasında yollar kazılıyor. O şebekeler arıza yaptığında yollar yine kazılıyor.

Hatta…

Birkaç gün önce asfaltlanan yolun başka bir altyapı çalışması için kazıldığı sık sık görülüyor.

İşte…

Yıldırım Belediyesi’nin başladığı Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi’nde tüm altyapının tünel sistemi de diyebileceğimiz galeride toplanması, altyapı kazıları ve yol açtığı sıkıntıların ortadan kalkması demek.

Aslında…

Sistem Bursa’ya çok yabancı değil ve geçmişte iki bölgede uygulandı.

İlkinde…

1983 yılında, rahmetli Ekrem Barışık’ın Bursa Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılan Ertuğrulgazi’deki Emirkoop Sitesi altyapısında galeri sistemi var. O projenin danışmanı, sonradan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Murat Karayalçın’dı.

İkincisi de…

Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusu altyapısı tümüyle galeri sistemi olarak inşa edildi. Kampustaki tünellerde araç bile dolaşabiliyor.

 

BEBKA’da adres ve başkan değişti

Kısa adıyla BEBKA olarak bilinen Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı’nda iki önemli değişiklik yaşandı.

Önce…

Faaliyet gösterdiği BUTTİM İş Merkezi’ndeki ofisinden, İsmail Gerim döneminde Türkiye’nin ilk Kalkınma Merkezi olarak temeli atılan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni yerine taşındı.

Ardından…

Bu dönem BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı olan Bilecik Valisi Bilal Şentürk bayram öncesi Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü olarak atandı ve görevden ayrıldı.

 

Türkiye’deki biberin yüzde 40’ını üreten Yenişehir’de üretici kırgın

Rakamlara göre… Türkiye’de üretilen biberin yüzde 40’ı Yenişehir Ovası’nın verimli topraklarından toplanıyor.

İşte…

Biber diyarı Yenişehir’de hasat bu yıl da başlandı, ancak piyasa açılışında üreticiler hayal kırıklığı yaşadılar.

Bunu da

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş şu sözlerle açıkladı:

“Biber hasadında ilk alımlar 2 liradan alıcı buldu, ama bu rakam masrafını karşılamıyor. Üretici fiyatın 3 lira olmasını bekliyordu.”

Gerçi…

İhracatçı firmalar alıma başlamadılar, ama iç piyasadan gelen düşük fiyatın biber üreticisinde hayal kırıklığına ve kırgınlığa yol açtığı görülüyor.

Bu noktada…

Yenişehir’deki biber üreticisinin sıkıntısı, üreticinin zararını önleyecek mekanizma gerekliliğini de ortaya koyuyor.

Bunun yolu da…

Önce kooperatifleşmeden, sonra da çiftçiyi koruyacak önlemlerden geçiyor.

 

Tarımsal üretimde Bursa’nın rekorları

Türkiye biber üretiminin yüzde 40’ının Yenişehir’de üretilmesi, Bursa’nın tarımsal üretim rekorlarından biri.

Başka iki rekoru da İl Tarım Müdürü Hamit Aygül açıkladı:

“Bursa’nın 2020 yılında ürettiği 223 bin 050 ton armut, Türkiye armut üretiminin yüzde 41’ini oluşturdu.  Yine 2020’deki 1 milyon 062 bin 774 ton salçalık domates de Türkiye üretiminin yüzde 23.4’ünü oluşturdu ve Bursa’yı lider yaptı.”

 

MHP yeni yapılanmasında ilk ilçe bölge başkanlığını Akçalar’da açtı

Yeni dönemde… Çözüm odaklı siyaset planlaması yapan MHP il Başkanı Cihangir Kalkancı, mahalle bazlı siyaset için ilçelerde çalışma bölgeleri oluşturdu.

Daha çok…

Mahalleler ve ilçe bölgeleri arasında koordinasyonu sağlamayı amaçlayan yeni yapının ilk merkezi Nilüfer İlçesi’ndeki Akçalar’da açıldı.

MHP Bursa Milletvekili ve MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman açılış için İl Başkanı Kalkancı ile birlikte Akçalar’a gelirken 3 hilalli bayrak taşıyan atlılar tarafından karşılandı.

MHP teşkilatının ilgi gösterdiği Akçalar Teşkilat binası açılışında MHP’nin yeni üyelerine rozetleri Büyükataman tarafından takıldı. Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç’un evsahibi olduğu törene Osmangazi ve Yıldırım ilçe başkanları da katıldı.

Kalkancı, bu tür teşkilat binalarının diğer ilçelerde de açılacağını açıkladı.

 

Bursalı turizmci Antalya’da medya patronu oldu

Genç yaşında… Ailesine ait Uludağ’daki Alkoçlar Otel’in başına geçen Ender Alkoçlar kısa sürede Ege ve Akdeniz sahillerinde açtığı otellerle kış turizmciliği yanına yaz turizmini de ekledi.

Şimdi de…

Antalya’da yerel yayın yapan Lider gazete ve televizyonunu kurarak medyaya girdi.

Lider’in merkez binası açılışı töreninde yaptığı konuşmada, gazete ve televizyon yayıncılığındaki iddiasını ortaya koydu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X