Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın batısına ve kuzeyine 250 bin nüfuslu uydukentler!

Uydukent konusu ne zaman açılsa 11 Aralık 1977’de yapılan yerel seçimler aklımıza gelir. Mustafa Eroğlu’nun seçildiği ve CHP’nin kazandığı tek yerel seçim olan o seçimin 2 de bağımsız adayı vardı.

Bağımsız adaylardan Orman Mühendisi Ahmet Künksatan bir gün, Setbaşı İlkokulu’na çıkan yolun hemen köşesindeki bürosunda basın toplantısı yaptı ve “Seçilirsem Bursa’ya uydukentler yapacağım” dedi.

Toplantıyı izleyen bir avuç gazeteci “Uydukent ne ki?” diyerek birbirimize bakınca, Künksatan da kağıda kocaman bir daire çizmiş, sonra çevresine küçük daireler çizerek açıklamıştı:

“Bu büyük daire Bursa. Çevresindeki küçük daireler de uydukentler.”

Sonra da devam etmişti::

“Kent merkezi çok sıkışık. Yeni imar alanı yok. Sosyal ve ticari alanlara sahip uydukentlerle bu yoğunluğu dağıtacağım, merkeze gelmeye gerek kalmayacak.”

Aradan geçti 40 yıl…

1.-yazi-icin-buyuksehir-belediye-baskani-alinur-aktas-005.jpgİlk kez bir Orman Mühendisi’nden duyduğumuz uydukent modeline yalnızca Yeşilşehir örnek olabilir. Yerel yönetim anlamında ilk ciddi adımları atmak da Büyükşehir Belediye Başktanı Alinur Aktaş’a kısmet oldu.

Kentsel dönüşümü teşvik amaçlı uygulamalarla ortaya çıkan yüksek katlı binalara karşı tavrını sürdüren Aktaş, geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile yaptığı görüşmeye de düşüncesini taşıdı.

Söylediği şu:

“Bursa merkezde yoğunluk yüksek katlı dikey binalar daha da arttı. Artık merkezi bırakıp Bursa’yı dışa doğru açmamız gerekiyor.”

Planını da açıkladı:

“Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki de düşüncemizi destekliyor. Merkezde çok katlı dikey yapılar yerine kentten kopuk, 200-250 bin nüfusun yaşayabileceği uydukentler oluşturacağız.”

Bu noktada, “Kentten kopuk uydukentler” tanımına açıklık getirdi:

“Kentin çok yakınında, yani dibinde olmayacak. Belli bir mesafe uzakta olacak. Bu mesafeye 25-30 kilometre de diyebiliriz.”

Sırtını Uludağ’a dayamış, önü ova olan, Batı’ya doğru gelişen bir kentteyiz. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu gerçeklerle imar planları üzerinde başlatılan çalışmaların ilk sonuçlarına göre uydukentlerle ilgili ipucu verdi:

“Önceliğimiz, kentin gelişim yönü olan Batı. Biraz da kuzeydeki alanlar üzerinde çalışıyoruz.”

İlk uydukent Karacabey yakınlarına

 

Kent merkezinde yoğunluğu arttıran çok katlı dikey binalar yerine kent dışında uydukentler düşünen Büyükşehnir Belediye Başkanı Alinur Aktaş planlama çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Kente uzak ve sosyal, ticari, kültürel yaşamlarının olacağı 200-250 bin nüfuslu uydukentleri batı ve da kuzeyde düşünen Aktaş ilk uydukentin kararının da verildiğini açıkladı:

“Karacabey yakınlarında bir alan belirledik. Başta TEKNOSAB olmak üzere yakın çevredeki sanayi bölgeleriyle birlikte düşünüyoruz.”

Türkiye’nin ilk OSB kentsel dönüşümü Gürsu’yu değiştirecek

 

3.-yazi-icin-uludag-osb-baskani-yunus-aydin.jpgGündemin ilgisi Nilüfer bölgesindeki kentsel dönüşümlere yoğunlaştı, ama iki büyük ilçe Osmangazi ve Yıldırım’ın kentsel dönüşümleri de ilerliyor.

Böyle bir süreçte…

Bursa’nın Doğu’su olarak adlandırılan Gürsu-Kestel bölgesinde, Türkiye’nin Organize Sanayi Bölgesi tarafından yapılan ilk kentsel dönüşümü başlıyor.

Projeyi…

Çalışmayı yürüten Uludağ DOSB Başkanı Yunus Aydın’dan dinledik:

“Ankara Yolu’ndan Gürsu’ya girişte, hemen sol tarafta alan 230 bin metrekarelik bir bölge var. Burada eskiden dokuma atölyeleriyle konutlar vardı. Uludağ OSB olarak biz kentsel dönüşüm başlattık.”

Hedefi şöyle açıkladı:

“Bölgedeki kaçak yapıları temizlerken Uludağ OSB çalışanlarının konut ihtiyacını karşılayacak yaklaşık 1500 daire yapacağız. Ticari ve turistik alanlar yanında sosyal donatı alanları olacak.”

Şunu da ekledi:

“Aslında kentsel dönüşüm temelini daha önce atacaktık, ama kazan patlaması nedeniyle biraz geciktik. Hedefimiz 1 Mart’ta temeli atmak.”

CHP’de Şadi Özdemir PM adaylığı için Kılıçdaroğlu ile görüştü

 

4.-yazi-icin-sadi-ozdemir.jpgKurultay için geri sayıma başlayan CHP’de en büyük kulis Parti Meclisi için yapılıyor.

Bursa’dan PM adaylığını ilk Cengiz Kütükçü açıkladı. Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık’la milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Erkan Aydın ile eski milletvekili İlhan Demiröz adaylık işaretleri veriyorlar. Eski il başkanlarından Zafer Yıldız’ın da aday olabileceği konuşuluyor.

Böyle bir ortamda…

İl başkanlığını son kurultayda Hüseyin Akkuş’a devreden Şadi Özdemir hafta sonu yapılacak kurultayda PM Adayı olduğunu açıkladı.

Ankara’ya gidip Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na düşüncesini açan Özdemir, görüşmede “Bursa’yı alacağız” söylemini devam ettirecek bir vizyonla hareket edeceğini, “en az 9 belediye” hedefinin de benimsediğini söyledi.

Hazırladığı “Barışık, çalışkan ve iktidarı hedefleyen parti” sloganlı broşürle de kulis çalışmalarını başlattı.

5.-yazi-icin-olay-dergi-bursayi-buyutenler.jpgBelgesel gibi bir Olay dergisi daha: Bursa’yı Büyütenler

 

Bursa’nın değişimi çok da kolay olmadı. Bu değişimi sağlayanlar arasında kurumlar var, firmalar var, bireylerin emekleri var.

İşte…

Olay bütün bunları bir araya getirip Bursa’yı Büyütenler adıyla belgesel özelliğinde bir dergi daha hazırladı.

Olay okurlarının bugün gazeteleriyle birlikte sahip olacakları Bursa’yı Büyütenler’e emeği geçen arkadaşlarımızı yürekten kutluyoruz. Gerçekten hep saklanacak örnek bir çalışma olmuş.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X