Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın beklediği metro hatları 31 yıl önceki ulaşım planında var!

Köşe Yazısını Dinle

1992’de… Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan rahmetli Teoman Özalp metro için harekete geçtiğinde önce ulaşım master planı hazırlattı.

Planı da, ulaşım planlarında dünyaca bilinen Optim-Obermayer üstlendi.

1993 yılında…

İlk metro hatları büyük heyecana yol açtı. Ancak, ekonomik koşullar ve Büyükşehir Belediyesi’nin finans gücü nedeniyle planda kaldı.

Ardından…

Erdem Saker döneminde metro projesi genişlemelere açık olarak yeniden yapıldı. Fakat, finansa takıldı, Ankara’dan da destek bulamadı.

Öyle olunca…

Maliyeti düşürmek adına hafif raylı sistem doğdu. Bazı bölümleri yeraltından olsa da büyük bölümü yerüstünden hatlar planlandı. Ortaya da, bugünkü Bursaray omurgası çıktı.

Temeli…

Saker döneminde atılan Bursaray’ın; Mudanya Yolu’nda Organize Sanayi’den, İzmir Yolu’nda Küçük Sanayi’den Şehreküstü’ye ilk hatlarını Erdoğan Bilenser tamamladı.

Rahmetli Hikmet Şahin döneminde doğuda Arabayatağı’na uzadı. Recep Altepe döneminde Ankara Yolu’nda Kestel’e, Mudanya Yolu’nda Emek’e, İzmir Yolu’nda Üniversite’ye gidildi. Alinur Aktaş döneminde de Şehir Hastanesi ve Görükle hatları çalışmaları başladı.

Bursaray’ın…

Yeni hatlarının konuşulduğu süreçte, 1993 yılında Optim-Obermayer’in hazırladığı ulaşım master planında yer alan metro hatlarını, kent ulaşımına hep kafa yoran, İMO Bursa Şubesi efsane başkanı Necati Şahin anımsattı.

İşte 31 yıl önce hazırlanan ulaşım master planında yer alan 2 metro hattı:

Bir…

Tümü yeraltından Merinos-Altıparmak-Heykel-Setbaşı-Gökdere metrosu.

İki…

Yine tümü yeraltından Haşim İşcan-Tayyareci Mehmet Ali-Ertuğrulgazi-Kestel kuzeyi metro hattı.

2019 yerel seçiminin yıldız projesi Gürsu’dan Çalı’ya metro hattıydı, ama öncelik Şehir Hastanesi’ne kayınca ertelendi.

Necati Şahin de diyor ki:

“31 yıl önceli ulaşım master planında yer alan kent içi 2 metro hattının zamanı geldi.”

 

Geçit gözlemi: İstasyon bitmedi, hat 2025’e biterse iyi!

Bursaray’ın… Geçit İstasyonu’nda 10 gündür yoğun çalışma var. Ertelenmeseydi, Cumhurbaşkanı’nca 24 Şubat’ta açılması düşünülüyordu.

Son durumu…

Bursa’nın ulaşım projelerine kafa yoran, İnşaat Mühendisi Cengiz Duman gözlemledi:

“İstasyon ve trafo binaları henüz hazır değil. Çıkış yapılarının betonarmesi bile yok. Bu iş çok tat kaçırdı. Diğer kısımlar da göz önüne alınırsa muhtemelen 2025’ten önce açılmaz.”

 

CHP’ye son dakika sürprizi: Özgür Özel 29 Şubat’ta Bursa’ya geliyor

Bursa’ya… Geçmiş dönemlerde Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi ve CHP Bursa Milletvekili olarak hizmet eden, başta Fotofest pek çok sosyal projenin önderi olan Dr. Ceyhun İrgil’in çabalarıyla, Sağlık Müzesi kazandırılıyor.

İhsaniye’de…

Nilüfer Belediyesi tarafından kente armağan edilecek müzenin açılışını CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yapacağını 23 Ocak’ta duyurduk.

İlk gelişme…

Cumartesi akşamı yaşandı ve Özel’in 28 Şubat Perşembe geleceği duyuruldu. CHP İl Başkanlığı da bu haberle Genel Başkanı ilk kez ağırlama hazırlıklarına hızla başladı.

Ancak…

Pazar sabahı, CHP Genel Merkezi’nden seçim öncesi program çakışmaları nedeniyle ziyaretin ertelendiği haberi geldi.

Gerçi…

CHP kaynakları Özel’in 2 Mart’ta gelebileceğini ifade ediyorlar, ama tarih henüz kesinleşmedi. Yine de 2 Mart için program hazırlanıyor.

Yazıyı bitirmiştik ki…

CHP’de bir son dakika gelişmesi daha oldu ve Özel’in gelişini İl Başkanlığı 29 Şubat olarak açıkladı

 

Efkan Ala’dan Dinçer Akyel’e başsağlığı ziyareti

Geçen hafta… Osmangazi Yörük Türkmen Dernekleri Genel Başkanı Dinçer Akyel annesini kaybetti.

Hafta sonu…

AK Parti Siyaset Akademisi programı nedeniyle Bursa’ya gelen AK Parti Bursa Milletvekili ve AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala da, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’la birlikte Akyel ve oğlu AK Parti Osmangazi Belediye Meclisi Adayı Burak Akyel’i dernek merkezinde ziyaret edip başsağlığı diledi.

 

Bursa-Gaziantep arasında dostluk köprüsü kurdu, görevini de devretti

Zaman zaman… Farklı beklentilere girenler nedeniyle tartışmalara konu olsa da, Bursa gibi göç alan metropol kentlerde hemşeri derneklerinin önemli sosyal sibop yararı gösterdiğini düşünüyoruz.

Çünkü.

Çalışmaktan eğitime çeşitli nedenlerle gelenlere hemşeri dernekleri sosyal destek sağlıyor, yöresel kültür ve kentler arası bağları ayakta tutan çalışmalar yapıyorlar.

İşte…

Bu yönde misyon üstlenenlerden biri de Bursa Gaziantepliler Derneği Başkanı Bilal Şengüloğlu’ydu. Önceliğini de, Bursa-Gaziantep arasında kültür ve dostluk köprüsü oluşturmaya verdi. Başarılı da oldu.

Gerçi…

Çocukluk hayali Bursa-Gaziantep uçak seferleri başlamasına katkı sağladı, ama pandemiyle iptal olunca boynu bükük kaldı.

8 yıllık…

Döneminin ardından Şengüloğlu başkanlığı, spor camiasının da tanıdığı Vakkas Parlak’a devretti.

 

Cezaevinden yazarlığa: Metin Kaplan anıldı

1978’de… Gazeteci olarak duruşmalarını takip ederken tanıdık. Efendi Barutçu ile birlikte tartışmalı bir davadan 10.5 yıl hapis yattı.

Cezaevi sonrası sık sık ziyarete gelirdi.

MHP’de siyaset yaptı. Ortadoğu gazetesiyle başlayan yazarlık sürecinde 7 kitabı yayınlandı.

Bursa’nın Ülkücü gençlik liderlerinden Metin Kaplan vefatının ikinci yılında mezarı başında anıldı. Anmaya, İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Büyükşehir Adayı Selçuk Türkoğlu da katıldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X