Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın bitmeyen tren projesi yalnızca siyasilerin sorunu mu?

Anımsıyoruz da… 70’li ve 80’li yıllarda rahmetli Ali Osman Sönmez’in Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olduğu dönemlerde sürekli gündemde tuttuğu kapsamlı bir ulaşım sorunları raporu vardı.

BTSO Meclisi toplantıları ve Bakan ziyaretlerinde raporu işaret edip, “Sanayi daha da büyüyecek, fakat bu üretimini taşıyacak demiryolu da, liman da yok” derdi.  “Bursa’ya yakışır uluslararası havaalanı” isterdi.

Aradan yıllar geçti…

Bursa’nın artık limanları var, o sorun ortadan kalktı. Havaalanı var, ama arzu edilen boyutlarda kullanılamıyor. Demiryolu yatırımı ise hâlâ en büyük sorun.

1.-yazi-icin-btso-meclis-toplantisi.jpg90’lı yıllarda Bandırma-Bursa-Ayazma Demiryolu Hattı’nın ilk etüt proje çalışmalarını bu sütunlardan duyurduk. O dönem DYP Bursa Milletvekili olan rahmetli Kadri Güçlü bu proje için kurulan TBMM Altkomisyon Başkanı olarak çok emek verdi.

2000’li yıllarda Eskişehir ve İç Anadolu Bölgesi sanayici örgütleri “Gemlik Limanı’na demiryoluyla ulaşmak” isteğiyle harekete geçtiler. Onların lobisiyle Bandırma-Bursa-Osmaneli Demiryolu projesi gündeme alındı.

Hatta…

2010 yılında projeyi ihaleye çıkaran hükümet bir de jest yapıp Bursa-Osmaneli hattını hızlı trene çevirdi, yük treniyle limanlara ulaşım açıkladı.

Ne var ki…

Balat’ta 3 Aralık 2010’de temeli atılırken 2016’da yolculuk hedefi konan hızlı tren geçen bunca yıla karşın tüneller ve birkaç viyadük aşamasında kaldı.

Nisan ayında projenin önemli ayağı olan Balat-Gemlik Limanı hattı rantabl olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

14 Eylül’de de Yenişehir-Osmaneli hattı ile Bursa-Yenişehir hattı üstyapı ve elektromekanik ihaleleri iptal edildi.

Dahası…

1 Ağustos’ta yatırım programı revizyonu ile bizim projenin adı Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı olarak değişti, artık hızlı tren olmaktan da çıktı.

Söyleyeceğimiz şu:

AK Parti milletvekilleri iyi niyetli çalışmayla projenin bir an önce bitirilmesi için Ankara’daki herkesten destek istiyorlar. Oysa, Bursa için böylesine önemli bir yatırım yalnızca siyasilerin sorunu olmamalı.

Bursa her kesimiyle bu projeyi istediğini göstermeli. En çok yıllarca tren ve liman isteyen işdünyası adına BTSO’nun sesi çıkmalı.

Sahi…

BTSO’nun kentin sorunlarına ilişkin sesini hiç duyan oldu mu?

 

Gemlik treni gereksiz miydi?

 

2.-yazi-icin-tcdd-yuk-treni-bursa-osb-ve-nilufer-osb-baglanti-hatti.jpgİhalesi iptal edilse de… Bursa’ya bir gün gelecek demiryolu hattında sanayi bölgeleri nedeniyle yük treni daha fazla önemseniyor.

Hatta…

Balat İstasyonu’ndan Gemlik Limanı’na ulaşacak yük treni hattı için geçen yıl önce Organize Sanayi Bölgesi içinde tevsi hattı projelendirildi. Böylece, sanayi ve liman olması gerektiği gibi demiryoluyla bağlanacaktı.

İlginç olan şu:

TCDD’nin rantabl bulmadığı için projeyi askıya almasına, başta BTSO olmak üzere Bursa iş dünyası seyirci kaldı.

 

Gürsu’nun Deveci armudunu TBMM’de 600 milletvekiline tanıtacak

 

3.-yazi-icin-gursu-belediye-baskani-mustafa-isik.jpgGözlemimiz şu… Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık yeni dönemine çok hareketli başladı.

Gürsu’yu güzelleştiren estetik projelere imza atarken, bir yandan eksikleri tamamlayıp imarını geliştiriyor. Özellikle de vatandaşa dokunan sosyal projeler yapıyor.

Bütün bunları da…

Gürsu halkı, sivil toplum örgütleri, çiftçi ve sanayiciyle birlikte yapıyor.

Son dönem…

Bir adım daha attı ve Gürsu’nun tanıtımı için yeni projeler üretti. Eşsiz manzarasıyla Ericek Yaylası için özel tanıtımları devreye soktu.

Bugün de…

Avrupa pazarlarında aranan meyve haline gelen Gürsu’nun Deveci armudunu tanıtmak üzere Ankara’ya gidecek. Özel kutulattığı armutları TBMM’de 600 milletvekilinin çalışma odalarına bırakacak.

Sohbet ederken…

“Kadına şiddet projemiz sırasında ‘Bizim elimiz armut toplamak için kalkar, kadına kalkmaz’ demiştik. TBMM’de armudumuzu tanıtma yanında kadına şiddet konulu basın açıklaması yapacağız” dedi.

 

Gürsu’dan ilk kültür turu

 

Gürsu’nun tanıtımı için sürekli proje geliştiren Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, bir yandan da ilk kez Gürsu’nun ufkunu açmak üzere kültür turu planladı.

Bu kapsamda…

Işık’ın da aralarında olduğu 45 Gürsulu 2-5 Kasım tarihleri arasında Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman’ı ziyaret edecek.

Anadolu’nun 4 önemli kültür kentindeki gezi programları arasında Göbeklitepe ve Nemrut ziyaretleri de var.

 

Bursalı çocuklardan Mehmetçiğe 300 mektup gitti, asker selamı geldi

 

5.-yazi-icin-tugva-yildirim-adnan-kurtulus-ve-yonetimi-cocuklardan-mehmetcige-300-mektup-ve-hediye.jpgÖncülüğü TÜGVA Yıldırım Şube Başkanı Adnan Kurtuluş ve yönetimi yaptı. Ortaya da çok duygusal, ama çok güzel bir tablo çıktı.

Önce…

Kısa adı Türkiye Gençlik Vakfı olan TÜGVA Yıldırım Şubesi organizasyonuyla küçük öğrencilerden Barış Pınarı Harekatı’na katılan askerlerimize duygu dolu 300 mektup gitti. Mektuplarla birlikte, Bursa’nın jesti olarak kestane şekeri başta olmak üzere çeşitli hediyeler de gönderildi.

Aslında…

TÜGVA bu organizasyonu, TÜGVA Şanlıurfa Şubesi aracılığıyla gerçekleştirmeyi planlamıştı. Yine öyle oldu, ama güzel bir tesadüf de yaşandı.

Çünkü…

Çocukların duygu dolu mektupları ve hediyelerin ulaştığı gün, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Araştırma Komisyonu Üyesi olarak AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de Şanlıurfa’da, hatta Akçakale Sınır Kapısı’ndaydı.

Öyle olunca…

Bursa’dan giden 300 mektubu ve hediyeleri Akçakale Kaymakamı ile birlikte Özen dağıttı.

 

Yenişehir Müstecip Onbaşı’yı anıyor

 

6.-yazi-icin-yenisehir-mustecip-onbasi-anma.jpg29 Ekim’de ilen edilen cumhuriyete ulaşan yolda Anadolu’nun kahramanları var. Yenişehirli Müstecip Onbaşı onlardan biri.

İşte…

Bu kahraman için bu akşam Yenişehir Kaymakamlığı ve Yenişehir Belediyesi organizasyonuyla anma programı düzenlendi. Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’ndeki anma programını Bursa eski milletvekili Faruk Anbarcıoğlu yönetecek.

Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Dr. Hacer Karadağ, Nurettin Baydur, Ali Bilgiç, İlhan Öz, Mesut Biçer de programın konuşmacıları.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X