Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın Covid raporu: 2. doz aşı olmayan 150 bin, günlük vaka 700

Köşe Yazısını Dinle

Anımsıyoruz da… 2020’nin başında dünya koronavirüsle tanıştığında, geçmiş salgınlar gibi bunun da çok uzun sürmeyeceği düşünülüyordu. Hatta, “Kışı atlatalım, yaza kalmaz” deniyordu.

Ama öyle olmadı.

Covid-19 yaşamımıza girdi, alışkanlıklarımızı değiştirdi, dünyanın her yerinde aynı anda insanları evlerine hapseden virüs olarak tarihe geçti.

Bir yandan…

Virüsten korunabilmenin tek çare olan aşılamayı arttırmak için kampanyalar düzenlenirken, korunma kurallarının titizlikle sürdürülmesi çağrıları yapılıyor.

Yine…

“Ne kadar fazla mutasyona uğrarsa etkisi o kadar azalır ve pandemi süresi kısalır” düşüncesi de tutmadı. Sürekli mutasyona uğrayan virüs etkisini kaybetmediği gibi, her seferinde direncini arttırıp varlığını sürdürdü.

Nitekim…

Şimdi de Omicron adı verilen yeni varyant dünyayı tehdit ediyor. Avrupa’da pek çok ülke kazandığını düşünürken, yeniden kapanmaya gidiyor.

Bu noktada…

Türkiye için günlük korana tablosunu Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca her akşam açıklıyor, her akşam bıkmadan usanmadan “aşı olun” çağrıları yapıyor.

İlginç olan…

Kentli ve eğitim düzeyi yüksek kesimlerde, üstelik gençlerde aşıya direnç inanılır gibi değil.

Böyle bir atmosferde Bursa’nın son koronavirüs raporunu merak ettik.

Gördük ki…

Ekim ayı başında 1.900’lere ulaşıp 2 bin sınırına dayanan Covid vakaları şu an 700-800 arası seyir izliyor. Yani, korkulan sınırdan uzaklaşıldığı izlenimi var.

Fakat tehlike geçmedi.

Özellikle kış koşulları nedeniyle kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirilmesi, havalandırma sorunları tedirgin ediyor.

Rakamlara göre…

Bursa’da toplam 4.5 milyon doz aşı yapıldı. Fakat, ilk dozu olup ikinci doz aşı olmayanların sayısı 150 bini aşıyor ki, bu da bir başka tehlike.

Oysa…

Uyduruk bilgilere kanmadan bilimsel çağrılara kulak vererek aşıdan kaçmamak gerekiyor. Kendimiz, ailemiz, sevdiklerimiz; çevremiz için başka yolu yok.

Omicron yok, aşı yükü kamu hastanelerinde

Bursa’nın… Covid raporunu araştırırken karşımıza şöyle bir bilgi çıktı: Dünyaya yayılan Omicron varyantına Bursa’da rastlanmadı.

Bununla birlikte…

4.5 milyon doza ulaşan aşılamada ağırlık yüzde 45’le kamu hastanelerinde oldu. Aile Sağlığı Merkezleri’nde aşı olanların oranı yüzde 30, İlçe Sağlık Müdürlüğü Aşı Birimleri’nde yüzde 14, özel hastanelerde yüzde 9, üniversitelerde yüzde 1 aşılama yapıldı.

Büyükşehir-Yıldırım’dan Karapınar’a hastane gibi Aile Sağlığı Merkezi

13 Kasım 2020… AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, parti için toplantılar için geldiği Bursa’da, Yıldırım İlçesi’nin Karapınar Mahallesi’nde tapu dağıttı.

Törenle…

Vatandaşlar tapularına yıllar sonra kavuşurken, Özhaseki’den de sağlık ocağı istediler. O da, belediyeler adına kabul etti.

İlk harekete geçen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz vatandaşın sağlık ocağı adıyla istediği Aile Sağlığı Merkezi için yeri buldu, tapuyu aldı. İnşaatı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş üstlendi.

Verilen sözün gereği, 1 yıl gibi kısa sürede vatandaşın istediğinden fazlası yapıldı ve ortaya da Karapınar’da hastane gibi Aile Sağlığı Merkezi çıktı.

Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci’nin son incelemeleri yaptığı Karapınar ASM yakında hizmete başlayacak.

Deniz, insanların attıklarını böyle iade etti

Fotoğraf İstanbul’dan… Son günlerde Bursa dahil bazı kentlerde fırtınaya dönüşüp çatıları uçuran, duvarları yıkan, ağaçları deviren lodos denizde de dalgalara yol açtı.

İşte…

O dalgaların İstanbul’da sahile vurduğu yerdeki görüntü dehşet verici. Çünkü; deniz, insanların attığını aynen iade edercesine alıp kıyıya yığmış.

Aslında tüm sahil kentleri için geçerli olan bu görüntü insanlık adına utanç verici.

Prof. Dr. Tatlıoğlu’ndan açık mesaj: Sorunlar için biz hazırız, biz çözeriz

Ekonomist olmadığımız için yaşadığımız ekonomik türbülansın nedenini, nasılını bir kenara bırakıyoruz.

Herkesin gördüğü gibi…

Müdahalesiz kalan döviz kurlarının yükselmesiyle her şeyin fiyatında anormal artışlar oluyor. Fiyatı daha da artabilecek ürünlerin stoklanmasını önlemek için de denetimler sıklaştırılıyor.

Umut verici açıklamalar olsa da, vatandaş cebindeki paraya bakıyor, evindeki tencereyi düşünüyor.

Nitekim…

Ne zaman yapılırsa yapılsın, önümüzdeki seçimin kriterinin tencere olacağı şimdiden belli.

İşte…

Böyle bir ortamda İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’ndan çağrı geldi.

İsmail Hoca diyor ki:

“Mağdur edilen EYT’lilerin, 3600 ek gösterge bekleyenlerin, atama bekleyen öğretmenlerin, 4/B ve 4/D’li personelin sorunları için biz hazırız, biz çözeriz.”

Yılların taksi durağı il başkanı ağırladı

İlk kez değil elbette… Heykel’de, Atatürk Anıtı’nın hemen yanında yıllardır taksi hizmeti veren Bizim Taksi doğal olarak pek çok kez siyasetçi ağırladı. Özellikle seçim dönemleri ve yılbaşı gecelerinde siyasi ziyaretçileri oldu.

Fakat…

Uzun bir aradan sonra, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan bir gece yarısı ansızın Bizim Taksi durağına gidip konuk oldu. Soğuk gecede taksicilerle sıcak sohbet yaptı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X