Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın dünya mirası, güneşin batışıyla birlikte karanlığa gömülmekten kurtuldu

Köşe Yazısını Dinle

1326’da …Osmanlı’nın fethiyle başlayan dönemin eserleri göz kamaştırıcı, ama Bursa’nın 8 bin 500 yıl öncesine kadar giden tarihinde Osmanlı öncesi Bizans, Roma dönemleri var.

O bakımdan…

Bursa’ya gelen turist, tarihi soluyacağı mekanları istese de Bursa’da turistin gidebileceği yerler güneşin batışıyla sessizliğe bürünüyor.

Örneğin…

Kapalıçarşı’nın akşam saati kepenkleri kapatmaması için rahmetli Semih Pala yıllar önce kampanya açtığında “Esnaf evine gitmesin mi?” diyenler olmuştu.

default

Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım da aynı çağrıyı hep tekrarlıyor.

Üstelik…

Yalnızca Kapalıçarşı değil, Kozahan’ndan Pirinçhan’a tüm hanların da turist için hafta sonu ve gece açık kalması gerektiğini savunuyor.

İşte…

Bursa’nın bu değişimi, Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı Meydanı’nın açılıp tarihi mirasın gün yüzüne çıkmasıyla gerçekleştirmeye başladığını  Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir anlattı:

“Teravih sonrası kıymetli bir misafirimle Hanlar Bölgesi’nde dolaştık. Akşam saati kahve içecek mekan bulamadık diye üzülürken, Ertuğrulbey Meydanı’nda Burfaş Kafe’nin açık olduğunu görmek çok kıymetliydi.”

Şuna işaret etti:

“Yıllardır Büyükşehir yetkililerine, ‘Turizm destinasyonu olan, UNESCO Dünya Mirası listesindeki bir alan akşam ezanıyla sessizliğe bürünüyor, turiste hitap edemiyor. Belediye öncü olarak kendi işletmesini saat 22.00’ye kadar açık tutarak esnafa örnek olmalı’ diyordum.”

Bu noktada…

“Burfaş yeni consepti ile saat 24.00’e kadar açık. Alinur Başkan ve Burfaş Genel Müdürü Furkan Banaz’ı tebrik ettim” deyip dileğini ekledi:

“İnşallah gece Karagöz, ışık oyunları gibi etkinliklerle Ertuğrulbey ve Çarşıbaşı meydanları canlandırılır.”

Önerisi şu:

“Her gün belli saatlerde organizasyonlar yapılırsa, turist rehberleri de alışır, o saatlerde tur misafirlerini alanda tutarlar.”

 

Turist için tarih yolu neden olmasın?

1999 seçiminde… DYP Büyükşehir Adayı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu projelerinden biri tarihi çarşı ve hanların önünü açmaktı.

2004’te rahmetli Hikmet Şahin ilgilendi, ama belediye bütçesini aştığı için ilerleyemedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı’yken Murat Kurum’un desteğiyle yapmak Alinur Aktaş’a kısmet oldu.

1999’da…

Erdoğan Bilenser gündeme Yeşil-Irgandı-Kayhan-Uzunçarşı-Kapalıçarşı-Tophane hattı turist yolunu getirdi.

Kayhan’ı…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar gündeme alınca şans doğdu.

 

Myrleia’dan Mütareke’ye: Turizm Bakanlığı Mudanya’yı gündeme aldı

Tartışmasız… Mudanya antik tarihin en önemli merkezlerinden. İznik kadar bilinir olmasa da, Mudanya sahillerinde Anadolu’nun ilk antik limanından antik kiliselere pek çok tarihi eser var.

Geçmişteki adıyla…

Myrleia’dan günümüze uzanan tarihi taçlandıran, cumhuriyete giden yolun açıldığı Mudanya Mütarekesi oldu.

Nitekim…

AK Parti Mudanya Adayı Gökhan Dinçer’in seçim çalışmalarına destek vermek için Mudanya’ya gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan hem ziyaretlerde, hem turizmcilerle buluştuğu iftarda çok önemli mesajlar verdi.

Mesajlarda…

Mudanya’nın Myrleia’dan Mütareke’ye tarihinin turizm potansiyelini Bakanlık gündemine aldıklarını söylemesi önemli.

Gökhan Dinçer de; Turizm Bakanlığı’yla birlikte yapacakları tarih ve turizm projeleriyle Mudanya’nın hak ettiği değeri bulacağını söyledi.

 

Türkyılmaz’ın armağanı: Rota Myrleia

Hayri Türkyılmaz… 2014 ve 2019’da seçilerek 10 yıl Mudanya Belediye Başkanlığı yaptı. En önemsediği konulardan biri, antik dönemdeki adıyla Myrleia’yı ortaya çıkarmaktı.

Bu kapsamda…

Görevinin son döneminde, Rota Myrleia adıyla Mudanya tarihine ışık tutan kitap bıraktı.

Kitabın danışmanlığını Prof. Dr. Mustafa Şahin, proje koordinatörlüğünü Sevgi Ursavaş, editörlüğünü Rabia Deniz, görsel yönetmenliğini Harun Karanfilci üstlendi.

 

Zeyniler’den baktı, depreme karşı yeni modeli açıkladı: Modüler konut

Sahaya… Projeyle çıktı bile denilebilir. Sedat Yalçın, adaylık teklifini kabul ettiği Ankara’daki görüşmeden dönüp ayağının tozuyla medya karşısına geçti.

Her hafta farklı başlıklarla açıkladığı 8 program hazırladı.

Bu yönüyle de…

Yeniden Refah Büyükşehir Adayı Sedat Yalçın tartışmasız en hazır aday görüntüsü verdi.

Öncelik sıralamasında doğal olarak deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm var.

Yalçın…

Bu gerçeğe dikkat çekmek için, Uludağ yamacından Bursa Ovası’nın tümünü görebilen tarihi Zeyniler Köyü’ne çıktı. Yapılaşmayı gösterirken depremsellik korkusunu dile getirdi.

Yeni yöntemlerle çözümü de açıkladı:

“İnşaat teknolojisinde modüler hücre sistemiyle fabrikalarda üretilen; çelik bazlı, daha hafif, daha uygun fiyatlı ve en önemlisi depreme yüzde yüz dayanıklı konutlarla kentimizi depreme hazırlayacağız.”

 

Akşener Orhangazi’yi salladı

Kısa bir program için geldi… İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ilk durağı Orhangazi’ydi. Programa göre ikinci durak Mudanya olacaktı, ama son anda Mudanya yerine Gemlik programa alındı.

Gördük ki…

İlk durağı Orhangazi’de esnaf ziyareti kendiliğinden mitinge dönüşen Akşener son zamanlarda yaşadığı sıkıntıların ardından büyük bir moral buldu.

Akşam da…

İYİ Parti İl Başkanlığı’nın Elegans Salonu’ndaki iftarına katılıp Ankara’ya döndü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X