Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın en büyük kadın STK başkanı, pandemi sürecinde kadın işçileri anlattı!

Köşe Yazısını Dinle

Çalışmaya… 1988 yılında Mudanya’daki Siemens fabrikasında başladı. Masa başında değil, tezgahta çalışıyordu ve metale şekil veriyordu.

Sonra…

İşyeri Temsilcisi oldu, Baştemsilci seçildi. 2006’da Türk Metal Bursa Şubesi yönetimine Mali Sekreter olarak girdi, Eğitim Sekreterliği yaptı.

Selda Tekman 6 yıldır Türk Metal Sendikası Bursa Kadın Kolları Başkanı olarak eğitim ve organizasyon çalışmalarına imza atıyor.

Üstelik…

Türkiye genelinde 16 bin kadın işçi üyesi olan Türk Metal’in Bursa’daki 6 bin kadın işçisinin liderliğini yürütüyor. Zaman zaman da Ankara’ya gidip Genel Merkez adına kadın işçiler organizasyonları yapıyor.

Bu yönüyle…

Selda Tekman, Bursa’nın en büyük kadın STK’sının lideri.

Sohbet ederken…

Kadınlar için ağır olan metal sektöründe pandeminin kadın işçileri nasıl etkilediğini sorduk.

Söze…

“Kadınlar için metal sektörü başlı başına zorluk. Fakat tezgah başında erkek işçiler kadar başarılıyız” diyerek başladı ve şunu vurguladı:

“Övünerek söyleyebilirim ki, sendikamızın yetkili olduğu fabrikalarda kadın-erkek ücret eşitsizliği yok. Kadınlar ücret dezavantajı yaşamıyor.”

Şuna dikkat çekti:

“Sektör olarak herkes etkilendi. Çip sorunu nedeniyle otomotivde üretim durdu, izinler yaşandı, ama Türk Metal üyeleri ücret kaybı yaşamadılar.”

Şunun da altını çizdi:

“Türk Metal’in anlaşmalarında işçiler için tamamlayıcı sağlık sigortası var. Üyelerimiz, pandemi döneminde bunun çok yararını gördüler.”

Pandeminin etkilerini özetledi:

“Kurumsal fabrikalarda önlemler alındı, bulaşıcılık en aza indirildi. Fakat fabrika dışı ortamlar ve evlerde maalesef engellenemiyor.”

Şunu açıkladı:

“Türk Metal Kadın Kolları olarak kadın üyelerimize bu süreçte eğitimler vererek farkındalık oluşturduk. Üyelerimizi sosyal tesislerimize rehabilitasyona gönderiyoruz.”

Şunu da ekledi:

“Günümüzün en önemli sorunları arasındaki kadına şiddete karşı sürekli eğitimle kadınlarımızı bilinçlendiriyoruz.”

 

Selda Tekman, TİSK Kadın Komitesi’ne girdi

Kısa adıyla TİSK olarak bilinen Türkiye İşveren Sendikalı Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol kurumuna farklılık getiren işlere imza atarken, çalışma yaşamının çalışanlar kesimini de ihmal etmiyor.

Nitekim…

TİSK bünyesinde Kadın komitesi kurarak faaliyete geçirdi. Komiteye de, Türk Metal ve Türk-İş’i temsilen Bursalı kadın sendikacı Selda Tekman girdi.

 

Aşırı yağmurdan Boğazköy Barajı kapakları açıldı, tarlaları su bastı

Gündemimizde… 1 yıldır iklim değişikliği var. Geçen yıl kuraklık nedeniyle susuzluk korkusu yaşadık. Bu durumdan tarımsal üretim de etkilendi, kısıtlı sulama yapılabildi.

Günlük yaşamda da bunun etkilerini görüyoruz.

2 gün güneş açtı, lodos çıktı, hava ısındı. İnsanlar yarım kollu giysileriyle dolaşmaya başlamışlardı ki, hava aniden soğudu ve yağmur geri geldi.

Hatta…

Meteoroloji bugün için Bursa’nın iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar

uyarısı yaptı.

İşte…

Bu değişimlerin yol açtığı olumsuzluklar da var.

Örneğin…

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, aşırı yağış nedeniyle fazla su biriktiği için İnegöl-Yenişehir arasındaki Boğazköy Barajı’nda kapakların açıldığını, gerekli önlemler alınmadığı ve hazırlık yapılmadığı için de tarlaları su bastığını video çekerek gündeme taşıdı.

 

Bu ulaşım tarihine geçer: Köprü üstünde durak

Fotoğrafı… Ulubatlı Hasan Bulvarı’nda Merinos yönüne giden dostlar çekip gönderdiler.

Bursa’nın ilk dal-çık geçidi olan ve 1970’lerin sonunda Karayolları tarafından yapılan geçidin üstündeki köprüye Belediye Otobüsü Durağı konmuş.

Gerçi…

Tramvay inşaatı nedeniyle yapıldığı anlaşılıyor, ama dar kaldırımlı köprüde insanları durakta bekletmek büyük risk. O nedenle bu durak ulaşım tarihine geçecek gibi.

 

Bursa Felsefe Kulübü’nde yönetimi güçlendiren bilimsel takviye geldi

Aslında… Günlük yaşamın her alanında felsefe var. Hatta, kentleşme anlayışı bile felsefeyle ilişkili.

İşte…

Böylesine geniş bir alanda, 2012 yılından beri etkinlikleriyle topluma felsefeyi anlatan bir dernek var: Bursa Felsefe Kulübü Derneği.

Geçtiğimiz günlerdeki genel kurulunda Diş Hekimi Gürkan Kaya başkanlığa yeniden seçilirken, yönetime de bilimsel takviye geldi.

Buna göre…

Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen, BUÜ Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Işık Eren, BUÜ Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, BUÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Nami Başer, BUÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bekir Parlak yönetimde yer aldılar.

Prof. Dr. Fügen Berkay, Prof. Dr. Metin Becermen ve Opr. Dr. Tamer Turan da Denetleme Kurulu’nu oluşturdular.

 

TEKNOFEST’e 100 takım: Bursa desteklemeli

Türkiye’nin tek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST’in bazı yarışmaları bu yıl Bursa’da yapılacak.

Yarışmalar için…

Bursa Teknik Üniversitesi öğrencileri 100 takım oluşturarak başvurularını yaptılar. Sponsor destekli teknoloji takımlarının projeleri TEKNOFES’te  yarışacak, ama Bursalıların da bu çocuklara sahip çıkmaları gerekiyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X