Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın en özel yolu gün sayıyor: Engürücük’ten Tirilye’ye sahil yolu

Proje… İlk 90’lı yıllarda gündeme geldi. Mudanya İskelesi’nden de yükleme yapılan o yıllarda, Gemlik ve Mudanya limanlarını birbirine bağlamak hedefti.

Bursalılar için de…

Gemlik Körfezi’ni virajlara takılmadan rahatça dolaşılabilecek gerçek anlamda bir seyir yolu olarak görülüyordu.

Üzerinden çok zaman geçti. Yıllardır konuşulan, istenen, beklenen, hatta zaman zaman da güzergahı tartışılan o yol şimdilerde gerçekleşmek üzere gün sayıyor.

Üstelik…

Hedef de büyüdü. Proje artık Engürücük-Güzelyalı Sahil Yolu olması yanında, Mudanya’dan Tirilye’ye uzanacak muhteşem bir sahil bulvarına dönüştü.

İşte…

Mudanya-Gemlik arasını 18 dakikaya indirecek 21.4 kilometrelik bu yolun Engürücük-Güzelyalı arasında devam eden bölümlerindeki şantiyeleri AK Parti Bursa milletvekilleri Dr. Mustafa Esgin ve Zafer Işık’la dolaştık. Karayolları 14. Bölge Müdürü Ömer Güzel de teknik bilgiler verdi.

İlk hedefte…

Gemlik-Bursa Yolu’ndaki Engürücük Kavşağı’ndan Kurşunlu’ya kadar olan bölümün yılsonuna kadar bitirilmesi var. Bu bölüm de iki aşamadan oluşuyor.

Önce…

TOGG’a ulaşımı sağlamak amacıyla Engürücük-Kurşunlu arasındaki 4.4 kilometrelik bölüm bölünmüş yola dönüştürüldü. Kumsaz yakınlarından TOGG fabrikasına kadar 2.9 kilometrelik yeni bir yol için kollar sıvandı.

Sahil yolu…

Kurşunlu girişindeki Yeşim Tatil Sitesi karşısından yamaçlara dönecek ve Kurşunlu’nun üstünden geçecek.

Açıkçası…

Dağı yarma ve vadileri birleştiren viyadük çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiği Kurşunlu üstündeki yamaçlarda muhteşem bir körfez manzarası var.

Yine…

Altıntaş’a girmeden devam edip, Kızılay Gençlik Merkezi karşısındaki vadiyi viyadükle aşacak ve Güzelyalı öncesinden Göynüklü’ye yönelip Tepederbent Kavşağı’nda Bursa-Mudanya Yolu ile buluşacak.

İlerleyen süreçte de…

Hep konuşulan Mudanya Çevre Yolu’nun başlangıcı Tepederbent olacak. Mudanya yamaçlarından devam edecek olan yol, yerleşim yerlerine girmeden, Tirilye’ye kadar uzanacak.

Bittiğinde de ortaya keyifli yol çıkacak.

 

Mudanya Çevre Yolu için ilk temas

Hafta içinde… Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nde önemli bir görüşme oldu.

Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Nisa Karatepe ile İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç ve yönetimiyle gerçekleşen görüşmede, Mudanya’daki yol çalışmaları yanında Mudanya Çevre Yolu da ele alındı.

Görüşme…

Tepederbent’in başlangıç noktasını oluşturacağı ve Tirilye’ye uzanacak yol, aynı zamanda Engürücük-Kurşunlu-Güzelyalı Sahil Yolu’nun devamı olacak bu yolla ilgili kurumlar arası ilk temas özelliği taşıyor.

 

Gemlik-Kurşunlu bağlantısı için Engürücük’e dev köprülü kavşak

Bir yandan… Bursa’nın yıllardır hayalini kurduğu ve Gemlik-Mudanya Sahil Yolu olarak adlandırılan Engürücük-Kurşunlu-Güzelyalı yolunun bir an önce tamamlanması için çalışmalarını sürdüren Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü, bir yandan da Bursa-Gemlik Yolu bağlantısı için Engürücik’te dev bir kavşak projesi hazırlıyor.

Çünkü…

Halen menfez tipi geçişle Kurşunlu Yolu’nu Bursa-Gemlik Yolu’na bağlayan Engürücük Kavşağı, yapımı devam eden sahil yolu ile birlikte TOGG fabrikasının üretime geçmesiyle büyük yoğunluğa sahip olacak.

İşte…

O yoğunluğu trafik kargaşasına yol açmadan çözmek için planlanan 4 açıklıklı köprülü kavşağın projesi hazırlandı.

Projeyle…

Mevcut Bursa-Gemlik Yolu’nda ulaşım köprünün üstünden sağlanırken, yolun altına da Sahil Yolu bağlantısı için Şehir Hastanesi önünde otoyol altına yapılan kavşağın daha da gelişmişi yapılacak.

Karayolları bu kavşağı 1 yılda tamamlamayı hedefliyor.

 

Avrupa Hareketlilik Haftası’na Bursa da katıldı

Tam da… Yazımızın yayınlandığı güne denk geldi. 16-22 Eylül arası kutlanan Hareketlilik Haftası ile 22 Eylül Otomobilsiz Kentler Günü etkinliklerinde Bursa’nın olmadığını yazmıştık ki afişi M. Tözün Bingöl gönderdi.

Afişten de…

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 16 Eylül Çarşamba günü Hüdavendigar Kent Parkı’ndaki kapalı tenis kortları önünden başlamak üzere kısa parkur bisiklet turu düzenlediğini öğrendik.

Saat 08.00’deki etkinlik için “Bisikletini kap gel” çağrısı yapılıyor.

 

İnegöl’deki Kurşunlu travertenlerinin Pamukkale’den eksik yanı yok

Fotoğrafı… İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban paylaştı, biz de hayranlıkla bakarken düşünmeden edemedik:

Denizli’deki Pamukkale travertenlerini dünya tanıyor. Her yıl hem ülkemizden insanlar akın akın Pamukkale’ye gidiyorlar. Yurt dışından Ege ve Akdeniz’e tatile gelen turistler Pamukkale’yi görmeden ülkelerine dönmüyorlar.

Hatta…

Uzakdoğulu turistler programlarına Pamukkale ve Kapadokya’yı mutlaka alıyorlar.

Dolayısıyla…

Pamukkale ülkemizin turizm sembolleri arasında ve her yıl yüzbinlerce  yerli-yabancı turist ağırlıyor.

Ona söyleyecek sözümüz yok elbette.

Ancak…

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın paylaştığı Kurşunlu’daki travertenlerin de Pamukkale’den aşağı kalan yanı yok. Tek eksik, ya da tek fark, Kurşunlu’nun bakir saha olarak kalması ve çevresinde tesis olmaması.

Bursa’nın turizm stratejilerini hazırlarken İnegöl’deki Kurşunlu travertenlerini de unutmamak gerektiğini düşünüyoruz.

 

Avcı böcekleri BTÜ yetiştirdi

Bu sütunlarda… Orman Genel Müdürü Bekit Karacabey’in duyurduğu, İnegöl-Domaniç arasındaki ormanları sarartan tırtılların avcı böcekler tarafından yok edildiğine yer verdik.

Bu çalışma için…

Orman Genel Müdürlüğü ile Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi işbirliğini de BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’den gelen mesajla öğrendik.

Mesajında, “Avcı böcek ve parazitleri kim, nasıl yetiştirip göndermiş acaba?” diyen Arif Hoca, böceklerin BTÜ’de yetiştirildiğini de açıklamış oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X