Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın en zor sınavı: Sanayi elbette vazgeçilmezimiz, ama yeri çok önemli!

Köşe Yazısını Dinle

Arşivimizi açıp baktık… 26 Aralık 2022 günü, “Bursa’da ilk sanayi bölgesi tartışması: Soğuksu’daki OSB’nin yeri yanlış mı?” başlığıyla, İMO’nun efsane Başkanı Necati Şahin’in ilk kez gündeme gelen kaygılarını aktardık.

Şu bilgiyi vermişti:

“2020 ve 2040 Çevre Düzeni Planı’nda tarım ve orman alanı planlanmış, ama TOKİ 1 milyon 856 bin metrekaresi orman alanı olmak üzere, toplam 2 milyon 497 bin metrekare alanı imar planı olmadan iktisap etti.”

Şuna dikkat çekmişti:

“DSİ’nin toplulaştırma alanı 1 milyon 500 bin metrekare. İleri Teknoloji Sanayi Kooperatifi’ne ait yerler 1 milyon 50 bin metrekare. Hazine ve şahıs yerleriyle birlikte tasarlanan organize sanayi alanı 6 milyon metrekare.”

Yeri de tarif etmişti:

“Hızlı tren hattı kuzeyinden, planlanan Bursa-Ankara Otoyolu güneyinden geçiyor. Gölbaşı Göleti’ne de 7.5 kilometre.”

Kaygısı şuydu:

“Sanayi ve sanayiciye karşı değiliz, ama toprak üretimi olmayan tek varlık. Sanayi bölgeleri kanun, yönetmelik ve planlama ilkelerine uygun olarak şeffaf şekilde, kent dinamiklerinin katılımcı anlayışıyla tespit edilmeli.”

Sonraki süreçte…

Çevre Düzeni Planı Değişikliği 16 Kasım 2023’te Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı, ama 29 Kasım 2023’te indirildi. 22 Nisan 2024’te ise; aceleyle yeniden askıya çıkarıldı.

Şimdilerde…

“Bursa’nın doğusuna ve batısına 2 yeni KOBİ OSB” müjdeli seçim sonrası; otoyol, havaalanı, hızlı tren güzergahları arasında stratejik konumdaki yeni OSB tartışmaları Bursa gündeminde.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Atilla Erdem ve Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi Başkanı Gürhan Akdoğan’ın tarım toprakları ana temalı değerlendirmelerini dikkatle okuduk.

Bursa için sanayi elbette vazgeçilmez, ama yerlerinin doğru belirlenmesi çok daha kritik.

Bursa’nın en zor sınavı da bu.

Umarız…

Kenti temsil eden siyasiler, daha doğru yer için bu duyarlılığa destek olurlar.

Çünkü, başka Bursa yok.

İnegöl’ün mobilyasını ve elektrikli aracını anlattılar

Bursa’nın… İkinci Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip İnegöl aynı zamanda, mobilyanın başkenti özelliği taşıyor. İnegöllü girişimcilerin çabasıyla ilk elektrikli araç Amperino da üretim aşamasına geldi.

AK Parti Bursa Milletvekili Müfit Aydın hem Amperino’yu, hem İnegöl mobilyasının sorunlarını İnegöllü iş insanlarıyla ziyaret ettiği Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a anlatıp destek istedi.

Dağyenice’de şifa bahçesi:  60 çeşit tıbbi aromatik bitki yetiştiriyor

Modern tıp… Elbette tartışılmaz, ama doğal tedavi yollarıyla ilaca bağımlı hale gelmeden şifa bulmak da mümkün.

Nitekim…

Günümüzde tıbbi aromatik bitkilere ilgi giderek artıyor.

İşte…

Üroloji Uzmanı Dr. Dursun Ünal da eşi Biyolog Arzu Ünal’la birlikte, Dağyenice Göleti’ne 1 kilometre mesafedeki 10 dönümlük arazilerini şifa bahçesine dönüştürdüler.

Bahçede…

Bal, propolis, arı sütü, polen gibi doğal ürünler yanında 60 çeşit tıbbi aromatik bitki yetiştiriyorlar.

Örneğin…

Lavanta, kekik, ada çayı, melisa, civan perçemi, karabaş otu, karakafes otu, aronya, yaban mersini, ahududu, böğürtlen, şeker otu, Bektaş üzümü, Frenk üzümü büyük ilgi görüyor.

Sohbetimizde…

Dr. Dursun Ünal, ziyaretçisi artan bahçede yetişen tıbbi aromatik bilgiler için şunu söyledi:

“Tamamlayıcı tıbbın alanı apiterapi ve fitoterapi mutfağı bahçemize gelenler bitki çaylarımızı içip, bitkileri ve arıcılığı yakından tanıyorlar.”

Kocayayla doğa turizmi merkezi olacak

Cumartesi… Vali Mahmut Demirtaş’ın ilk durağı Keles Belediye Başkanı Ali Doğru’ydu. Daha sonra AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’la birlikte Kocayayla’ya geçtiler.

Tarihte…

Osmanlı ordularının savaş eğitimi aldıkları en özel yaylayı doğa turizminin merkezi yapacak projeleri Başkan Doğru anlattı. Doğa yürüyüşü parkurları, piknik alanları, yayla evleri, ahşap ve taş mimarisiyle bölgeyi geliştirecek projelere Vali Demirtaş destek verdi.

MHP Davut Aydın’ın yanında: Yenişehir’de belediyenin borcu tartışması

Tartışma… Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel’in, hafta içinde belediye borçlarını gösteren pankartı belediye duvarına asmasıyla başladı.

Pankartla…

Borçlu belediye devraldığını duyuran Özel’e ilk tepki, geçen dönem Yenişehir Belediye Başkanı olan Davut Aydın’dan geldi. Aydın, 10 yıl vadeli kredilerin hemen ödenecek borç gibi gösterilip algı oluşturulduğunu söyledi.

Ardından…

Bir açıklama da MHP İl Başkanlığı yaptı:

“Pandemi, savaşlar, asrın felaketi deprem ve buna bağlı olumsuz ekonomik gelişmelere rağmen mazerete sığınmadan Yenişehir’i tarihi yatırımlarla buluşturan geçmiş dönem Belediye Başkanımız Davut Aydın’a yönelik iftira ve karalama kampanyasına sessiz kalmayacağız.”

Açıklamada…

Yenişehir Belediyesi yeni yönetimi çalışmalarının yakından takip edileceği vurgusu yapıldı.

Hasan Toktaş İYİ Parti Teşkilat Başkanı

İYİ Parti’de… Olağanüstü kurultaya gidilen süreçte Bursa teşkilatı adaylardan Musavat Dervişoğlu’nun yanındaydı.

Dervişoğlu da, kurultayda seçilen Genel İdare Kurulu listesine İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş’ı aldı. Ardından da, görev dağılımında Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı görevini Toktaş’a verdi.

Böylece Bursa’nın Genel Merkez’de eli güçlendi.

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X