Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın sembolü, Türkiye’nin de ilki: Teleferik hatları ve bir gazetecilik anısı!

Köşe Yazısını Dinle

Bayramda… Türkiye’nin gündeminde, Antalya’da yaşanan teleferik faciası vardı.  Bu kazayla birlikte gözler Türkiye’nin teleferik hatlarına çevrildi.

Konu Bursa’yı da ilgilendiriyor

Çünkü Türkiye’nin ilk teleferik hattı Bursa’da. 29 Ekim 1963’te Teferrüç-Kadıyayla ve Kadıyayla-Sarıalan etaplarıyla Uludağ’a yolcu taşımaya başlayan kırmızı vagonlu teleferik yıllarca Bursa’nın sembolü oldu.

Çok şükür…

Birkaç teknik arıza dışında Bursa teleferiği ciddi sorun yaşamadı. Bunun da işletme duyarlığı ile ilgisi var.

İşte…

Antalya’daki kazayla gözlerin çevrildiği teleferikle ilgili gazeteci anımız var.

1987 yılıydı…

Bursa Belediyesi, teleferik hatlarını yenilemiş, ancak yeni çekilen hatta da kopma olmuştu. Bir kez daha değişen hatta yine sorun yaşanınca, Teleferik İşletmesi’nde görevli bir teknisyenden mektup aldık.

Mektupta…

Hatların anlaşma gereği İsviçre’deki firmaya özel ürettirilmesi gerekirken, daha ucuz olduğu için Kocaeli’de ürettirildiği iddiası yer alıyordu.  Yazan “Adımı açıklamayın” notu düştüğü için “Doğru mu?” sorusuyla köşemize taşıdık.

Ardından…

O dönem belediyenin Hukuk Müşaviri olan rahmetli Hüseyin Arca arayıp rahmetli Başkan Ekrem Barışık’ın mektubu istediğini söyledi. Kurallar gereği mektubu da, yazanın kimliğini de veremeyeceğimizi ifade ettik.

Bir süre sonra yeniden aratıp, “Başkan, mahkeme yoluyla mektubu istersek verip vermeyeceğini soruyor” dedi. Mahkeme isterse olabileceğini söyledik.

Tebligat…

O dönem çalıştığımız Hakimiyet gazetesine geldiğinde, kendimizi “teleferik tesislerine yayın yoluyla sabotaj” suçlamasıyla karşı karşıya bulduk.

Beraat ettik, ama bunları yazınca Barışık gücendi bir süre küs kaldık,  dönemin Bursa Valisi olan rahmetli Zekai Gümüşdiş’in araya girmesiyle de barıştık.

Kısacası…

Teller üzerinde teleferik yolculuğu çok keyifli, ama hep dikkatli ve titiz olmayı gerektirdiği de gerçek.

Büyükşehir TV geliyor!

Bir yandan… Kadrolarını oluşturan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bir yandan da yeni projeler hazırlıyor.

Bunlardan biri…

İstanbul’daki İBB TV’nin bir benzerini kurmak var.

BBB TV olarak planlanan Bursa Büyükşehir Belediyesi TV’nin başına da, AS TV’de başarılı işlere imza atan ve halen CHP İl Başkan Yardımcısı olan televizyoncu Yankı İçöz geçecek.

Harun Karanfilci de Basın Danışmanı olarak başladı.

Bursa siyaseti için önemli adım: AK Parti’den Bozbey’e nezaket ziyareti

İlk mesajı… Seçim sonrası AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan verdi, biz de 6 Nisan’da yayınladık.

Gürkan…

20 yıllık Büyükşehir iktidarlarının sona ermesine karşın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğa sahip AK Parti’nin, “kent yararına işlere destek vereceğini” söyledi. İlk destek de da su indiriminde geldi.

Ardından…

AK Parti’den çok şık diyalog adımı geldi.

AK Partili belediye başkanları ziyaretine perşembe günü İnegöl, Kestel, Gürsu, Yıldırım’la başlayıp, cuma günü Keles, Orhaneli, Büyükorhan belediyelerini ziyaret eden AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank  daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e nezaket ziyareti yaptılar.

Ziyarete, AK Parti Bursa milletvekilleri Refik Özen, Ahmet Kılıç, Ayhan Salman ve Mustafa Yavuz da katıldı.

Mustafakemalpaşa’da diyalog ziyareti

Seçim öncesi… Aday belirleme sürecinde Gelecek Partisi bazı ilçelerde aday çıkarırken, Mustafakemalpaşa’da CHP Adayı Şükrü Erdem’i destekleme kararı almıştı.

Seçim sonrası da…

Gelecek Patisi Genel Merkezi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkan Yardımcısı Alpaslan Yıldız ile İl Başkanı Fuat Kadıoğlu, destek verdikleri Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem’i ziyaret edip başarı dilediler.

Korkmak yetmez, önlem şart: Doğal afetler liginde Türkiye lider oldu

Son yıllarda… Farklı bölgelerde seller yaşadık, çığ haberleri aldık. Tarihten gelen deprem coğrafyası özelliğimiz var ve dünyanın en yıkıcı depremleri bölgemizde oluyor.

Nitekim…

Kısa adıyla EM-DAT olarak bilinen Emergency Disaster Database, yani Afet Acil Durum Veri Tabanı 2023 raporu bu gerçeği anımsattı.

Raporu…

İnşaat Yüksek Mühendisi olarak inceleyen M. Tözün Bingöl önce dünyada 2023 tablosunu anımsattı:

“2023’te dünyada kaydedilen 399 afette 86 bin 473 ölüm yaşandı, 93.1 milyon insan etkilendi. Ekonomik kayıplar 202.7 milyar Dolar oldu.”

Yerimizi de söyledi:

“Listenin ilk sırasında, Eylül 2023’te yaşanan ve 18.8 milyon insanı etkileyen Endonezya Kuraklığı var. Türkiye 50 bin 783 insanını kaybettiği, 9.2 milyon kişiyi etkileyen 6 Şubat depremiyle ikinci sırada.”

Mesajı net:

“Doğal afetler bölgemizde hep olacak. Korkmak yetmez, her an hazırlıklı olmak ve yaşamak için önlem almak gerek.”

Birlikte çalıştılar, kutlamaya gittiler

Bursa Şehir Hastanesi… Temmuz 2019’da açılırken, yönetim kadrosunda Hastane Müdürü olarak yer alan Ali Osman Tayır 31 Mart’ta Orhaneli Belediye Başkanı seçildi.

Kutlama ziyaretine gelenler elbette çok, ama en özeli Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Dursun Topal ve yönetiminin ziyareti oldu.

Tayır, 5 yıl birlikte görev yaptığı arkadaşlarının ziyaretinde çok duygulandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X