Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın tozunu silkeleyip kültürel değerlerini parlatacak en özel müze!

Köşe Yazısını Dinle

1998’de… Tophane Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleri öncülüğünde Tophane UNESCO Gençlik Derneği kuruldu. 2014’te UNESCO’nin Dünya Mirası listesine Bursa girince, adı Bursa UNESCO Derneği olarak değişti.

Asıl değişim…

2014’te üyesi olduğu Bursa UNESCO Derneği Başkanlığı’nı 2020’de üstlenen İlker Özaslan’la yaşandı.

Anımsıyoruz da…

Başkanlığı üstlendikten sonra ziyaretimize geldiğinde, hedefini açıklarken, “Kentin üzerindeki tozu silkeleyip kültürel değerlerini parlatacak müze kazandırmak istiyoruz” demişti.

İşte…

Nilüfer Belediyesi’nin Misi’de tahsis ettieği 3 katlı ve 7 odalı tarihi köy evinde, Kültür Bakanlığı desteğiyle yürütülen çalışmalar sonucu Bursa’nın ilk Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi hazırlıkları tamamlandı.

23 Kasım Perşembe günü yapılacak açılış töreni öncesi, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan ile yönetiminden Yurdanur Oktay ve Birgül Yıldız Günay davetiye getirdiler.

Özaslan dedi ki:

“UNESCO’nun tarihi ve kültürel miras listesinde Bursa’dan Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi, Sultan Türbeleri var. Bir de; doğa, kültür, mutfak kültürü, el işleri, gösteri sanatları gibi somut olmayan kültürel değerler var. Misi’deki müzede işte bunları yaşatacağız.”

Örnek de verdi

“Bursa’nın Karagöz ve gezek kültüründen cevizli lokum, cantık, yaprak sarmasına, ipeğinden çini ve ebru sanatına, ahşap oyuncaktan masala kadar tüm değerleri aynı anda farklı odalarda yaşatılacak.”

Açılışa davet ederken de ekledi:

“Perşembe saat 14.30’da başlayacak açılışımız sırasında hem Bursa Dostluk Gezeği, hem Araştırmacı-Sanatçı Emel Görgün dağ yöresi bakır çalıp türkü söyleme kültürleri yaşatılacak.”

Gerçekten…

El sanatlarından mutfağa, yaşamdan eğlenceye kent kültürünün yaşayacağı müze Bursa’ya ve Misi’ye çok yakışacak.

Bursa’ya kazandıranlara, emek harcayanlara, destek verenlere kentli olarak teşekkür ediyoruz.

 

Bursa bu müzeyle kültür turizmi rotasına girecek

Biri Ankara’da… Diğeri Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde iki Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi var. Üçüncüsü, Bursa’nın 23. müzesi olarak Misi’nde kapılarını açıyor.

Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan şuna dikkat çekti:

“Günübirlik turlarla İstanbul ağırlıklı kültür turizmi var. Misi’deki müzemizle Bursa da artık kültür turizmi rotalarına girecek.”

Bahçesindeki…

Dilek ağacı. nazar ağacı, köy fırını da gelenekleri yaşatacak.

 

İhalesi 6 yıl önce yapılan sahil yolu bir türlü bitmedi, tehlike var

Bursalılar… Gündeme geldiği 40 yıldan beri Sahil Yolu diyorlar. Mudanya-Kurşunlu-Gemlik Yolu gündeme girdiğinde ileri görüşlülük ürünü projeydi. Bugünse büyüyen liman ilçeleri Gemlik ve Mudanya’yı birbirine bağlayan ihtiyaç.

Karayolları’nın…

2017’de ihalesini yaptığı Mudanya-Gemlik Yolu’nun Engürücük ayrımından TOGG fabrikasına kadar olan bölümü duble yol olarak tamamlandı.

Aynı yol…

Kurşunlu güneyindeki yamaçtan geçip Altıntaş’a geldi. Projeye göre; Güzelyalı’ya girmeden, Göynüklü’den Tepederbent’e bağlanacaktı. Mudanya Devlet Hastanesi önünden itibaren de; Mudanya’nın güneyindeki yamaçlardan geçip Tirilye’den Karacabey Yolu’na çıkacak Çevre Yolu’nun başlangıcı olacaktı.

Nedense…

Yol Altıntaş’ta kaldı. Son yağmurdaki heyelan da burada yaşandı. Bir an önce yapılmazsa çok can yakacağı görülüyor.

 

Yunanistan’dan Tirilye’ye öğretmenler geldi

Tirilye… Antik dönemde hem ticaretin, hem de Anadolu bağlantısının sağlandığı yerdi. Tirilye’nin tarihi yapılarında da dönemin izleri var.

Yine…

Mudanya ve Tirilye’den Yunanistan’a karşılıklı mübadele göçü var.

Restore edilen Tirilye’deki Taş Mektep de önemli bir kültürel yapı. Yunanistan’dan gelen bir grup öğretmeni Taş Mektep’te ağırlayan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz konuklarına çalışmalarını da anlattı.

 

Gençlik enerjisinden kent birikimine: Ali Mollasalih Yıldırım’a aday

Geçmişte… Bursa siyaseti, Gençlik Kolları Efsanesi olarak ANAP’ta İl Gençlik Kolları Başkanı olarak siyaset yapan Şenol Kul’u biliyordu.

Son dönem de…

Saadet Partisi İl Gençlik Kolları Başkanlığı yaptığı dönemden itibaren Ali Mollasalih’in yıldızı parladı ve siyasette gençlik efsanesi oldu.

2019’da…

AK Parti’den Yıldırım Belediye Meclisi’ne seçilen, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Ali Mollasalih’i tanıdığımızdan beri Bursa siyasetinin en üretken isimlerinden biri olarak kabul ediyoruz.

10-15 yıl öncesinin gençlik enerjisi kalmadı, ama kent birikimi ile yine söyleyecek sözü var.

Üstelik…

Vatandaşın en kolay diyalog kurabildiği, mahallelerden ayağını çekmeyen bir siyasetçi.

Kulağımıza…

Mollasalih’in bugün Yıldırım Belediye Başkan Aday Adayı olarak AK Parti Yıldırım İlçe’ye başvuracağı geldi.

 

Gemlik’te AK Parti ve CHP’nin tercih sıkıntısı

AK Parti’de… Gemlik adaylığı için geçen dönem Gemlik Belediye Başkanı olan Refik Yılmaz ile, AK Parti Gemlik İlçe Başkanlığı’ndan gelip geçen dönem AK Parti Bursa Milletvekili olarak parlamentoda görev yapan Zafer Işık arasında tercih konuşuluyor.

Benzer tercihi…

CHP İlçe Başkanlığı’ndan gelip Gemlik Belediye Başkanı olan Uğur Sertaslan ile Başkan Yardımcısı Jeoloji Mühendisi Zeynep Serintürk arasında CHP yapacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X