Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın trafiğini kilitleyen Acemler düzenlemeyle yüzde 20 rahatlayacak!

Köşe Yazısını Dinle

Aslında… Bazen tekrar gibi algılanıyor, ama Acemler’in artan trafik yükünü artık tüm Bursa çekiyor. Onun için, buradaki sorunun dünü unutulmamalı.

Örneğin…

1996’da, Sadak Gençosman’la birlikte dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker’e “köprülü kavşak” önerdiğimizde, hemzemin geçitteki sinyalizasyon nedeniyle Acemler trafiği geçit vermiyordu.

Köprülü kavşak trafiği rahatlatsa da, artan araç sayısı ve trafik yoğunlaşması Acemler’in hep gündemde kalmasına neden oldu.

Nitekim…

Pandemi öncesi Acemler’den günlük 210 bin araç geçerken, pandemide günlük 266 bin araca ulaşıldı.

Bu da, yüzde 27 trafik artışı yaşandığını gösteriyor. Nedeni ise, toplu ulaşımda 2019 yılına göre 2020’de yüzde 50 azalmasında yatıyor. Toplu taşıma araçlarını riskli görenler, bireysel araçlarıyla yollara çıkınca trafik arttı.

Köprülü kavşaktan sonraki yıllarda artan trafik nedeniyle Acemler’de sürekli olarak yeni projeler geliştirildi, şerit arttırıldı, müdahaleler yapıldı ama Acemler kentin en önemli trafik sorunu olmaya devam etti.

Köprülü kavşak yapılmasaydı bugün nasıl bir Acemler’in karşımızda olacağını artık düşünebilmek bile imkansız hale geldi.

Günümüzde…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da önceliğini Acemler trafiğini çözmeye verdi.

Bir yandan…

Oulu ve Hayran caddelerini Zübeydehanım Caddesi altından birleştirecek tüpgeçide başlanırken, bir yandan Yakın Çevre Yolu’ndan gelip İzmir ya da Mudanya yönüne gidecek araçlar için yeni şerit yapılıyor.

Daha önce de Acemler için bağlantı yolları yapılmıştı.

Tüm bunların…

Artık günün her saati sıkışan Acemler’de trafiği ne kadar azaltacağını ulaşım uzmanı dostlarla konuşurken şunu söylediler:

“Simülasyonlara göre tüpgeçit, yeni şerit ve bağlantı yolları devreye girdiğinde Acemler trafiğinde yüzde 20’nin üzerinde iyileşme olacak.”

Bu oran hiç de küçük değil.

 

Araçlar kavşağa girmeden ana yola inecek

Acemler’de trafiğin sıkıştığı noktalardan biri, Yakın Çevre Yolu’ndan gelip Mudanya ya da İzmir yönüne gidecek araçların ana yolla kesiştiği yer.

Buradaki sıkışma nedeniyle Yakın Çevre Yolu’nda uzayan araç kuyruğunu azaltmak içi önce şerit genişletmesi yapıldı.

Bu kez…

BUSKİ yanındaki araziye yeni bir yol yapılıyor. Bu yol sayesinde araçlar kavşağa girmeden ana yola inebilecekler.

Kesişme de olmayacak.

 

Bursa birlik olunca istediğini aldı: THY 8 Mayıs’ta uçuşa başlıyor

Haberi… Pazartesi günü bu sütunlardan duyurduk. Pandemi döneminde Anadolu illerine uçuşları iptal eden THY, başka illere dönerken, yüzde 100 dolulukla uçakların gidip geldiği Bursa’yı programa almadı.

Dahası…

Pandemiyi bahane edip giden THY’nin Yenişehir’e dönmeyeceği haberi geldi

Tehlikeyi fark eden AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in geçen hafta sonu THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile yaptığı görüşmeyi de pazartesi aktardık.

Ardından…

Bursa’da bugüne kadar tanık olmadığımız birlik fotoğrafı ortaya çıktı.

Konunun başından beri takipçisi olan Esgin’le birlikte AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş dün İstanbul’da Aycı ile bir araya geldiler.

Görüşmede…

Bursa’nın siyasi yeriyle beklentilerini anlatıp uçağı geri istediler ve açık tavır koydular. İlk kez sergilenen birlik tablosu sonuç verdi ve THY bayram öncesi 8 Mayıs’ta Erzurum, Trabzon, Muş uçuşlarını başlatma kararı aldı.

 

Hastanede ‘beton atma’ töreni var

BTSO eski Başkanı Celal Sönmez’in 75 milyon lira bağış yaptığı Ali Osman Sönmez Çekirge Devlet Hastanesi’nin temeli 25 Kasım 2019’da atıldı, ama inşaat yarım kaldı.

Yeniden yapılan ihale sonrası yeni müteahhitle 20 Aralık’ta sözleşme imzalandı, 26 Şubat’ta da yeniden başladı.

Pazartesi de…

Temel atma töreni benzeri olarak beton atma töreni yapılacak.

 

Bugüne kadar açılmış en özel sergi: İstiklal Marşımız 100 yaşında

Organizasyonu… Büyükşehir Belediyesi yaptı. İstiklal Marşı’nın TBMM tarafından kabulünün 100. yılında, dostumuz ve meslektaşımız Dr. Murat Kuter’in arşivindeki belgeler ilk kez sergilendi.

Sergide…

Aralarında dönemin Bursa Milletvekili Muhittin Baha Pars’ın şiiri de olmak üzere İstiklal Marşı yarışmasında finale kalan 7 şiir var.

Mehmet Akif’in yaşamı ve eserleri yanında Murat Kuter’in dedesi Mustafa Vehbi Kuter’den kalan ve üzerinde İstiklal Marşı yazılı eski Türkçe kartpostallar da yer alıyor.

Ayrıca…

Besteleniş öyküsü anlatılıp besteler sergileniyor. Yarışmaya ilişkin TBMM tutanaklarıyla İstiklal Marşı ve Mehmet Akif’le ilgili pullar, ilkgün zarfları, Milli Piyango biletleri, kartpostallar, hatıra paralar, plaklar sergileniyor.

Sergiyi gezenler, fonda 12 ayrı besteyi dinliyorlar.

 

Bursa’nın gördüğü en korkunç kaza

Ankara Yolu’ndaki Barakfaki Kavşağı’nda freni patlayan TIR’ın biçtiği araçlar savaş alanı görüntüsü verdi.

Kuşkusuz…

Son yıllardaki en korkunç kazanın fotoğraflarına bakarken, 1980 kışında yine aynı yerde fotoğraflarını çektiğimiz bir başka kaza aklımıza geldi.

Bu kadar büyük değildi, ama ceset parçaları yine yola savrulmuştu.

Bursa’ya “geçmiş olsun” diyor, böyle kazalar yaşamamayı diliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X