Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’ya su, ovaya can verecek: 8 yıllık gecikmeyle ilk adım atıldı

Köşe Yazısını Dinle

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş hep sahada… Sosyal konularla ilgileniyor, sanayi ve tarımsal üretim işletmelerine ziyaretlerle üretene moral veriyor. Kent merkezinden dağ yöresine turizm tesislerinden kooperatiflere her yere gidiyor.

Dahası…

Ulaşımdan sağlığa, spordan kırsala yatırım şantiyelerinde. Gerektiğinde, Geçit’teki metro inşaatında olduğu gibi, işin hızlanması adına sandalyeyi çekip çalışanların yanına bile oturuyor.

Hafta sonu…

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, DSİ 1. Bölge Müdürü İnan Gündüz’le birlikte Gölbaşı Barajı gövdesi yükseltilmesi için sondaj çalışmalarını incelediğini görünce heyecanlandık.

Nedeni de şu:

26 Aralık 2016 tarihli yazımızda “Bursa susuz kalmayacak: Gölbaşı da sisteme giriyor” başlığıyla, dönemin AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’in açıklamalarına yer verdik:

“Kentin doğusunda bulunan Gölbaşı Barajı sulama amaçlı kullanılıyor. DSİ bu barajdan da kente su vermek üzere proje geliştiriyor.”

Nasıl olacağını da söylemişti:

“Gölbaşı Barajı gövdesi yükseltilip daha çok su tutması sağlanacak, kent merkezi doğusuna yılda 57 milyon metreküp içme suyu verilebilecek.”

Ardından…

14 Ocak 2021 tarihli yazımızda, yine dönemin AK Parti Bursa Milletvekili olan Hakan Çavuşoğlu’nun açıklamasını “Bursa’ya su, ovaya can verecek” başlığıyla aktardık.

Şu bilgileri vermişti:

“DSİ projesiyle barajın gövdesi yükseltilip sulanan 18 bin 160 dekara ilaveten 26 bin 340 dekar daha sulanacak. Böylece, Bursa Ovası’ndaki 44 bin 500 dekar Gölbaşı suyuyla can bulacak. Kent merkezinin doğusunda Yıldırım, Gürsu ve Kestel ilçelerindeki yerleşimlere Gölbaşı Barajı’ndan 2065 yılına kadar 64 hetrometreküp içme suyu verilecek.”

Şimdi…

8 yıl sonra olsa bile kent merkezinin doğusuna içme suyu, ovaya da can verecek projede ilk sondajlar başladı.

Umarız…

Gölbaşı suyu için bir bu kadar daha beklemeyiz.

 

Bursa’nın su projeleri neden bitmiyor?

Bursa’nın… Yıllık su ihtiyacının 60 milyon metrekübü Nilüfer, 110 milyon metrekübü Doğancı Barajı’ndan karşılanıyor.

145 milyon metreküp su verecek Çınarcık Barajı iletim hatları ve arıtma tesisi DSİ’de 2017’de ihale edilip 2020’de tamamlanacaktı, ama yerel seçim öncesi çalışma başlayabildi. Karacabey’deki Gölecik Barajı hedefi de tutmadı.

Hep ulaşım projelerini konuşuyoruz, ama su projeleri de sorunlu.

 

İstanbul’daki 4.5 yılın ardından Bursa’ya dönüp heyecanla başladı

Fahrettin Beşli… Sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerde üstlendiği görevlerde hep çok çalışıp bulunduğu yere değer katan oldu.

Bunda…

Kuşkusuz, Harbiyeli disiplini ile görev yapma anlayışı etkili.

Bursa Terminali’nin ilk genel müdürü olarak düzenin kurulmasını sağladıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davetiyle, İstanbul’un en sorunlu işletmelerinden biri kabul edilen Esenler’deki Büyük İstanbul Otogarı’nın çehresini değiştirdi.

Bu dönem…

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in çağrısıyla, Burulaş Genel Müdürü olarak Bursa’ya döndü.

4.5 yıl görev yaptığı Büyük İstanbul Otogarı’ndaki vedalaşmasında duygu dolu anlar yaşandı.

Hafta sonu da…

Başkan Bozbey’le görüştükten sonra, her zamanki büyük heyecanıyla Burulaş görevine başladı.

Başarısı, Bursa’nın kazancı olacak.

 

Bu da bir ilk: Bursa sesini yükseltiyor

Gündemde… Kestel Soğuksu’da tarım alanlarına kurulması planlanan sanayi bölgesi var.

Cumartesi günü…

İMO Bursa Şubesi Başkanı Atilla Erdem ve ADD Bursa Şubesi Başkanı Gürhan Akdoğan’ın “yerin yanlışlığına” dikkat çeken açıklamalarının ardından, pazar günü de Bursa Platformu Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı ve Sivilay Başkanı Okan Aras kaygı ve itirazlarını açıkladılar.

Bursa sesinin yükseltiyor. Bu da ilk kez oluyor.

 

Bir dönem siyasete damga vurdular, rakip de oldular, ama hiç kopmadılar

Siyasi kökenleri… Adalet Partisi’ne dayanıyor. Gençlik yıllarında AP’den başlayan siyasi kimlikleri, merkez sağ siyasetçileri olarak devam etti.

Aralarında…

AP Gençlik Kolları’ndan gelip DYP’de il başkanlığı yapan İdris Sevinç ve Işık Uğurtuğ var. Aynı kökten gelen ve 1983’te DYP Merkez İlçe Kurucu Başkanı olan Nuri Karaca da ekipte.

Yine…

1983’te DYP kurucuları arasında yer alan, sonrasında ANAP’ta yıldızlaşan Bener Özcan da aralarında.

Yanı sıra…

Cemal Vardar, Ayhan Barışıcı, Murat Şakir, Nazım Sultansu, Rıdvan Şen, Sedat Akgün, Abdullah Bilaçlı, İsmail Hakkı Arslan, Kenan Pars, Bedrettin Gezgin güçlü bir arkadaşlık bağı oluşturdular.

Gün geldi birbirlerine siyasi rakip oldular, ama hiç kopmadılar.

Sık sık buluşup sohbet ediyorlar. Son buluşmalarına, gazeteci büyüğümüz İsmail Öztat da konuk oldu.

 

Gelecek Partisi yol haritasını konuştu

12 Aralık 2019’da kurulan Gelecek Partisi 2023 genel seçimlerine Altılı Masa partileri arasında Millet İttifakı ortağı olarak girdi. CHP listesinden 19 milletvekili kazandı.

Hafta sonu…

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında istişare toplantısı vardı. Bursa’dan Genel Başkan Yardımcısı İzzettin Küçük, Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Alpaslan Yıldız, İl Başkanı Fuat Kadıoğlu’nun da katıldığı toplantıda yol haritası konuşuldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X