Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’ya su, ovaya da can verecek: Gölbaşı’na 830 milyonluk dev proje

Gerçi… Tekrar olacak, ama Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı ve Nilüfer barajlarında su kalmadı. Günlerdir beklenen kara bulutların son iki gündür getirdiği yağış moralleri düzeltti. Bugün beklenen kar da umutlandırdı.

Yine de…

1970’li yıllarda 2023 sonrası için Bursa’nın su ihtiyacını karşılaması planlanan Çınarcık Barajı’daha erken devreye almak için Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını hızlandırdı.

Bir yandan da, çok önemli ve çok büyük bir başka proje üzerinde çalışılıyor.

Onu da…

Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu açıkladı:

“Gölbaşı Barajı için 830 milyon liralık dev bir proje hazırlandı.”

Aslında…

Bursa Ovası’nın taşkınlardan korunması ve yaz aylarında da sulama yapılması için 1938 yılında Gölbaşı Barajı işletmeye açılmış. Ovadaki 18 bin 160 dekar alan Gölbaşı’ndan gelen kanaletlerle sulanıyor.

Baraj çevresindeki köylerin muhtarlarının da yakından takip ettikleri, hatta Ankara’ya gidip görüştükleri Çavuşoğlu, susuzluk ve kuraklık yanında yeni projeye neden gerek duyulduğunu şöyle anlattı:

“Gölbaşı Barajı’nda açık kanaletli sulama sistemi olan birçok sulama sahası var. Bu alanların çoğundaki sulama tesisleri eski. Birçok yerde toprak kayması nedeniyle kanallar tahrip olmuş.”

Şunu vurguladı:

“Pompayla basılan suların yüzde 30-40’ı zayi oluyor. Eskiyen pompa ünitelerinin bakımlarından da verim alınamıyor.”

Projenin iki hedefi var:

Bir…

“DSİ projesiyle barajın gövdesi yükseltilecek ve sulanan 18 bin 160 dekara ilaveten 26 bin 340 dekar daha sulanacak. Böylece, Bursa Ovası’ndaki 44 bin 500 dekar Gölbaşı suyuyla can bulacak.”

İki…

“Bursa’nın doğusunda bulunan Yıldırım, Gürsu ve Kestel ilçelerindeki yerleşimlere Gölbaşı Barajı’ndan2065 yılına kadar 64 hetrometreküp içme suyu verilecek.”

 

Gölbaşı Barajı projesiyle neler yapılacak?

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu şu bilgiyi verdi:

“Gölbaşı Barajı yükseltilmesi için proje ihalesinin 400 gün süresi var. Sonra yatırım programına önerilecek. Sulamanın tamamı borulu sistem olacak.”

Maliyet şu:

“Borular ve barajın yükseltilmesi 410 milyon, çevirme tesisleri 58 milyon, içme suyu tesisleri 187 milyon, sulama tesisleri 173 milyon, toplam 830 milyon liralık proje.”

 

Bursa hızlı başladı: İlk gün aşılanan sağlık çalışanı sayısı 10 bine ulaştı

Biliyoruz ki… Koronavirüsten korunmanın ve yenmenin en önemli yollarının başında aşı geliyor. Hatta, insanlığın geleceği için aşılamanın önemini bilim adamları anlatıyorlar.

Çin’den gelen Sinovac aşılarıyla sağlık çalışanlarının aşılanmasına Bursa’da da başlanırken, İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz şunu açıkladı:

“İlk gün aşı olan sağlık çalışanı sayımız 10 bine ulaştı. Bursa’da hızlı başlangıç yaptık. Sağlık Bakanlığımız 10 günlük planlama yaptı, ama 1-2 günde bitireceğiz.”

Herkese “mutlaka aşı olmalarını” öneren Dr. Yavuzyılmaz, hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

Kendisinin de ilk gün aşı olanlar arasında yer aldığını görünce, geçen hafta ikinci doz deneme aşısı olduğu aklımıza geldi.

Öğrendik ki…

İl Sağlık Müdürü’ne geçen hafta vurulan aşı değil plasebo çıktığı için korona aşısı olmuş.

 

Zeyniler’e ‘beyaz örtü’ çok yakıştı

Fotoğrafı… Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz paylaştı. Açıkça söylemek gerekirse, bakarken içimiz titredi.

Çünkü…

Adeta Bursa’nın başının üstünde yer alan Uludağ yamaçlarındaki Zeyniler Köyü yağan karla birlikte beyaz örtüsüne bürünmüş.

Özlediğimiz için olsa gerek…

Kent merkezine yağmur yağarken, yüksekte olması nedeniyle kar yağışı alan Zeyniler’e bu beyaz örtü çok yakışmış.

 

Emeği geçenleri yeniden kazanmak isteyen DP’nin ‘yeni nesil’ siyaseti

Geçmişte… DYP döneminde Osmangazi İlçe Başkanlığı yaptı, İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Kamil Goral partisini terk etmeyenlerden biri.

Üstelik…

Şu an DP Merkez Karar Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Bir çeşit parti ağabeyliği üstlenmiş durumda.

Nitekim…

DP İl Başkanı Çağrı Erhan’la ziyarete geldiklerinde, yaptıkları çalışmaları konuştuk. Kaplan şunu anımsattı:

“Eskiden kahvehane sohbetleri ve esnaf ziyareti yapıyorduk. Pandemi nedeniyle kahveler kapalı, esnaf ziyareti riskli. O nedenle yeni nesil siyaseti seçip sosyal medyadan ilişkilerimizi geliştiriyoruz.”

Bir de çağrı yaptı:

“Partimize hizmet eden, emeği geçen herkesi yeniden aramızda görmek ve kazanmak istiyoruz. Onları demokrasi ateşini yakan Demokrat Parti’ye bekliyoruz.”

İttifaklara bakışı şu:

“Ben ‘Şu ittifak bu parti ve dostlarından oluşur’ yaklaşımını doğru bulmuyorum. Biz Millet İttifakı paydaşlarından biriyiz.”

 

Kongreler yılındaki DP heyecanını koruyor

DP Genel Merkezi’nde MKK Üyesi olan Kamil Goral ve İl Başkanı Çağrı Kaplan’la sohbet ederken söz parti teşkilatlarına geldi.

“Küçüldük, ama heyecanımız yüksek” diyen İl Başkanı Kaplan’ın verdiği bilgiye göre, DP’nin şu an 14 ilçede teşkilatı var. 7 ilçenin kongreleri 2020’de yapıldı. 7 ilçe ve il kongresi için pandemi nedeniyle şu an takvim yapılamıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X