Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’ya yeniden umut geldi: Hızlı trenin Bursa Garı işte böyle olacak

Köşe Yazısını Dinle

Açıkçası… Umutlarımızı kaybettiğimiz bir süreçte, dış kredi sonrası canlanan inşaatla hızlı tren heyecanımız geri geldi.

Hele…

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun cumartesi günü şantiye incelemesi ve toplantıda açık açık “2025 başında test sürüşü, 2025 sonunda yolculu seferler” mesajı, bitirme hedefinin öne çekilmesinden çok idarenin kararının tebliği anlamına geliyor.

Şimdi…

İlk ray görüntüleri ardından, hızlı trenin Bursa Garı binası merak ediliyor.

Bu noktada…

Öncelikle, 26 Eylül 2011 günü yayınlanan yazımızı anımsatmak istiyoruz:

İlk projede Balat’ta ormanın bittiği yerde dere yakınına öngörülen Bursa Garı’nın yerine Büyükşehir Belediyesi itiraz edip, yolcu sirkülasyonu ve ulaşım planlaması açısından Terminal yakınındaki Dereçavuş’u öneriyor.

Bugün…

Balat’ta hızlı trenle kent içi raylı sistem buluşacak, ama otogar dışarda kaldığı için ulaşım entegrasyonu tam sağlanamamış olacak.

14 Ekim 2016’da ise gar binası düşüncesini aktardık:

2012 Aralık ayında temeli atılan projede Balat’ta Bursa Garı olarak hemzemin arazi belirlenmiş, ilk çizimler de buna göre yapılmıştı.

Ne var ki…

Bu kadar sabırla bekleyen Bursa için” yeni bir proje düşünen TCDD yönetimi, kente yakışması amacıyla anıtsal bir gar binası üzerinde duruyor.

Düşünülen proje şuydu:

Avrupa’nın bazı büyük kentlerde olduğu gibi, Bursa Garı’nın da modern bir yapıyla Mudanya Yolu üzerinden geçecek demiryolu köprüsünün üstüne yapılması düşünülüyor.

Sonrasında…

Köprüdeki istasyondan trenin inişi için eğim sorunu çıkınca vazgeçildi.

Hızlı trenin Bursa Garı binasının görüntüsü ise, Bakan Uraloğlu’nun ziyaretiyle ortaya çıktı.

Çevrenin yeşil dokusu ile bütünleşen modern mimari çizgilere sahip bir bina planlanmış. Yürüyen merdivenlerin olduğu salon ise modern çizgilerle tarihi yapı yorumlaması olmuş.

Kısacası…

Ortaya şık bir mimari proje çıktı.

Yenişehir’e havaalanı terminali gibi gar

Cumartesi günü… Hızlı tren hattında inceleme, şantiyede toplantı yapan Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, adeta “idarenin kararlarını tebliğ” edip bitiş tarihlerini öne çekerken, iki istasyonun görselleri de ortaya çıktı.

Nitekim…

Bursa Garı ile birlikte Yenişehir İstasyonu görüntüsü heyecan verici. Çünkü, havaalanı terminalini andıran bir mimari tasarım var.

Bu da…

Uçak-tren entegrasyonu açısından dikkat çekici.

MHP’de karar: Her il ve ilçeden belediye başkan adayı başvurusu!

Açıklamayı… MHP Genel Merkezi yaptı ve MHP’de belediye başkanlığı ve meclis üyelikleri için aday adayı başvuruları pazartesi başladı.

15 Aralık’a kadar yapılabilecek başvurularda belediye başkanlıkları için MHP Genel Merkezi’ne, meclis üyelikleri için de il başkanlıklarına başvurulacak.

Burada…

MHP’nin, her il ve ilçeden belediye başkan adaylığı başvurusu alınması kararı her parti için normal olsa bile, burada farklı bir durum var.

Bilindiği gibi…

Cumhur İttifakı ana gövdesini oluşturan AK Parti ve MHP arasında, yerel seçime yönelik Genel Merkez heyetleri görüşmeleri sürüyor. Bugüne kadar 6 toplantı yapıldı, 7. toplantı bu hafta bekleniyor.

O görüşmelerde…

Hangi partinin hangi iller ve ilçelerde aday çıkaracağı da görüşülüyor. MHP’nin tüm il ve ilçelerden başvuru alma kararı bu nedenle dikkat çekici.

AK Parti’de ‘temayülü erteleme’ beklentisi

AK Parti… Yerel secime yönelik takvimini başlattı. Adaylık başvuruları, 17 Kasım’a kadar alınacak, 19 Kasım’da temayül yoklaması yapılacak.

Ancak…

YSK takviminde aday olmak için kamu kurumlarından istifa tarihi 1 Aralık açıklandı. Kamudan istifalar beklenmeden temayül ise iyleyişi eksik bırakacak.

Bu nedenle…

Temayülün ertelenmesi söz konusu. Teşkilatın isteğini Genel Merkez bugün karara bağlayabilir.

CHP’de sürpriz: Büyükşehir adaylığı için B planı Erkan Aydın mı?

4 Kasım’daki… CHP Kurultayı yalnızca genel başkan değişimi getirmedi. Görülen o ki, siyaset ve seçim hazırlıklarında da değişimler olabilecek.

Örneğin..

2019 yerel seçiminde CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olarak Mustafa Bozbey sandık yarışına girdi. Araştırmalar, Bozbey’i önde ve favori gösteriyordu, ama seçimi AK Parti Adayı olarak Alinur Aktaş kazandı.

Seçim sonrası…

CHP Genel Başkanı olduğu süreçte Kemal Kılıçdaroğlu, 2024’te de CHP Büyükşehir Adayı’nın Mustafa Bozbey olduğunu açıkladı. Geneal Başkan seçilmesinden sonraki dakikalarda Özgür Özel de “Bursa’da Mustafa Bey’le devam edeceğiz” dedi.

Fakat…

Kılıçdaroğlu’ndan yana taraf olan Bozbey henüz kararını duyurmadı.

Kulağımıza…

Genel Merkez’in de B planı olarak Erkan Aydın’ı gündeme aldığı geliyor.

Önümüzdeki günler sürprizlere gebe olabilir.

Fırat Cihan Güler’e Oğan’dan Ankara görevi

Fırat Cihan Güler genç bir hukukçu… Geçmişte, DYP Gençlik Kolları’ndan yolu geçse de, Baro etkinliği için geldiğinde Sinan Oğan’la tanışması siyasete çekti.

Oğan da…

Ekim ayında Ankara’ya davet ettiği Av. Fırat Cihan Güler’e Türkiye İttifakı Partisi’nin Nilüfer İlçe Başkanlığı görevini verdi. Hafta sonu Güler’i yeniden Ankara’ya çağıran Oğan bu kez Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görevlendirdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X