Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’yı korkutan tablo: 20 binden fazla bina depreme dayanıklı değil!

Köşe Yazısını Dinle

Aslında… İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak 10 yıl önce Cevdet Yüce döneminde yönetime girerek başladığı süreçte 3 dönemdir, yani 6 yıldır da Başkan olarak görev yapıyor.

Görevi bu dönem sona eriyor.

Ziyarete…

Yönetim kurulu üyesi Cevat Şahin’le birlikte, 18 Eylül’de yapılacak “Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı’na davet için geldiler.

Öncekiler gibi…

Bu çalıştayın da çok başarılı geçeceğinden ve önemli sonuçlar çıkaracağından kuşkumuz yok. Fakat sohbette başka bir Bursa gündemini konuştuk.

Geçen hafta…

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç ziyaretler yapıp komisyonun hazırladığı kitap gibi raporu dağıttı. İşte o raporu Albayrak’a sorduk.

Öncelikle…

İMO Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Şahin’in, çok sayfalı ve eklerle destekli raporu incelemesi sürüyor.

Bununla birlikte…

“Atılan her adım, hazırlanan her rapor çok önemli” dedi ve şunu söyledi:

“Bu rapordan kamunun da, belediyelerin de, vatandaşın da çıkaracağı çok dersler var. O nedenle önemsiyoruz.”

Üzerinde durduğu şu:

“2000’li yıllardan beri söylediğimiz bir konu var: Bursa’nın yapı envanteri çıkarılmalı. Depreme hazırlık, bana göre bu noktadan başlamalı.”

Ardından…

“Ne yazık ki, bu öneriyi merkezi idarenin gündemine aldıramadık” dedi ve şunun altını çizdi:

“Deprem, en çürük binayı yıkıyor. Eğer, depremden önce bu en çürük binaları biz bulursak depreme de hazır oluruz. Onun için gecikilmemeli.”

Üzerine basa basa şunu söyledi:

“Bursa’da kaç yapı olduğu maalesef tamı tamına bilinemiyor. Yalnızca, 300 bin civarı yapı olduğu tahmin ediliyor. Bunların yüzde 7’si ki, 20 binden fazla bina demek, göçme ihtimali yüksek.”

Şunu da ekledi:

“İşte bu binaları ortaya çıkarırsak, Bursa’da yaşanabilecek en büyük depremi en az can kaybıyla atlatırız.”


Beştepe’deki Deprem Çalışma Grubu’nda 2 Bursalı

23 Ağustos’ta… Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu bünyesinde Deprem Teknolojileri Çalışma Grubu Başkanı olarak Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın atandığını duyurduk.

Grupta…

Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve İMO Teknik Komite Başkanı Doç. Dr. Mustafa Özgür Yayla’nın da yer aldığını İMO Başkanı Mehmet Albayrak’tan öğrendik.


Çarpıcı araştırma: Covid 19’dan sonra nezle olduk, ama grip olmadık!

Araştırmayı… Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Ağca yaptı.

Son bir yılda…

Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvuran hastaların verilerine göre yapılan araştırma çarpıcı bir sonuç ortaya koyuyor.

Harun Hoca…

Enfeksiyon ve Halk Sağlığı Dergisi’nde eylül ayında yayınlanan ve PCR testleriyle çok sayıda solunum yolu virüsünün araştırılmasından çıkan sonucu şöyle anlattı:

“Covid-19 pandemisi nedeniyle alınan tedbirler sayesinde, grip etkeni olan influenza virüsü neredeyse tamamen ortadan kalktı. Buna karşın üst solunum yolu enfeksiyonlarında nezle ya da soğuk algınlığı olarak bilinen hastalığın ana etkeni rhinovirüs sıklığında değişiklik olmadı.”

Bu arada…

Temmuz ve ağustos aylarında, Covid-19 dışında eski tip korona virüslerinden CoV-OC43 enfeksiyonlarında artış görüldüğü de araştırmayla belirlendi.


Ailelere uyarı: Okula giden çocuklara dikkat

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Ağca iki önemli uyarıda bulundu.

Bir…

“Hava sıcaklığında ani değişimlerin olduğu bu dönem, başta Covid her türlü solunum enfeksiyonundan korunmak için maske-mesafe-hijyen kuralına uyun.”

İki…

“Çocuğunda üst solunum yolu hastalığı belirtisi olan boğaz ağrısı, ateş, öksürük, burun akıntısı gören veliler okula göndermeyip hekime muayene ettirmeli.”


Ankara’da Çelik’ten ağabeylere ziyaret: Lütfi Doğan, Yasin Hatipoğlu

Şunu biliyoruz… İki dönem siyasi tayinle gittiği Şanlıurfa Milletvekilliği dışında, Bursa’nın siyasetçisi olarak siyaset yaptı, Ankara’da siyasi görevler üstlendi.

Bu görevler de onu farklı konuma getirdi.

Nitekim…

Faruk Çelik’in siyasetin de başkenti Ankara’da çok geniş çevresi var. Zaman zaman gittiğinde, bu geniş çevredeki dostları ziyaret etmeye, onlarla sohbete önem veriyor.

Bu kapsamda…

Son gidişinde camianın ağabeyleri olarak saygı gören iki ismi evlerinde ziyaret etti.

Müftülük yapan, Milli Görüş adına belediye başkanlığı, milletvekilliği, TBMM Başkanvekilliği gibi görevler üstlenen Yasin Hatipoğlu’ydu.

Ziyaret ettiği diğer isim de, Diyanet İşleri eski Başkanı Lütfi Doğan’dı.

İkisiyle de geçmişe dayalı dostluğu var, ama bu süreçteki ziyaretleri de ilgi çekici.


Teksas’tan şehitler için lokma

Yıllarca… Bursaspor’un deplasmanlarında da gördük, izledik. Futbolda Türkiye’nin tartışmasız en etkili ve fedakâr taraftar topluluğu Teksas’ı farklı kılan özellikleri arasında vatan duyarlılığı da var.

Bu duyguyla…

“Vatan için şehit olan kahraman Mehmetçiklerimizin anısına” lokma döktürüp dağıttı. Orhangazi Parkı’ndaki lokma dağıtımına vatandaş büyük ilgi gösterdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X