Şunu biliyoruz… Belediyeler, özellikle altyapı yatırımları ve asfaltlama yaptıklarında, o hizmetten yararlananlara katkı payı çıkarıyorlar. Bu da, gayrimenkul değeri esas alınarak hesaplanıp ücretlendiriliyor.
Aslında…
Uygulama yeni değil, neredeyse belediyecilikle eşit. Ne var ki, yapılan işten uzun süre sonra katkı payı için vatandaşın kapısını çalınınca, yapılan unutulduğu için tepkiler oluşuyor.
Bununla birlikte…
Şu günlerde neredeyse kentin her bir yanından BUSKİ’den gönderilen katkı payı ihbarnameleri geliyor.
Üstelik…
İhbarnamedeki bilgilere göre, katkı payı istenen altyapı çalışmasının yapıldığı tarih olarak 2014’e kadar gidenler var.
Uygulamada…
Altyapı yatırımı olarak müteahhide yaptırılan işlerin kat’i kabulleri 1 yıl sonra yapılıyor. Katkı payı tahakkukları da bu süreden sonra başlıyor.
O nedenle…
2019 ya da 2018 yılına ilişkin ihbarname yok. En yakın hizmet olarak 2017’de yapılan çalışmalardın katkı payı isteniyor.
Üstelik…
Katkı payı için sahibi olduğunuz yapının önünden geçen hizmet olması da şart değil. Örneğin, evinizin bulunduğu bölgedeki ana caddeye kanalizasyon ana kanalı yapılmışsa ve sizin binanızın kanalizasyonu da oraya bağlanıyorsa, katkı payı kapsamına giriyorsunuz.
Nitekim…
2014-2017 yılları arasındaki altyapı yatırımlarına yönelik tahakkuklar sonucu Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı hizmetleri kuruluşu BUSKİ’den yaklaşık 70 bin kişiye katkı payı ihbarnamesi gönderildiği bilgisini edindik,
Bize ulaşanlardan anladığımız kadarıyla, bedeller de hayli yüksek bulunuyor. Sağlanan ödeme kolaylığı ise tahakkuk bedelinin iki yılda dört eşit taksitte ödenmesi olarak görülüyor. Bu da yılda iki taksit ödenmesi anlamına geliyor. Peşin ödeyenlere ise yüzde 25 indirim uygulanıyor.
Doğal olarak…
İhbarnameyi alanlar tepki gösteriyorlar ve “Zaten ekonomik anlamda sıkıntılı bir süreç var, bir de bu borç çıktı” diyorlar.
Büyükşehir yönetiminin de ekonomik sıkıntı nedeniyle eski defterlerde açık kalan amme alacaklarını tahsil etmek için bu tebligatları çıkardığı anlaşılıyor.
Orhaneli’nde 95 TOKİ konutu satışa çıktı
Orhaneli’nde TOKİ tarafından yapılan 95 konut satışa çıkarıldı. Başvuruların 6 Ocak itibariyle başladığını ve 30 Haziran’a kadar süreciğini ise AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç duyurdu.
Buna göre…
152 bin 007 liraya satışa çıkan 63 metrekare büyüklüğündeki 1+1’lerden almak isteyenler 506 liradan başlayan taksitlerle evlere sahip olabilecekler.
Fiyatı 192 bin 718 lira olan 90 metrekarelik 2+1 evler 642 liradan, 233 bin 521 lira olan 96 metrekarelik 3+1 evler de 1.038 liradan başlayan taksitlerle alınabilecek.
CHP kongrelerinin bitmesine 2 ilçe kala Hüseyin Akkuş’un önü açıldı
14 Aralık’ta Osmangazi ile başlayan CHP kongre süreci 11 Ocak’taki İznik ve 19 Ocak’taki Gürsu ilçe kongreleriyle tamamlanıyor.
Gerçi…
Henüz 2 kongre daha var, ama tamamlanan kongrelerden CHP İl Kongresi’nin nasıl olacağı da ortaya çıktı.
Tablo şu:
Osmangazi ve Yıldırım’dan sonra pazar günü yapılan Nilüfer kongresinde de desteklediği aday kazanan Akkuş çok rahatladı. Buna, yapılan 15 ilçe kongresinden 13’ünde Akkuşla’la birlikte siyasi yol yürüyen kadroların kazanmış olmasını da eklemek gerekiyor.
O bakımdan…
İlçe kongrelerinin başlangıç sürecinde yapılan il başkan adayları değerlendirmeleri kongreler sonunda geçersiz kalabilir.
Yani…
Henüz adaylığını açıklamamış olsa bile, Hüseyin Akkuş il kongresine tek aday girebilir.
Buna karşın…
Oluşan yeni siyasi tablo içinden kendi gücünü kanıtlamak isteyenler çıkabilir ve o tür girişimlerle adı hiç konuşulmamış sürpriz adaylar da gündeme gelebilir.
Mustafa Bozbey’in strateji hatası
Mustafa Bozbey’i daha SHP’de siyaset yaptığı dönemden tanırız. Sakin, güleç yüzlü, vatandaşla ikili ilişkide başarılıdır. Nilüfer’de 4 dönem belediye başkanlığı yapıp rekor kırdı. Büyükşehir Adayı olarak sonuca çok yaklaştı.
Ne var ki…
Böylesine deneyimli Bozbey’in Nilüfer kongresindeki konuşması stratejik anlamda hatalıydı. Adaylardan birine yüklenirken, arkasındaki destek gruplarını kenetledi ve belki de sonucu etkiledi.
3 adayın da il delege listesine Bozbey’i yazmamaları da dikkat çekici.
Şimdiden merak edilen soru: İYİ Parti’nin il kongresi kaç adaylı olur?
Yapısal baktığımızda, Meral Akşener liderliğindeki İYİ Parti’nin çok bileşenli tabana sahip olduğunu görüyoruz. Ülkücüler var, Merkez Sağ kadroları var, bürokrat kökenliler var. Siyasete ilk kez girenler de unutulmamalı..
Kuruluş sürecinde Ülkücü ağırlıklı olan yapıda son dönem yapılan değişimlerle yelpaze dengesi sağlandı.
Böyle bir ortamda da yeni kongreler süreci başlıyor.
Gerçi…
İlçe kongreleri henüz başlamadığı için net bir şey söylemek doğru değil, fakat görünüşe göre iki adaylı bir kongre süreci izleyeceğiz.
Bir yanda…
İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır görevine devam etmek istiyor. Bir yandaysa memuriyeti noktalayıp siyasete adım atan Selçuk Türkoğlu var. Zafer Milli’nin de aday olabileceği konuşuluyor.
Gördüğümüz kadarıyla…
Kurucular Kurulu ve üst yönetim adaylar arasında yavaş yavaş pozisyon belirlemeye başladı. Bunun da önümüzdeki günlerde adayların görüntüsüne yansıyacağı öngörülüyor.
Eski Vali’den “yoksulluk” yorumu
Bursa’da iki yıl Valilik yaptıktan sonra 1.5 yıl önce Mülkiye Müfettişi atanan İzzettin Küçük evini taşımayıp Bursa’da yaşamayı sürdürdü.
Sürprizi ise…
Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi kurucuları arasında yer alması oldu. Siyaset sonrası Twitter hesabından eleştirel paylaşımlar yapan Küçük son olarak yoksulluğu tanımladı:
“En büyük yoksulluk özgürlük ve hukuk yoksulluğudur. Bütün yoksulluklar; kültür, sanat, bilim, felsefe, ahlak, barış ve ekonomik yoksulluklar bu ikisinden türer.”