Doğal olarak… Oralara gitmeyen, görmeyen bilemiyor. Hele Batı Trakya’da doğup yaşamayanlara anlatması çok da kolay değil.
Fakat…
Kökleri anavatanda olan, bir dönem Osmanlı’nın ileri karakolu gibi oralara götürülüp yerleştirilenlerin anavatan hasreti anlatılacak gibi değil.
Nitekim…
Kendisi de bir Batı Trakya göçmeni olan ve 7 yaşındayken ailesiyle birlikte Meriç Nehri’ni kayıkla geçerek anavatana gelen Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, yaptığı duygusal konuşmayla Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi’nin Merinos Osmangazi Salonu’ndaki 27. olağan genel kuruluna damgasını vurdu.
Sözlerine başlarken…
Derneğin kurucusu olan Şükrü Şankaya’yı “Dayım olmasından öteye, abim, babam gibi” diyerek anan Çağlar özeleştiri de yaptı:
“27. kongre olmuş, bugüne kadar bu toplantılara neden gelmediğimi kendi kendime sordum. Hata etmişim, sizlerden özür diliyorum.”
Salonda alkış fırtınası koparken Çağlar şunu söyledi:
“Geçen yaz Hakan Çavuşoğlu kardeşimle beraber Batı Trakya’ya gittik, Rodop Dağları’ndaki sıra sıra köyleri ziyaret ettik. Beni o seyahatte akrabalarımla buluşturan Hakan Kardeşime saygı ve sevgi sunuyorum.”
Ardından…
“Batı Trakya medeniyetin merkezidir” dedi ve duygusal anılarına devam etti:
“İlkokula giderken okulda arkadaşlarım bana ‘macır’ dediklerinde çok gücüme gidiyordu. Bir gün anneme ‘Macır nedir? Biz Türk değil miyiz?’ diye sordum.”
Sonra da…
Bugüne kadar pek bilinmeyen bir anısını paylaştı:
“Bir gün, çocukluğumun geçtiği Akhisar’a zamanın Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakanı Adnan Menderes geldiler. Ben de mektup yazdım ve yollarını kestim. Menderes arabadan inip yanıma geldi ve ne istediğimi sordu. Ben de mektubu verirken ‘Biz macırmışız, haymatlosmuşuz. Ben Türk olmak istiyorum’ dedim.”
Şu sözlerle salonda bir kez daha alkış fırtınası koparken ekledi:
“”15 gün sonra nüfus kağıtlarımızı verdiler, Türklüğümüzü kazandık.”
Sözlerini şöyle bitirdi:
“Hep beraber daha güçlü olmamız lazım. Bizler macır değiliz, bizler artık anavatanımızda malın sahibiyiz, mülkün sahibiyiz.”
Kongre öncesi dostlar buluşması
Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar kongre öncesi dostlarıyla Mercure Hotels Bursa The Plaza’daki öğle yemeğinde bir araya geldi.
Kısa adı IRCICA olan ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın kültür merkezi olarak faaliyet gösteren İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Genel Direktörü Prof. Dr. Halit Eren baş konuktu.
Yemekte…
Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti Bursa eski Milletvekili Niyazi Pakyürek ve Osmangazi Belediye Meclisi Üyesi Semih Vardarbaş’la sohbetin konusu Bursa oldu.
Bir dernek kongresinden öteye, büyük bir ailenin ‘birlik kongresi’ oldu
Gözlemimiz şu… Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği kongresi salonu taşıran ilgi, gelen konukları, verilen mesajlarıyla dernek kongresinin ötesinde büyük bir ailenin birlik kongresine dönüştü.
Dernek Başkanı Dr. Ali Emin Latif gururluydu.
Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’in konuşmasında anlattığı Batı Trakya’da yaşananlar ilgi çekiciydi. Batı Trakya’dan gelen belediye başkanlarının mesajları heyecan yüklüydü.
Yanı sıra…
Batı Trakya toplumunun ağabeyi konumunda olan IRCICA Genel Direktörü Halit Eren’in konuşması moral doluydu.
Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuğlu, 2 dönem önce üstlendiği dernek başkanlığından devletin zirvesine yükselmiş bir siyasetçi olarak önemli mesajlar verdi.
“Bizler bir olmak zorundayız beyler, hanımlar… Sımsıkı birbirimize sarılmak zorundayız” diyerek mesajını verirken, “Türkiye’nin karanlık Rusya ilişkilerini aydınlığa kavuşturdu” sözleriyle Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’a da teşekkür etti.
“Unutmasınlar ki, zulme boyun eğmeyiz”
Batı Trakya Türkleri Derneği’nin kongresinde divan başkanlığını yapan Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih, daha açılışta kongrenin mesajını verdi:
“Batı Trakya’yı açık cezaevine dönüştürmeye çalışanlara karşı mücadele vereceğiz. Haklarımızı yok sayabilirler, ekonomik baskı yapabilirler, ama unutmasınlar ki zulme boyun eğen olmadık.”
Şunu da ekledi:
“Önüne serilen Yunan bayrağının üzerine basmaktan imtina eden bir geçmişten geliyoruz.”
CHP’de 4 adaylı il kongresi bereketi: İlgi yüksek, salon siyasi olgunluktaydı
Bir kere daha gördük ki… Siyasette kongrelere ilgiyi yükselten en önemli etken, çok adaylı demokratik yarış oluyor.
Nitekim…
Merinos’taki 4 adaylı CHP kongresine ilgi çok yüksekti. Adaylar ve grupları kendi çalışmalarını sürdürdüler, hiçbir gerginlik yaşanmadı.
Salona da siyasi olgunluk hakimdi.
Görevli gençlerden biri tanımadığı için delegelerin olduğu bölüme almayınca balkonda partililerle birlikte oturan Büyükşehir Adayı Mustafa Bozbey’in konuşması da çok ilgi gördü.
Böyle bir ortamda…
İl Başkanı Hüseyin Akkuş adaylık konuşmasında “Seçimde başarı yok diyenlere inanmayın” dedi ve CHP’nin başarısını anlattı.
Adaylardan İsmet Karaca konuşmasında “Nilüfer’e aday olmayacağım, Turgay Bey rahat çalışsın” diyerek Akkuş’a gönderme yaptı. Erol Gülmez de Akkuş’u hedef alıp “Seçime değil,Nilüfer adaylığına hazırlandı” dedi. Güner Aklan ise “Adayımız doğruydu, ama parti görevini yapmadı” diye eleştirdi.
Adayların afişleri yan yana asıldı
Açıkçası… CHP İl kongresinde bugüne kadar pek rastlanmayan bir görüntüyle karşılaştık. Kongre salonun dış camları da, salon da 4 adayın yan yana asılan afişleriyle delegeleri karşıladı.
Demokratik olgunluk açısından bu tablo önemli.
Buna karşın…
Kongreye katılımda büyük ilgi gösteren delegeler ve partililer arasında heyecan eksikliği dikkat çekti.