Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Çalışan memnun, çalıştıran sıkıntılı, fatura siyasetçiye!

Asgari ücretin yükseltilmesi 7 Haziran seçimi sürecinde gündeme geldi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun en önemli seçim vaadi oldu.

O süreçte…

İktidardaki AK Parti karşı açıklamalar yaptı. Çalışma yaşamındaki dengelerin bozulacağını söyledi. Fakat giderek kamuoyu baskısı haline dönüşünce AK Parti de, 1 Kasım seçimi süreci başladığında seçim vaadi olarak açıkladı.

Dahası…

Seçimden hemen sonra verilen söz yerine getirildi ve AK Parti hükümeti ilk iş olarak asgari ücreti 1.300 liraya yükseltti.

Doğrusu istenirse…

Seçim meydanlarındaki vaatlerin bu kadar hızlı yerine getirilmesine toplum pek alışkın olmadığı için, hükümetin hızı uzunca bir süreç bekleyenleri yanılttı.

Gerçi…

Çalışan maaşı arttığı için, hükümet de sözünü yerine getirdiği için mutlu. Fakat çalışma yaşamında asgari ücret kaynaklı değişik sıkıntılar var.

Birincisi…

İşverenler artan maliyet nedeniyle kara kara düşünüyorlar. Çok sayıda işçi çalıştıran bazı firmalar arasında ciddi ciddi küçülmeyi planlayanlar var.

Geçen gün sohbet ettiğimiz bir işletmeci dostumuz ise, biraz da hobi olarak işlettiği tesisin gelirinin asgari ücret ödemesini bile karşılamadığını söyledi ve “Kapatmayı düşünüyorum” dedi.

İkincisi…

Çalışan planlaması nedeniyle işyeri yöneticileri sıkıntıya girdiler. Kimi küçük yerlerde kıdemli çalışan maaşı asgari ücrete ya yakalandı, ya da altında kaldı.

Bu durum…

Çok işçi çalıştıran fabrikalarda da vasıfsız çalışan maaşının teknik eleman maaşıyla aynı noktaya gelmesi nedeniyle maaş dengesi sorununa dönüştü.

Kısacası…

Yeni asgari ücretten çalışanlar maaşlarının artması nedeniyle memnun, ama işverenler ve yöneticiler sıkıntı yaşıyorlar. Kapanan ya da küçülen tesisler istihdam sorunu ortaya çıkaracağı için iş yaşamını yeni bir kriz bekliyor.

Görünen o ki…

Bu gidişat, siyasileri bekleyen tehlikeye dönüşme riski taşıyor.

Nedeni ortada…

İşsiz kalan ya da işyerinin dengesi bozulan, faturayı siyasetçiye kesecek. Yani, önümüzde sıkıntılı ve tartışmalı günler var gibi duruyor. Bakalım fatura hangi siyasetçinin üstünde kalacak?

 

Türk Amerikan İşadamları Derneği’nden şube sürprizi

 

Şu biliniyor… Kısa adı TABA olan Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin benzeri uluslararası işadamları derneklerinden önemli farkları var. O farkların başında, Amerikan Ticaret Odası Temsilciliği geliyor.

Zaten…

Derneğin çalışmalarına yönelik ortaya konan misyon da bunu vurguluyor. Çünkü, TABA öncelikle Amerika ile ticaret yapan ya da yapacak olan Türk işadamlarına hem yardım edip destek veriyor, hem yol gösterici oluyor.

İşte…

Böylesine farklı bir misyonu olan ve genel merkezi İstanbul’da bulunan TABA halen aktif olan Ankara, İzmir ve Adana Çukurova şubelerinden sonra dördüncü şubesini Bursa’ya açma kararı aldı.

Bunu da…

Aynı zamanda Motorola Türkiye Genel Müdürü olan Türk Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Bora Gürçay dün sohbet ederken açıkladı.

Verdiği bilgiye göre…

Bursa’ya şube açma kararı alındı, ama henüz bir yönetim oluşturulmadı. Bu da, Amerika ile iş yapan Bursalı sanayici ve işadamlarıyla görüşmeler sonunda belirlenecek.

O nedenle, Gürçay önümüzdeki günlerde Bursa’ya gelecek.

Yanı sıra…

TABA-Motorola ortak organizasyonuyla Bursa’da bir de etkinlik planlandı.

Buna göre…

Devlet okullarından oluşan öğrenci grubuna Nasuh Mahruki tarafından deprem ve sel gibi afetlere karşı bilinçlendirme konferansı verilecek.

Konferansta öğrencilere içinde deprem anında yapılacakları anlatan bir kitabın yanında boyama setlerinin de yer aldığı bir çanta armağan edilecek.

 

GESİAD’ın küllerini üflemek için aday oldu: Uğur Şahin

 

Gelişmeyi 17 Ocak 2016 Pazar günü bu sütunlarda aktardık… Kısa adı GESİAD olan Genç Sanayici ve İşadamları Derneği’nin kongresinde Ramazan Kaya ile Uğur Şahin yarıştılar.

Fakat…

Kongrelerde pek rastlanmayan bir sonuç ortaya çıktı ve iki aday da 23’er oy aldı. Bunun üzerine, Kurucu Başkan olarak Divan Başkanlığı’nı yapan Orhan Efe seçim öncesi çarşaf liste önerdi ama kabul ettiremedi. 23-23 eşitlik çıkınca bu kez kura gündeme geldi. Fakat bu da kabul edilmedi.

O nedenle…

Cumartesi günü sonuçlandırılamayan GESİAD kongresi 13 Şubat Cumartesi günü saat 15.00’te Almira Otel’de tekrarlanacak.

Adaylardan Uğur Şahin ziyaretimize geldiğinde, BUSİAD’dan sonra Bursa’da kurulan ilk SİAD olan GESİAD için heyecanını şu sözlerle ortaya koydu:

1991 yılında kurulan GESİAD’ın üzerindeki külleri üflemek, yeniden aktif ve etkili bir dernek haline getirmek için aday oldum.”

Projelerini anlatırken, “Öncelikle yeni üyeler kazandırarak GESİAD’ın yeniden cazibe merkezi olmasını sağlayacağım” dedi ve şunu açıkladı:

Bursa’da Kal-Der’in düzenlediği kalite kongresini çok önemsiyorum. Biz de GESİAD olarak Bursa Markalar Kongresi düzenleyeceğiz. Akademik yapıdaki kongreyle Bursa’nın markalarını öne çıkaracağız.”

Gördüğümüz şu…

Uğur Şahin kafasında projeler geliştirmiş, GESİAD’ı hareketlendirmeye yönelik programlar hazırlamış. Dilara Üstüncan’la birlikte yaptığı ziyarette üyelere de şu mesajı verdi:

GESİAD üyeleriyle güçlü ve üyeleri için güçlü bir dernek olacak.”

 

İlmek ilmek yardım ördüler

 

Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin Güler-Osman Köseoğlu Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan kır çiçekleri için düzenlenen “Bir ilmek de sen at” kampanyası meyvesini bugün saat 13.00’te açılacak kermesle veriyor.

Öğrencilerin gereksinimlerinin karşılanabilmesi için Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde düzenlenen kermese Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de eşi Seden Bozbey’le birlikte ilmek atarak katıldı.

 

Kırat’ta yönetim savaşı çıktı!

 

İsmet Koyuncu’nun Osmangazi İlçe Başkanlığı’ndan alınıp Çağrı Kaplan’ın atanması kararı Demokrat Parti’de savaş çıkardı. Üstelik savaş sosyal medyadan yapılıyor.

Nitekim…

Görevden alınan Koyuncu, tebligata göre 29 Eylül’de görevden alındığını belirtip, İl Başkanı Mehmet Hamaloğlu’nun 26 Ekim toplantısına hangi sıfatla katıldığını sordu.

Hamaloğlu da ilçe başkanlarıyla toplanıp “Genel Merkez ve genel başkana tavırlara gereğinin yapılacağını” açıkladı ve sosyal medyadaki yayınlara itibar edilmemesini istedi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X