Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Canımızdan bezdiren pandeminin tek iyi yanı oldu: Hava kirliliği azaldı

Köşe Yazısını Dinle

Araştırmayı… Bu sütunlarda yol ve ulaşım uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz, kent sorunlarına duyarlılığını ve kafa yorduğunu bildiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl gönderdi.

Çalışma…

Pandemi döneminde hava kirliliğinin ne oranda değiştiğini gösteriyor.

Bu da…

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan araştırmayla ortaya çıktı.

Bunun için de…

Türkiye’de yeni tip koronavirüs salgınının birinci yılında, hava kirliliğine etkisini görmek amacıyla 36 ilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin hava kalitesi ölçüm istasyonlarındaki NO2 olarak bilinen havadaki azotdioksit oranı baz alındı.

Çıkan sonuç…

Salgınının birinci yılında hava kirliliği oranının bir önceki yıla göre ülke genelinde yüzde 8 azaldığını gösteriyor.

Tabloda…

Bursa’da hava kirliliğinin yüzde 8 azaldığı görülüyor.

Sonucu…

“İnsanların bıktığı ve kötümser bakış sergilediği bu süreçte koronavirüsün belki de tek iyi yansımasını gösteren haber” olarak yorumlayan Bingöl, başka kentlerden örnekler de gösterdi:

“Nüfusu büyük kentlerden İstanbul’da yüzde 11, Ankara ve Bursa’da yüzde 8 azalan hava kirliliği Adana’da yüzde 21 ve İzmir’de yüzde 5 arttı.”

Değerlendirmesi şu:

“Nüfusun yoğun olduğu büyük şehirlerde hava kirliliğinin azalması, havamızın kalitesi açısından son derece önemli.”

Değişime yol açan nedenleri de şöyle görüyor:

“Sokağa çıkma yasakları, artan sosyal mesafe önlemleri ile evden çalışma düzenine geçilmesi bu sonuçta etkili. Fabrikaların üretimlerini askıya alması, düşürmesi ya da vardiya azaltması da etkili.”

Şuna da dikkat çekiyor:

“Şehir içi ve şehirlerarası araç trafiğinin kapandığı 20 Mart 2020-1 Haziran 2020 ile 2020 Kasım sonu-1 Mart 2021 dönemlerdeki düşüş dikkat çekici.”

Şimdi önemli olan, pandemisiz de bu havayı korumak.

Alper Başkanın ‘bir ricası’ var

Sosyal medyada… Esprili paylaşımlarıyla ciddi mesajlar veren ve kent yaşamında ortak sorumluluğa ilişkin önemli uyarılar yapıyor.

Bu kez…

İnegöllülere bilbordlardan seslenirken “Bir ricam var” dedi ve şunu istedi:

“Lütfen yere attığız izmarit ve çöplerle bu güzel şehri kirletmeyelim.”

Aslında…

Alper Başkan’ın isteği, kent kültürü adına tüm yaşam alanları için geçerli.

Okullarda iyiliği öğretiyorlar, evlerde ailelere yardım götürüyorlar

Ramazanla birlikte yardımlaşma dönemine giriyoruz… Fakat, bunu yılın her günü yapan kurumlar var. Deniz Feneri Derneği bunlardan biri.

Bursa Temsilcisi Ali Duman ile İstişare Kurulu üyeleri Ali Karakuş ve İbrahim Ergün’le çalışmalarını konuştuk.

Derneğe…

Kayıtlı 7 bin 269 aile olduğunu, 387 aileye aylık yardım yapıldığını ifade eden Duman, 700 civarı gönüllüyle yardımların ulaştırıldığını söyledi.

Faaliyetlerinden bazılarını anlattı:

“2006’da Büyükorhan Geynik Köyü Okulu’nu yaptık. 2008’de Mürseller Köyü’nün su problemini çözdük. Sağlık taramaları ve sünnet şölenleri gerçekleştirdik.”

Bu noktada…

“Okullarda iyiliği anlatıyoruz” deyip ekledi:

“İçişleri Bakanlığı ile 1000 Şehit 1000 Su Kuyusu projesi gereği Afrika’da su kuyuları açtık. Kenya’da 300 çocuklu yetimhane, Suriye’de 5 bin biriket ev yaptık, 2 bin kişilik çadırkent kurduk.”

 

Deniz Feneri’nden ‘1 Hayat Kurtar’ çağrısı

Bursa’da… Stadyum Caddesi’ndeki Giyim Mağazası ile ihtiyacı olan ailelere giyim yardımı yapan Deniz Feneri Derneği, 2013’ten beri 1 Hayat Kurtar projesiyle de yüzlerce aileye ulaştı.

Proje kapsamında…

Bursa’da 10 aileye nakit yardımı yapılırken, işi bozulan 100 aileye de yardım ulaştırıldı, sobaya benzin döken bir çocuğun 12 ameliyatının ücretleri ödendi.

Zeytin üreticileri ve sanayicileri söz sahibi olmak için hedef büyüttü

Kuşku yok ki… Marmarabirlik zeytin üretimi ve pazarlamasında Türkiye’nin belirleyicisi.

Bu alanda…

Zeytin sanayicilerini bünyesinde toplayan ve ZEYDER kısa adını taşıyan Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği de özel sektörün temsilcisi oldu.

Kuruculuğunu…

2016 yılında Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’nın yaptığı ZEYDER’in ikinci döneminde AK Parti Bursa eski Milletvekili Bedrettin Yıldırım görev üstlendi.

Kongrede…

Yıldırım da bayrağı, Gemlik Belediye Meclisi Üyesi Mahmut Solaksubaşı’na devrederken, yeni yönetim Haluk Başar, Fehmi Yıldız, Lütfü Akbaş, Mustafa İlgen, Ahmet Özkul, Hüseyin Kaplan, Yakup Sevinç, Cüneyt Soylu’dan oluştu.

İlk mesajını…

“İftar sofralarında ithal hurma yerine zeytin” parolasıyla veren Solaksubaşı, pazarda daha fazla söz sahibi olma hedefiyle yola çıktı.

Gençosman’a 1 gecede yaya üstgeçidi kuruldu

Cumartesi akşamı… Pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı başladığında, Büyükşehir Belediyesi ekipleri de İstanbul Caddesi’nde çalışmaya başladılar.

Gece boyu…

Zamanla yarışılan yoğun çalışmayla, T2 tramvay hattının geçtiği güzergahta yer alan 9 üstgeçitten sonuncusu olan Gençosman Yaya Üstgeçidi’ çelik konstrüksiyon montajı sabah saatlerinde tamamlandı.

1 gecede üstgeçidi kuranlar da alkışı hak etti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X