Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Çarpıcı rapor: Eleman arayan az, aradığını bulamayan çok!

Sanayileşmenin getirdiği doğal sonuç olarak, Bursa gibi istihdam kentleri için eski adıyla İş ve İşçi Bulma Kurumu, yeni adıyla İşkur’un önemi çok büyük.

Günümüzde…

Toplumsal değişimler gibi, kurumların görev anlayışlarıyla yöntemleri de değişti. Çünkü, başvuranların beklentileri farklılaştı. Çalışma alanı hem işveren hem de çalışanlardan oluşan İşkur işte bu değişimi yaşayanlardan.

Nitekim…

İlk yıllarında işe arayanlarla işçi arayanlar arasında köprü olmakla yetinirken, şimdilerde işverenleri ve çalışanları yönlendirmeye yönelik adımlar atıyor.

Değişimi…

İşkur İl Müdürü olarak Eren Türkmen’in atanmasından sonra iş dünyası kadar kamuoyu da hissetmeye başladı. Çünkü, İşkur yaptığı ve çok çarpıcı sonuçlar ortaya koyan araştırmaları artık kamuoyuyla da paylaşıyor.

Bu kapsamda…

4 bin 562 işyeri ziyaret edilerek yapılan işverenlerin ihtiyaçları araştırmasını gönderdi. Gönderdiği rapor çok çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

Buna göre…

20 kişinin üstünde işçi çalıştıran işyerlerinin yüzde 28.8’inde bugün için 6 bin 443 kişilik açık iş var.

Buna karşın…

Bursa genelindeki açık iş oranı ise yüzde 2 olarak hesaplandı. Yani, eleman arayan işyeri sayısının pek fazla olmadığı görülüyor.

Açık iş oranı en yüksek sektör yüzde 2.8 ile konaklama ve yiyecek hizmetleri olurken, bu sektör içinde açık iş oranı en yüksek işyerleri de yüzde 37.2 ile konaklama ve yiyecek hizmetleri işyerleri gözüküyor. Onu yüzde 31.8 ile ulaştırma ve depolama işyerleri izliyor.

Raporun çok çarpıcı bir bölümü var.

O bölümde…

20’den fazla eleman çalıştıran işyerlerinin yüzde 42.4’ünün, 7 bin 302 kişinin temininde sıkıntı yaşadıkları görülüyor.

Dahası…

İşkur raporundaki ifadeyle temininde güçlük çekilen elemanlar sıralamasının ilk 5’ini dikişçi, gazaltı kaynakçısı, dokumacı, kumaş için dikiş makinesi operatörü ve beden işçisi oluşturuyor.

Yani…

Rapordan anladığımız kadarıyla, Bursa’da eleman arayan çok fazla değil, ama aradığı elemanı bulamayan işyeri hiç de az değil.

 

İşkur ve işverenin istihdam hedefi farklı

 

İşkur İl Müdürü Eren Türkmen’in hazırlattığı rapora göre; İşkur 20’den fazla eleman çalıştıran işyerlerinde 11 bin 711 kişilik istihdam artışı bekliyor. Buna karşın, işverenler 2018 Nisan sonuna kadar istihdamlarında yüzde 3.7 artış öngörüyorlar.

Raporda…

En fazla istihdam artışı beklenen mesleklerin ilk sırasında olarak güvenlik görevlisi var. İplik temizleme, alçı sıva uygulayıcısı ve ağaç değerlendiricisi mesleklerindeyse istihdam azalması bekleniyor.

Açık iş bulunan işyerleri mesleki bilgi, deneyim, fiziki yeterlilik, takım çalışması gibi kişisel özellikler istiyorlar.

 

Kemal Demirel’i erken teşhis kurtardı, bir böbreği alındı!

 

Kemal Demirel’in 1980 öncesi CHP Gençlik Kolları Başkanlığı’ndan başlayan siyasi yaşamına çok yakından tanıklık ettik. İlçe başkanlığı ve il başkanlığ4ı yaptıktan sonra 2 dönem CHP Bursa Milletvekili olarak parlamentoda görev yaptı.

İlk döneminde…

2006 yılında geniz etinde yaşadığı sorun nedeniyle kanserle tanıştı ve çetin bir mücadelenin ardından kanseri yenip yaşama döndü. 2012’deyse safra kesesi alındı.

Buna karşın…

Siyasi çalışmalardan geri kalmadı, CHP’nin referandum ve seçim çalışmalarına aktif şekilde katıldı. Bir de şiir kitabı yazdı. Son olarak da Çanakkale’deki Adalet Kurultayı’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun isteğiyle kapanan köy okulları sergisi açıp panelde konuşmacı oldu.

Hafta başında…

Telefonda sohbet ederken Çin gezimizi konuştuk, buluşmak üzere sözleştik. Ne var ki salı günü geçmeyen hıçkırığı için gittiği Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki tetkiklerinde böbreğinde kütle tespit edildi.

Acilen ameliyata alınan Demirel, böbreğinin birini feda ederek kütleden kurtuldu. Ameliyatı sonrası konuştuğumuz eşi Nimet Demirel sağlığının yerinde olduğunu söyledi.

Biz de…

Bursa siyasetinin temel taşlarından Kemal Demirel’e geçmiş olsun dileğimizi bir kez daha iletiyoruz.

 

Faruk Çelik’in sinemacı konuğu: Necati Şaşmaz ziyaret etti

 

Önce Kurtlar Vadisi dizisiyle televizyonlarda reyting rekorları kıran, sonra çevirdiği Kurtlar Vadisi filmleri sinemalarda kapalı gişe oynayan Necati Şaşmaz önceki gece film galası için Bursa’daydı.

Hayranlarının yoğun ilgisiyle karşılaştığı gala çıkışındaysa, geçirdiği safra kesesi ameliyatı sonrası Nilüfer İlçesi’nin Beşevler bölgesindeki evinde istirahat etmekte olan Faruk Çelik’i ziyaret etti.

Ekibiyle birlikte eski Bakan Çelik’i evinde ziyaret eden Şaşmaz, ün kazandığı Kurtlar Vadisi dizisi ve filmlerindeki görüntüsünün aksine mütevazı yaklaşımıyla dikkat çekti.

Gece hayli geç saatte gerçekleşen ziyarette sıcak bir sohbet yaşandı.

Bu arada…

Acıbadem Hastanesi’nde ameliyat sonrası adeta ziyaretçi izdihamı yaşayan Çelik’e geçmiş olsun ziyaretleri sürüyor. Bu kez de evinin önünde ziyaret kuyrukları oluşuyor.

Kuyruklarda, Bursa dışından ziyaretçiler de dikkati çekiyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X