Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Çarşılarda Bursa, sokaklarda Türk anıları: Rumeli için harekete geçtiler

Köşe Yazısını Dinle

Hiç de az bir süre değil… Osmanlı tam 550 yıl Balkanlar’da hükümranlık sürmüş. Üstelik yalnızca fethetmekle kalmamış, imar götürmüş, ticari yaşamı düzenlemiş, eğitim vermiş.

Onun için…

Balkanlar ve Rumeli’de adım atılan her yerde. sokaklarda Türk izleri var.

Yine…

Gümülcine’de, Üsküp’te, Saraybosna’da çarşıları gezenler kendini Bursa Çarşısı’nda hisseder. Çünkü, Osmanlı ticari yaşamı düzenlerken model olarak Bursa Çarşısı’nın neredeyse bire bir aynısını bu kentlere kurmuş.

Anadolu’dan da evlatlarını götürüp bu topraklara yerleştirmiş.

Zaten…

Rumeli’den, Balkanlar’dan söz ederken “Evlad-ı Fatihan denilmesinin, o toprakların ata toprakları kabul edilmesinin nedeni bu.

İşte…

Önemi böylesine büyük olan topraklarda yetişmiş isimler bir araya geldiler.

Aralarında Bakanlık ve Valilik yanında milletvekilliği ve belediye başkanlığı gibi görevlerde bulunarak ülkeye hizmet edenler vardı.

Yine…

Türkiye’de iş yaşamının içinde olan, üretim ve ihracatta önemli firmalar kuran tanınmış isimler de buluşmadaydı.

Buluşmanın adını da Rumeli Kanaat Önderleri koydular.

Geçtiğimiz günlerde…

İstanbul’daki Rumeli Üniversitesi’nin Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleşen o buluşmada Rumeli ve Balkan kökenli şu isimler masadaydı:

Atilla Baykal, Mehmet Müezzinoğlu, Lütfullah Kayalar, Alaaddin Büyükkaya, Recep Altepe, Melek Aras, Burhanettin Hakgüder, Bihlun Tamaylıgil, Prof. Dr. Adem Fazlıoğlu, Prof. Dr. Tamer Dodurka, Önder Matlı, Selman Yenigün, Süheyl Çobanoğlu, Akkan Suver, Bahri Sipahi, Yıldırım Ağanoğlu, Mükremin Duygun, İsa Kayım, Salih Akgül, Bayram Vardar, Metin Edirneli.

Amaçlarını da…

“Rumeli camiasının her alanda gelişimi ve desteklenmesi; sosyal, ekonomik ve siyasal alanda söz sahibi olması için gerekli çalışmaları yapmak” olarak belirlediler.

Böylece…

Rumeli camiasını temsil edecek çok güçlü bir yapı doğdu.

 

Çağlar yeni toplantının ev sahibi olacak

Rumeli Kanaat Önderleri’nin 21 kişilik listesinde Bursa’dan 4 tanıdık vardı:

Sağlık ve Çalışma eski Bakanı, AK Parti Bursa eski Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa eski Milletvekili Önder Matlı, Büyükşehir eski Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar.

İkinci toplantı…

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar ev sahipliğinde yine İstanbul’da olacak.

 

Bursalı Türker Hoca, Dünya Bilim ve Sanat Akademisi’ne seçildi

Bursa 1966 doğumlu… Bursa Anadolu Lisesi’nden mezun oldu, Hacettepe Tıp’ı bitirdi. Uzmanlık eğitimini Marmara Üniversitesi  Nöroşirürji Anabilim Dalı’nda yaptı.

Prof. Dr. Türker Kılıç halen İstanbul’daki Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olarak genç doktorlar yetişmesi için eğitim veriyor.

En önemlisi…

Beyin Cerrahı olarak yaptığı operasyonlar ve uyguladığı tekniklerle ülke sınırları dışında da tanınan ve izlenen başarılı bir tıp insanı.

İşte…

Bursalı Türker Hoca geçtiğimiz günlerde büyük bir başarıya daha imza atıp Dünya Bilim ve Sanat Akademisi’ne seçildi.

Üstelik…

62 yıl önce Einstein ve Russel gibi çok değerli bilim insanlarının fikir babalığıyla kurulan ve WAAS olarak bilinen Bilim ve Sanat Akademisi’ne 62 yılda seçilen 8. Türk bilim insanı oldu.

Başarısıyla bizler de gururlandık.

 

Enerji Bakanı’nın Gemlikli çocuklar kutlaması

Paylaşımı… “Ağaç yaşken eğilir” atasözünü sloganlaştırarak Enerji Bakanı Fatih Dönmez yaptı ve “Enerji verimliliği ile büyüyen geleceğimizin ‘enerji dedektiflerine’ kucak dolusu sevgiler” gönderdi.

Böylece…

Gemlik İlçe Milli Eğitim Enerji Verimliliği Birimi’nin, Enerji Bakanlığı katkısıyla “Ali’nin Enerji Serüveni” adlı eğitici kitabı ortaokul 6. sınıf öğrencileriyle buluşturduğunu Türkiye öğrendi.

 

Pazarcı Mehmet 17 yıl sonra Sebzeciler Odası’na dönmek için yola çıktı

Tartışmasız… Bursa’daki esnaf hareketlerinin sembol olmuş ve girişimleriyle renkli isimleri arasında yer alıyor.

Dile kolay…

1965’te kurulan Sebzeciler ve Meyveciler Odası’nda 1993-2007 yılları arası başkanlık yaptı. O süreçte, 2002’de Bursa Seyyar Pazarcılar Odası’nı kurdu. Bir süre iki Oda’da başkanlık yaptı.

Aynı yıl…

Ankara’da Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Pazarcılar Federasyonu’nu kurup 14 yıl başkanlığını üstlendi.

Geçen süreçte…

1999 ve 2005’te iki kez BESOB seçiminde Arif Tak’la yarıştı.

Kendini…

“Pazarcı Mehmet” olarak tanıtan Mehmet Çakman, 17 yıl sonra Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanlığı’na yeniden aday. Deneyimiyle farklı bakış getirirken pazarcı esnafı için yeni projeler hazırladı.

Seçilirse “yeni pazaryerleri” vaat ettiği üyeleri, “Oda’ya sahip çıkmak için kongreye” çağırdı.

 

İYİ Parti’den Berna Sukas’lı Gürsu çıkarması

Projeyi… İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu geliştirdi ve her hafta bir ilçede mahalle ve köyleri ziyaret edip başarıyla da uyguluyor.

Orhangazi’de Meral Akşener’in de katıldığı Türkoğlu projesine Ankara’dan da Genel Başkan Yardımcısı düzeyinde katılım oluyor.

Bugün de…

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gençlik Politikaları Başkanı Berna Sukas’la saat 16.00’dan itibaren Gürsu’ya çıkarma yapılacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X