Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Çavuşoğlu uyardı: Balkanlar’a Türkiye’nin etkisi rahatsız etti!

Avrupa’nın Güneydoğu’sunda yer alıyor… Fakat Türklere Avrupa yolunu açmak için yüzyıllar önce Anadolu’dan yerleştirilenlerin torunları bugün o topraklarda yaşıyor.

O nedenle…

Türkiye için bu bölge çok özel. Bu nedenle son yıllarda ata yadigarlarının ayağa kaldıracak, kardeşlerimize sahip çıkacak önemli çalışmalar yapılıyor.

Bu noktada…

1.-yazi-icin-hakan-cavusoglu,-balkan-bulusmalari.jpgBir önemli buluşmaya da Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu imza attı. Kendisine bağlı kurum olan ve TİKA kısa adıyla bilinen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ile Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün düzenledikleri Balkan Buluşması’nın ikincisi Ankara’da yapıldı.

Balkanlar’dan gelen din alimleri, akademisyenler ve uzmanlar tarihsel süreç ışığında Balkanlar’ı konuşuyorlar.

İşte…

Kamuoyuna çok fazla yansımasa da, gönül bağı nedeniyle önemi büyük olan 2. Balkan Buluşması açılışında Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun konuşması bize göre çok önemli.

Dahası…

Çavuşoğlu, yaklaşan yeni bir tehlikenin uyarısını yapıyor.

Bunu da…

Amerikan Dış Politika Milli Komitesi’nin ve ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Doğu-Batı Enstitüsü’nün yayınladıkları Batı Balkanlar İçin Eylem Zamanı: Amerikan Diplomasisi İçin Reçeteler başlıklı raporla yaptı:

“Rapor; Balkanlar’da istikrarsızlık tehlikesi çanlarının çaldığını ve Batılı siyasetçilere ABD ve Avrupa Birliği’nin Balkanlar’daki etkisini arttıracak politikalar geliştirmelerini tavsiye ediyor.”

Şu bölüm önemli:

“Aynen şu ifade yer alıyor: ABD ve Avrupa, Balkanlar’a olan ilgisini azalttığı için Türkiye’nin etkisi arttı.”

Kuşku yok ki…

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu’nun aktardığı rapordaki ifade, Türkiye’nin Balkanlar’daki etkisinin birilerini rahatsız ettiğini gösteriyor. Bu da önümüzdeki sürece yönelik ciddi bir yeni kargaşa bölgesi uyarısına yol açıyor.

Nitekim…

Çavuşoğlu konuşmasında şuna da dikkat çekiyor:

“Şimdilerde bazıları, bundan sonra, Balkanlar’ın Avrupa’nın sınırında istikrarsız bir bölge olacağını öne sürüyorlar.”

Kısacası…

Ortadoğu’dan ve Güneydoğu sınırımızdan sonra Balkanlar’a yönelik yeni planlar ortaya çıkıyor. Tedirginliğe gerek yok, uyanık olalım yeter.

 

Gece Büyükorhan, sahur sonrası Ankara

 

2.-yazi-icin-hakan-cavusoglu-buyukorhan.jpgGerçi… Başbakan Yardımcısı olduktan sonra 3 hafta sonu hariç tüm hafta sonlarını Bursa’da geçirdi. Her gelişinde sokakta ve vatandaşla bir arada oldu.

24 Haziran seçimi için aday listelerinin belli olmasıyla liste öncüsü olarak teşkilatı ve seçim çalışmalarını koordine etti.

Her yere koşmayı da sürdürüyor.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu önceki gün Bursa merkezde ziyaretler yaptıktan sonra Büyükorhan’a gitti. İftardan sahura esnafı ziyaret etti, kapıları çaldı, sonra da Ankara’ya hareket etti.

 

En sessiz seçim: Siyasetçiler de, seçmen de havaya giremedi!

 

 Açıklandığında… Gerçekten de süre çok kısaydı ve 1 Kasım 2015’ten sonra Türkiye’nin en yakın tarih için alınan seçim kararı oldu. Fakat, 24 Haziran seçimi hızla yaklaşırken dikkat çeken bir durum var:

Seçime yarından itibaren 23 gün kalmasına karşın sokakta da, seçmende de, siyasetçide de seçim havası yok.

Peki…

Neden seçmen ve siyasetçi havaya giremedi, neden sokaklar seçim havası yansıtmıyor? Soruyu, siyasetçiler ve milletvekili adaylarıyla da konuşuyoruz.

Gerekçe olarak genelde “Ramazan olduğu için seçim havasına girilemedi” yorumu yapılıyor.

Doğrudur…

Ramazanda siyaset zor. Geçmiş yıllarda da ramazan geldiğinde siyasetçiler iftardan sahura ziyaretler yapardı. Aynı anlayış bu seçime de yansıyor.

O nedenle…

Cuma günü Muharrem İnce-Kemal Kılıçdaroğlu ile başlayacak, Devlet Bahçeli, Temel Karamollaoğlu ve Recep Tayyip Erdoğan ile devam edip Meral Akşener’le sona erecek Bursa mitingleri maratonunun seçmen ilgisini canlandırması bekleniyor.

Aday araçlarının caddelerde dolaşmaya başlaması da seçimin habercisi olacak.

Bu arada…

Her seçim öncesi kamuoyu araştırmaları yayınladığımızı bu sütunların okurları biliyorlar. Son 23 güne girilirken yine anket merak edenler var.

Nitekim…

 “Anket var mı?” sorusuyla sürekli karşılaşıyoruz. Elbette var. Her araştırmada milimi milimine sonucu bulan Ada Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel yine yoğun ve titiz çalışmayla ortaya çıkardığı araştırmaları bizimle paylaşıyor.

Ancak…

Gazete yönetimiyle oturup konuştuk; bu seçimin farklı özellikleri var. O nedenle bu süreçte yönlendirici gibi olmak istemiyoruz. Tercihleri etkilememek için elimizdeki anketleri yayınlamama kararı aldık.

24 Haziran’dan sonra çok zamanımız olacak.

 

MHP sahaya iddialı çıktı: Kurgulanan dışında sonuç olacak

 

MHP Bursa listesi 2. Bölge 1. Sıra Adayı olarak M. Hidayet Vahapoğlu açıklandığında MHP teşkilatları büyük bir sürpriz yaşadılar.

Çünkü…

MHP Genel Merkezi’nde Genel Sekreter Yardımcısı olduğunu elbette biliyorlardı, ama Bursa’dan aday olmasını beklemiyorlardı.

Üniversiteden askeriyeye geçen, Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki hizmeti sonrası Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nde 20 yılı aşkın süre görev yapan Hidayet Vahapoğlu vakit geçirmeden seçim çevresi Bursa’ya geldi.

Çalışmaya da teşkilatlardan başladı, Bursa adaylığını anlattı. Ayrıca sokağa çıktı, vatandaşlarla buluştu.

4.-yazi-icin-mhp-il-baskani-kurtulus-coskun.jpgMHP İl Başkanı Kurtuluş Coşkun’la ziyaretimize geldiğinde gözlemini sorunca şu cevabı verdi:

“24 Haziran’da beklenenin, ya da kurgulananın ve istenilenin dışında bir sonuç çıkacak. Bazı kesimler siyasette farklı algılar üzerinden etkili olmak istiyor. Fakat vatandaş her şeyi görüyor.”

Şunu da ekledi:

“Halk diyaloğa, MHP de dinlemeye açık. Ben MHP’yi reddeden kimse görmedim. Aksine, ilgi büyük. Onun için beklenenin dışında, farklı bir tablo çıkacak.”

 

Hem ASALA, hem PKK’nın ölüm listesindeydi

 

20 yılı aşkın süre Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nde görev yapan MHP 2. Bölge 1. Sıra Adayı M. Hidayet Vahapoğlu yaşamını devlet görevine adamış biri.

Üstelik…

Bu görevi sırasında hem PKK, hem de ASALA terör örgütlerinin ölüm listesinde adı yer almış. Şimdi devlet birikimi ve bilgisiyle Bursa’ya hizmet etmek istiyor.

Bir yandan da TBMM’de temsil etmeyi hedeflediği kenti gözlemleyip tanıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X