Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Cazip kredi korkuttu: Bu gidişle kamu bankalarının elinde konut stoğu oluşacak!

Tam da… İkinci el konutlarda kredi faizlerinin üç hafta içinde yüzde 0.79’dan yüzde 0.87’e çıkarıldığı, ikinci el ve sıfır dairelerde “12 ay geri ödemesizlik” uygulamasının kaldırdığı haberinin üstüne geldiler.

Biz de…

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak ile yönetiminden Cevat Şahin, Cengiz Duman, Atakan Bekar, Erdem Yardımcı yerlerine otururlarken “Karar inşaat dünyasını nasıl etkiler?” diye sorduk.

Cevabı İMO Şube Başkanı Albayrak verdi:

“Korkumuz o ki, kamu bankalarının elinde önemli konut stoğu oluşacak.”

Nedeni şu:

“Kamu bankaları çok cazip konut kredisi paketleri açıkladı. En cazip yanı ödemenin 1 yıl sonra başlamasıydı. Çok kişi ‘1 yıl sonra Allah kerim’ deyip kredi kullandı.”

Kaygısı şu:

“Bugün için işten çıkarma yasağı var, ama yarınların ne göstereceği bilinmiyor. Ayrıca ekonomiyle ilgili başka sıkıntılar var. Pek çok kişi esnek çalışma nedeniyle yarım maaş çalışıyor. Bu kredilerin ödeme zamanı geldiğinde, furya kaçmasın diye kredi kullananların durumu ne olacak?”

Ardından…

“Pandemi bazı sorunların üstünü örttü” dedi ve bir de ters açıdan baktı:

“Şunu da kabul etmek gerekiyor ki, krediler sayesinde müteahhitlerin elindeki konut stokları eridi. Sıfır daire bulmak artık hiç de kolay değil. İkinci elde de talep nedeniyle satışların artması fiyatları da yükseltti.”

Şuna dikkat çekti:

“Bir sarmaldan çıkamadan farklı bir sarmaya giriyoruz.”

Beklentisi ise şu:

“Ekonominin düzelmesine yalnızca inşaattan bakmamak gerekir. Tüm sektörlerde çarklar dönmeye başlarsa eski rutine de döneriz.”

Şunu özellikle vurguladı:

“Devlet bu rutine dönüş sürecinin hedefini koymalı, arkasında da durmalı.”

Bir süre…

Televizyon ekranının altındaki bilgi bandında döviz ve altındaki yükseliş hareketlerini izledikten sonra da ekledi:

“Yalnızca inşaat için söylemiyorum. Satış yapan, eline para geçen bunu yatırıma döndürmek yerine altın ve dövize almaya yöneliyor. Kredi çekip altın ve döviz alanlar da eklendiğinde hareketlenme daha iyi anlaşılıyor.”

Bize göre, sürecin en gerçekçi değerlendirmesi oldu.


“Hızlı treni ve metro hattını bekliyoruz”

 

Ulaşım… İnşaat mühendisliğinin uzmanlık alanı. İMO da her dönem Bursa’nın ulaşımı için duyarlı ve kente katkı koyan yaklaşım sergiledi.

Nitekim…

İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl başkanlığında oluşturulan, Cengiz Duman’ın da yer aldığı Ulaşım Komisyonu önemli çalışmalar yaptı.

Ziyarette…

İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak heyecanını dile getirdi:

“Hızlı tren gelişmelerini köşenizden okuyoruz. Bursa’ya hızlı treni bir an önce bekliyoruz. Metronun Şehir Hastanesi’ne uzatılmasını önemsiyoruz.”


Kentsel dönüşüm formülü: Biraz emsal artışı, biraz vatandaş katkısı

 

Şu bir gerçek ki… Eski teknikle inşa edilmiş yaşlı yapıların yorgunluğu kadar, kaçak ve zayıf yapılar kentsel dönüşümün önemli ve acil olduğunu gösteriyor.

Bu noktada…

Yönetimiyle Olay’ı ziyarete gelen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak şunu vurguladı:

“Kentsel dönüşümün önünü açmak için verilen emsal artışı yargıya takıldı. Büyükşehir Belediyesi bunu aşmaya çalışıyor.”

Sonra da…

Sürecin sağlıklı yürümesinin ve yürütülmesinin yolunu gösterdi:

“Kentsel dönüşümde işin yürümesi için vatandaş da katkı sağlamalı. Devlet de bu katkıya kredi yoluyla destek verebilir. Böyle bir sistem kurulursa, kentsel dönüşüme de olumlu yansır.”

Ardından…

“Cebimden para çıkmasın, hatta üste kazanayım diye bir düşünce olamaz” dedi ve formülü dile getirdi:

“Kentsel dönüşümde bir miktar emsal artışı, bir miktar da vatandaş katkısı olmalı. Vatandaş verdiğinden fazlasını uzun vadede de olsa mutlaka alır.”

 

Gemlik’te tren heyecanı

 

Bandırma’dan Osmaneli’ne 201 kilometreye çıkan hızlı tren projesi için 20 Ağustos’ta ihale var. İhale dosyasında Gemlik treni için rezerve notunun olması da heyecana yol açtı.

Gemlik Belediye Meclisi MHP Grubu Üyesi Mahmut Kamil Solaksubaşı heyecanını şu mesajla yansıttı:

“Bursa’nın liman şehri Gemlik’e tren gelmesi hem çok gerekli, hem çok sevindirici. Ancak hepimizin çok ciddi çaba göstermesi gerekiyor”

Önerisi de şu:

“Bu amaçla Gemlik’te bir platform kurulmalı, tüm ilçe protokolü içinde olmalı.”


Böyle konvoy görülmedi… İYİ Parti’de adaylardan renkli görüntüler

 

Hafta sonu… İYİ Parti İl Kongresi var. Kongre 9 Ağustos Pazar günü Nilüfer’deki İbrahim Yazıcı Stadyumu’nda yapılacak

İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır’ın aday olmadığı kongrede,  kurucu İl Başkanı Yüksel Yılmaz’la Selçuk Türkoğlu yarışacaklar.

Yılmaz geçmişte MHP’de Nilüfer İlçe Başkanlığı ve İl Başkanlığı yaptı. Türkoğlu da Kamu-Sen İl Temsilciliği ile Türk Eğitim-Sen Şube Başkanlığı yaptı.

Adayların ikisinin de MHP kökenli olması, merkeze açılma hedefindeki İYİ Parti için yeni tartışma konusu oldu. Ne var ki, iki aday da ekiplerinde merkez partileri ve sol görüşten isimlere yer vererek bunu aştılar.

Bununla birlikte…

İki aday da renkli görüntü oluşturmayı iyi biliyorlar.

Nitekim…

Gemlik, Orhangazi ve İznik ziyareti yapan Yüksel Yılmaz’ın konvoy görüntüleri ilgi çekmeyecek gibi değil.

Genel başkanlar için oluyor, ama Bursa’da bir il başkanı adayı için böyle siyasi konvoy bugüne kadar görmedik.


Uyumayan Kütüphane ve unutulmayan gece

 

Üniversiteliler sınav dönemi kütüphanede sabahlayıp ders çalışıyorlar. Gündüz çalıştığı için gece okumak ve araştırma yapmak zorunda olanlar eklendiğinde, 24 saat açık kütüphane önem kazanıyor.

Nitekim…

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, böyle bir Uyumayan Kütüphane hazırlıyor. Projeyi gezip bilgi alan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu beğenisini de açık açık paylaştı.

15 Temmuz gecesiyle ilgili açık hava sergisi de unutulmayan geceyi gözler önüne serdi.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X