Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

CHP seçim sorgulaması yapıyor: İYİ Parti’ye giden oylar etkiledi!

İlk toplantıyı CHP İl Yönetim Kurulu ile yaptı ve seçim sonuçlarını ilçe ilçe sorguladı. Ardından milletvekilleri ve milletvekili adaylarıyla bir araya geldi.

Konuştuğumuzda…

CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş ilçe başkanlarıyla seçim değerlendirmesi yapmak üzere toplantıya giriyordu.

Şunu sorduk:

1.-yazi-icin-chp-il-baskani-huseyin-akkus-006.jpg“Yaptığınız toplantılarda il başkanlığından istifanızın gündeme geldiğini duyuyoruz. Doğru mu?”

Sorumuza…

Hafif hafif güldü ve verdiği cevabı aktardı:

“Bazı arkadaşlarım istifa düşünüp düşünmediğimi sordu elbette. Fakat ben de düşünmediğimi, istifamı gerektiren bir durum olmadığını anlattım.”

İstifa konusu…

Seçim öncesi Akkuş’un bazı açıklamalarında “Başarısız olursam istifa ederim” demesinden kaynaklanıyor.

Tanıyanlar “söylediğini yapan” biri olduğunu bildikleri için, seçim sonuçlarına göre CHP oylarında azalma görülmesinden yola çıkarak bu soru gündeme geliyor. Fakat Hüseyin Akkuş’u seçimin kaybedeni görmek de yanlış olur.

Zaten…

Akkuş da bu noktaya dikkat çekiyor:

“Evet, seçim sonuçlarına göre Bursa’da bizim oyumuz yüzde 3.90 azaldı. Fakat AKP’nin oyu da yüzde 8 azaldı. Buradan bakacak olursak, bizim AKP oylarının azalmasını sağlayan çalışma yaptığımızı söyleyebilirim.”

Ardından…

“Bursa’da kazanan parti AKP değil” dedi ve şunları söyledi:

“Seçime girerken 5 milletvekilimiz vardı. Arttırabilseydik başarımız olacaktı, ama artıramadık. AKP’nin de bu anlamda bir başarısı yok.”

İki özel değerlendirme yaptı:

Bir…

“Meydanları doldurmayı başardık, ama siyaseti evlerin içine taşıyamadık.”

İki…

“İYİ Parti Bursa’da yüzde 12 civarı oy aldı. Unutulmasın ki, CHP demokratik destek amacıyla 15 milletvekilini verdiği için seçime girebildi. Yoksa İYİ Parti seçime giremeyecek ve bugün konuşulmayacaktı.”

Şunun altını çizdi:

“İYİ Parti’ye giden oylar CHP olarak bizi etkiledi. Türkiye genelinde olduğu gibi, Bursa’da da böyle oldu. Bunu görmemek mümkün değil.”

Sonra da…

Önümüzdeki süreci anımsattı:

“Önümüzde 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimler var. Bu seçimin ortaya çıkardıklarını görerek yerel seçim hazırlıklarına hemen başlıyoruz.”

 

“Her yerde oylar artıp Bursa’da azalsaydı…”

 

CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş’la sohbet ederken, seçim öncesi “Başarılı olamazsam istifa ederim” sözü üzerine yapılan spekülasyonlara dikkat çekti.

Dedi ki:

“Eğer her yerde Cumhuriyet Halk Partisi oyları artarken Bursa’da azalsaydı, işte o zaman herkesten önce ben kendimi başarısız görürdüm ve gereğini yapıp hemen istifa ederdim.”

Bakışı şu:

“Kaos yaratmaya gerek yok. İl Yönetimi olarak görevimize devam ediyoruz.”

 

CHP’nin yanlışlıkla HDP’ye yazılan oyları AK Parti itirazıyla düzeldi

 

3.-ak-parti-mudanya-ilce-baskani-dr.-murat-unal.jpgİlginç durum Mudanya’da yaşandı… AK Parti Mudanya İlçe Seçim İşleri Başkanı ve aynı zamanda Mudanya İlçe Seçim Kurulu Üyesi Avukat İnci Söğütlü, seçimin yapıldığı pazar gecesi geç saatlerde sandık kurulları ıslak imzalı tutanaklarıyla sisteme giriş tutanaklarını inceliyordu.

2 mahalledeki 2 sandıkta, ıslak imzalı tutanaklarla sistem arasında fark gördü.

Sandıkların birinde CHP’nin 126 oyu HDP’ye yazılmıştı. Diğer sandıktaysa yine CHP’nin 111 oyu HDP oyu olarak kayda girmişti.

Bunun üzerine…

Yanlışlıkla olduğu düşünülerek hemen itiraz edildi. İtiraz üzerine, hata düzeltildi ve AK Parti’nin itirazı sayesinde yanlışlıkla HDP’ye yazılan oylarını CHP geri alırken ortaya da demokratik bir yarışta demokratik destek çıktı.

Bu durumu…

AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Dr. Murat Ünal’la konuştuk.

“Bazen yanlışlıkla ya da sıra kaydırma sonucu bunlar olabiliyor” dedi ve şunu söyledi:

“İnsani bir hata olarak gördüğümüz bu durumu Seçim İşleri Başkanımız fark edince hemen itiraz edip düzelttirdik. CHP de HDP’ye yazılan oylarını bizim itirazımızla geri aldı.”

 

2 bağımsız adayın oyları seçilmeye yetmedi

 

4.-yazi-icin-salih-cam.jpgPazar günü yapılan seçimleri cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partiler üzerinden izledik, değerlendirme de bu noktada yaptık.

Fakat…

24 Haziran seçiminde Bursa’dan 2 de bağımsız milletvekili adayı vardı.

İşte…

O adaylardan Bu Düzen Değişmeli Platformu’nun desteklediği Emekli Öğretmen Salih Çam 250 oy aldı. Diğer aday Bülent Akça’ya ise sandıktan 635 oy çıktı.

Doğal olarak…

Bu sonuçlar Salih Çam ve Bülent Akça’nın bağımsız milletvekili seçilebilmeleri için yeterli olmadı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X