Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

CHP’de ikinci Ankara çıkarması: İlçe başkanları da Yıldız için gitti!

İlk çıkarmayı… CHP İl Başkanı Metin Çelik ve yönetim kurulu üyeleri yapmışlardı. CHP Bursa İl Yönetimi’nin geçen hafta Ankara’ya gidiş amacı, aralarında yaptıkları oylamadan çıkan Zafer Yıldız’ın İl Başkanı atanmasıydı.

Nitekim…

Genel Merkez’de görüştükleri Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’e yönetim olarak önerilerini verdiler.

Dün ise…

CHP’li ilçe başkanları Ankara’daydı. Osmangazi İlçe Başkanı’nın devir-teslim, Büyükorhan İlçe Başkanı’nın mazereti nedeniyle katılamadığı ikinci Ankara çıkarmasında 15 ilçe başkanı önce Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ü ziyaret etti.

Ardından…

Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’la bir araya gelen ilçe başkanları, iki görüşmede de “Zafer Yıldız’ın il başkanı atanmasını” istediler.

 
Son görüşme…

Genel Sekreter Gürsel Tekin’le planlanmıştı. Ancak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun verdiği bir görev nedeniyle bu görüşme gerçekleşemedi.

Onun yerine…

Genel Sekreter Yardımcısı Ali Demirçalı ile görüşen CHP İl Başkanı Metin Çelik ve 15 ilçe başkanı, Genel Sekreter Gürsel Tekin’e iletilmek üzere isteklerini ilettiler:

Milletvekili aday adaylığı için istifa edecek olan İl Başkanımız Metin Çelik’in yerine Zafer Yıldız’ın atanmasını örgüt kararı olarak istiyoruz.”

Bunun üzerine, Demirçalı da şunu söyledi:

Hiç kuşkunuz olmasın ki örgütün kararı ve isteği önemli. MYK örgütün isteği ve kararına rağmen bir karar vermez. O nedenle biz de bu isteği MYK’ya ileteceğiz. Oradan da farklı bir karar çıkacağını sanmıyorum.”

Geçen hafta İl Yönetim Kurulu’nun yaşadığı duygularla dün de 15 ilçe başkanı Ankara’dan Bursa’ya döndü.

Böylece…

Bursa siyaseti açısından bir başka ilk yaşanmış oldu.

Çünkü…

İl Yönetim Kurulu ve ilçe başkanlarının peş peşe Ankara’ya gidip “örgüt kararı” bildirmeleri hiç yaşanmamıştı.

Bakalım…

Bu istekleri Genel Merkez kabul mü edecek, yoksa farklı bir arayışa mı yönelecek? O da muhtemelen hafta sonunda belli olacak.

 

Metin Çelik perşembe istifa ediyor

 

CHP’de atanması istenen yeni il başkanı için olduğu kadar, istifa edecek Metin Çelik açısından da farklı bir süreç yaşanıyor.

Çünkü…

Milletvekili aday adaylığına karar verdiği için CHP İl Başkanlığı görevinden ayrılacak olan Çelik, ayrılmadan yerine gelecek isim için çaba gösteriyor. Ankara’ya da, yönetiminde yer alan Zafer Yıldız’ı öneriyor.

Bu da ilk kez rastlanan bir durum. İşte böyle bir atmosferde Çelik perşembe günü saat 12.00’de basın toplantısıyla istifasını açıklayacak.

 

Güner Aklan’ın kararı: İstifa yok, süremi bitireceğim

 

CHP’de milletvekili aday adayı olmak üzere Osmangazi İlçe Başkanı İlçe Başkanı İsmet Karaca istifa etti, artık adaylık sürecini bekliyor. İl Başkanı Metin Çelik ise perşembe günü istifa edecek, ama istifa etmeden önce yerine yapılacak atamada sürpriz olmaması için çabalıyor.

Yakın zaman öncesine kadar, olası aday adayları arasında Yıldırım İlçe Başkanı Güner Aklan’ın adı da geçiyordu. Özellikle, bir grup delegenin olağanüstü kongre için imza toplamaları girişiminin yeterli sayıya ulaşamamasından sonra gözler yine Aklan’a çevrildi.

Nitekim…

Yönetimiyle birlikte ziyaretimize geldiğinde bu konuyu açtık. Şunu söyledi:

Milletvekili adaylığını düşünmüyorum. O nedenle istifa etmeyeceğim. Görev süremi tamamlamaya karar verdim.”

Nedenini şöyle açıkladı:

Delegeler kongrede bir görev verdi. Ben de sonuna kadar bu görevi yerine getireceğim.”

Peki…

Görev sona erip de kongre geldiğinde ne yapacak? Yeniden aday mı olacak, yoksa başka bir planı mı var?

İşte cevabı:

Kongre günü geldiğinde üyelerimizle birlikte oturur değerlendirme yaparız ve birlikte karar veririz.”

Şunu vurguladı:

Biz görev adamıyız. Genel Merkez devam der, ya da başka bir görev verir, onu yerine getirmek için gereğini yaparız. Her türlü göreve hazırız. Ama görev isteyen değiliz.”

Açıkça söylemek gerekirse…

Aklan’ın son cümleleri yoruma çok açık. Zaten o da geniş bantta sözü bırakıp, direkt bir şey söylemiyor. Anladığımız kadarıyla, CHP içinde yeni bir süreç için hazırlık var.

Acaba o süreç, il kongresi mi?

 

Yıldırım’da adaylık istifası yok

 

CHP Yıldırım İlçe Başkanı Güner Aklan’a, milletvekili aday adaylığıyla ilgili yönetiminden istifa olup olmadığını sorduk. Şunu söyledi:

Bizim yönetimimizden adaylık için istifa etmeyi düşünen kimse yok. Tam kadro halinde görevimizi sürdürüyoruz.”

Yeni kurulan Emine Ülker Tarhan liderliğindeki Anadolu Partisi’ne CHP Yıldırım’dan yöneliş olmadığını, bugüne kadar hiç istifa gelmediğini de ekledi.

 

MHP Osmangazi’de strateji zaferi, hesapları bozdu!

 

Bu sütunların okurları biliyorlar… Adem Dönmez’i yıllardır anahtar teslimi kongre yapan tam bir teşkilatçı kimliğiyle tanıyoruz.

İki dönemdir sürdürdüğü Osmangazi İlçe Başkanlığı’nı bırakma, yerine de Osman Gümüş’ü destekleme kararı aldı. Açıkça söylemek gerekirse, kendi yaptığı delegeyle Osmangazi kongresinde sorun yaşamayacağını düşündük.

Gelin görün ki…

Geçen kongrede birlikte hareket ettikleri Milletvekili Necati Özensoy-İl Başkanı Hasan Toktaş ikilisi de pazar günkü kongre için özel bir strateji hazırlamışlar.

Nitekim…

Osman Gümüş’e karşı adaylığını açıklayan Selami Hacılar’ın başvurusu Divan Başkanı olarak görev yapan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman tarafından “Yıldırım’da üyesiniz, Osmangazi’de aday olamazsınız” denilerek geri çevrilince, B Planı’nı devreye soktular.

Hacılar’ın listesini çekip, yalnızca Hacılar yerine Yavuz Bülbül yazan ve önceden bastırdıkları listeyi hemen kongre divanına verdiler.

Seçimi de…

129’a karşı 138 oyla Yavuz Bülbül listesi, yani strateji listesi kazandı.

5 kişi karar değiştirseydi sonuç nasıl olurdu, bir şey söyleyemeyeceğiz.

Fakat…

Kongreden sonra yaptığımız konuşmalardan çıkardığımız şu:

MHP’de Osmangazi kongresi üzerinden yapılan tüm hesaplar pazar günü Özensoy-Toktaş ikilisinin stratejik zaferiyle çöktü.

O hesapların içinde, Tevfik Topçu’nun il başkanlığı adaylığı da gözüküyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X