Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Çin’den mektup var: Dünya savaşırken virüsle mücadelede nasıl başarılı oldular?

Onu… Bu sütunların okurları artık tanıyorlar. Bursalı gazeteci Sedat Aydın transferle gittiği Çin’in başkenti Pekin’de dünyaya radyo-televizyon yayını yapan CRI’de Türkçe Servisi Baş Editör görevinde.

Yılbaşı gecesi…

Koronavirüsün ilk çıktığı Wuhan’da insanların meydanları doldurup kutlama yaptıklarını görünce, “Çin’in virüs mücadelesini nasıl kazandığını” sorduk.

O da…

Yılbaşı tatili ve kutlamaları için otel rezervasyonlarının çok önceden dolduğunu ve ülke genelinde kutlama etkinlikleri yapıldığını söyleyerek başladı. Sonraki 3 günlük tatil için de kayak merkezleri, müzeler ve parkların dolduğunu söyledi.

Sonra da…

“Dünyada salgın devam ederken Çin’in virüsü önlemede nasıl başarılı olduğunu” anlattı:

Bir…

“İlk olarak bu durum Çin hükümetinin aldığı salgın tedbirlerinin sıkı ve sürekli oluşuyla açıklanabilir. Yeni tip koronavirüs salgının Çin’de görüldüğü ilk şehir olan Wuhan’da alınan önlemlerde başarı kaydedilmişti. Orada elde edilen deneyim ülkenin tüm şehirlerinde uygulandı ve salgın Çin’de Nisan ayı sonlarında frenlendi.”

İki…

“Çin’in salgınla mücadelesinde başarının bir diğer unsuru ise önceden yaşanan SARS gibi diğer salgınlardan Çinlilerin tecrübeli oluşuyla anlatılabilir. Zaten her grip mevsiminde burada insanlar toplu taşıma araçları gibi insanın yoğun olduğu alanlarda maske takardı. Salgın haberiyle maske kullanım oranı neredeyse yüzde yüze çıktı.”

Şuna dikkat çekti:

“Japonya’da toplum nasıl depremle yaşamayı biliyorsa, Çin’de de insanlar salgınlarda ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda bilinçli.”

Şu bilgileri de verdi:

“Salgının ilk günlerinden beri burada insanlar sağlık ve güvenlik ekipleriyle işbirliği yaptı. Çin’deki salgının en yoğun olduğu Mart 2020’de gönüllüler mahallelerde görev alıp evinden çıkamayan insanların tüm ihtiyaçlarına yanıt verdi.”

 

Devlet-vatandaş işbirliğinin önemli

Bursalı gazeteci Sedat Aydın, virüsle mücadelede başarıyı anlatırken şu örneği verdi:

“2 hafta önce Pekin’in kuzey doğusunda Shunyi bölgesinde 2 vaka tespit edilince bölge saatler içinde karantinaya alındı. Mahalle sakinleri ve oradan geçmekte olanlar karantina çemberinde kaldılar.”

Yapılanları anlattı:,

“Mahallelerde tek tek PCR testi merkezleri kuruldu ve herkes ücretsiz test edildi. Tespit edilen vakalarla etkileşime girenler gözetim altına alınıp bu kişilerin gittiği hastane, restoran, market ve diğer yerler duyuruldu.”

Şu önemli:

“Riskli ilan edilen o yerlere kimse gitmedi.”

 

MHP’den sosyal medya hareketi: ‘Milliyetçi Bursa’ etiketi gündem oldu

Cumartesi gecesi… Twitter’da önce MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı’nın MHP lideri Devlet Bahçeli ile fotoğrafını gördük. Altında da Milliyetçi Bursa etiketi vardı.

Kalkancı…

Paylaşımlarını MHP Bursa milletvekilleri olan Genel Sekreter İsmet Büyükataman ve Genel Başkan Yardımcısı M. Hidayet Vahapoğlu ile sürdürdü. Sonra da onların Bahçeli ile fotoğraflarını yine Milliyetçi Bursa etiketiyle paylaştı.

Ardından…

MHP teşkilatları bu paylaşımları yapmaya başladılar. İl yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, ilçe yöneticileri, Ülkücü camianın tanınan isimleri Milliyetçi Bursa hareketini sürdürdüler.

Bu hareket…

Herkesin kısıtlama nedeniyle evlerinde bulunduğu cumartesi gecesinde MHP Bursa’nın sosyal medya hareketi oldu ve 19 bin 300 tweet’le Türkiye’deki en popüler gündem başlıkları arasına girdi.

 

Vahapoğlu’ndan ‘kar turizmine destek’ çağrısı

Şu günlerde… İklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık yaşanıyor. Bunun susuzluk yanında bir de kar turizmi etkisi var.

Bu konuda…

MHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı M. Hidayet Vahapoğlu’ndan çağrı geldi:

“Tüm kayak merkezlerinde, özellikle Uludağ’da kar seviyesi 3-5 santimle ifade edilebiliyor. İşletmeler suni kar makinelerini 24 saat çalıştırıyorlar. Covid-19’dan sonra iklim değişikliğinden zarar gören işletmelere destek verilmeli.”

 

Bu çağrıya kulak verilmeli: Emekli aylıkları açlık sınırının altına geriledi

Gündemde… Bir süredir asgari ücret tartışmaları vardı. Beklentiler nedeniyle yapılan zam tartışılsa da, asgari ücret açlık sınırının üstüne çıktı.

Şimdi…

Gözler enflasyon rakamlarında. Çünkü, memur ve emekli maaşları için bu rakam belirleyici olacak.

İşte…

Bu noktada Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars önemli bir çağrı yaptı.

“Yüksek enflasyon nedeniyle emekli maaşları açlık sınırının altına geriledi” diyen Pars şuna dikkat çekiyor:

“Enflasyon hesaplaması emeklilerin çarşı-pazarda yaşadığı gerçeği ve harcamalarını gerçekçi olarak yansıtmıyor. Önce bu hesaplama yöntemi değişmeli.”

Çağrısı da şu:

“Türkiye’de 13 milyon, Bursa’da 570 bini geçen emeklilerimizin yüksek enflasyon altında ezilen maaşları, gıda ve sağlık harcamalarında yaşamlarını sürdürebilecekleri seviyeye çekilmeli.”

 

Refik Özen yeni yıla kolu askıda başladı

Çok eskiden tanırız… Çarşıdan yetişen Refik Özen siyasete AK Parti’de adım attı, Osmangazi İlçe Başkanlığı ve İl Sekreterliği yaptı.

Siyasetten gelen milletvekili olarak, bize göre başarılı performans sergiliyor.

Ancak…

Küçük bir talihsizlik yaşadı ve omuzu çatladı. Yakın dostu olan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in müdahalesiyle kolu askıya alındı.

Biraz istirahatla sağlığına kavuşacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X