Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Cumhurbaşkanı’nın şifresine Efkan Ala yorumu: Nasıl bir sistem olacak?

Pazartesi akşamı… Bakanlar Kurulu kararlarını açıklarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şöyle bir cümle kullandı:

“Yeni bir küresel yönetim modeli kurulur, Türkiye de yerini alır.”

Geçmişte…

Rahmetli İsmet İnönü’nün Amerika ile yaşanan krizde dile getirdiği “Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de yerini alır” cümlesinin benzeri bir söz.

Ancak…

Bu kez sorun iki ülke ilişkileri değil. Dünyanın gündeminde insanı tehdit eden bir virüs salgını var. Bir yandan toplumlar canlarını korumaya çalışırken, bir yandan da ülkeler ekonomik ve sosyal sorunları aşmaya çabalıyorlar.

Sorun küresel boyutta ve sonrası için de bazı öngörüler dillendiriliyor.

Biz de…

O yeni sürece ilişkin mesaj kabul ettiğimiz için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin şifresini geçmiş hükümette İçişleri eski Bakanı olarak görev yapan AK Parti Bursa Milletvekili ve MKYK Üyesi Efkan Ala’ya sorduk.

Dedi ki:

“Dünya ölümcül bir salgın yaşıyor. Bu süreçte yaşananlar yeni bir dünya düzeninin kurulmasını, ya da mevcudun gözden geçirilmesini ortaya koydu. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu sözüyle bu ihtiyaca işaret etti.”

Ardından…

“Anımsanırsa, bir süredir uluslararası platformlarda ‘Dünya beşten büyüktür’ diyor ve mevcut sistemin aksayan yerine işaret ediyor” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Bu gibi hadiselerde inisiyatif alıp görevini yapacak yeni yapılanmalara ihtiyaç var. Mevcut olan yapıların da reforme edilmesine ihtiyaç var.”

Bu noktada…

Birleşmiş Milletler’in 193 üyesi olmasına karşın Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülkenin veto hakkı olduğunu anımsatırken “Bu adaletsizliktir, haksızlıktır” deyip devam etti:

“Cumhurbaşkanımız bütün bunları uzun zamandır BM genel kurulları başta uluslar rası platformlarda açıkça söyledi. Haklı olduğu ortaya çıktı.”

Yorumu şu:

“Böyle bir salgın döneminde dünya sistemi çok zorlandı. Ekonomilerinin en güçlü olduğunu zanneden ülkeler çok büyük zorluklar yaşadılar. Oysa bu adaletsizlikleri gündeme getiren, uluslararası kuruluşların reforme edilmesi gerektiğini her platformda söyleyen Cumhurbaşkanımız uyarılarını yaptı. Şimdi onun işaret ettikleri yaşanıyor ve yaşanacak.”

 

 “Yardım almaya çalıştıklarımıza yardım yaptık”

 

Geçmiş dönem İçişleri Bakanı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve MKYK Üyesi Efkan Ala, salgın sürecini yorumlarken şunu söyledi:

“Cumhurbaşkanımız lider olarak öne çıktı. Sağlık Bakanımız üstün performans sergiledi. Bazı ülkeler Türkiye’yi örnek model aldılar ve gelip inceleme yaptılar.”

Yabancı TV kanallarının, “Türkiye bu işi nasıl bu kadar etkili yönetebildi?” konulu programlar hazırladıklarını anımsatıp, ekledi:

“Tarih boyunca yardım almaya çalıştığımız ülkelere yardım eder hale geldik.”

 

Efkan Ala: Ülkelerin söz sahibi olabileceği adaletli yeni yapılar olmalı

 

Sohbete… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi akşamı “Yeni küresel yönetim modeli kurulur, Türkiye de yerini alır” sözüyle başladık.

Sonrasında…

Bu süreçte neler olabileceği konusu açılınca, İçişleri eski Bakanı, AK Parti Bursa Milletvekili ve MKYK Üyesi Efkan Ala şunun altını çizdi:

“Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası gibi uluslararası yapıların bu tür salgınlarda yetersiz oldukları ortaya çıktı.”

Düşüncesi şu:

“Bu yetersizlik; güçlü-güçsüz, zengin-fakir ayırımı yapan o kuruluşlarda ülkelerin yer almasını önleyen anlayışın tezahürü.”

Çözümü şu:

“Küresel sorunlara karşı etkili ve inisiyatif alabilecek uluslararası yapılar gözden geçirilmeli, belki yenileri kurulmalı, mevcutları da reforme edilmeli.”

Uyarısı ise şu:

“Bütün ülkelerin adaletli olarak katılabileceği, söz sahibi olabileceği, karar mekanizmalarında olabileceği yöne doğru evrilmeli.”

 

Uzaya uydu gönderenler maske yapamadı

 

Salgınla yaşananlardan biri de şu: Uzaya uydu gönderen en yüksek teknolojili kimi ülkelerin maske üretme kapasitelerinin olmadığı görüldü.

Efkan Ala konuya küresel açıdan bakıp şöyle yorumladı:

“Amerika-Çin arasındaki ekonomik silahsız savaş, bunun Avrupa Birliği’ne yansıması, Dünya Ticaret Örgütü’nün buna etkisiz kalması dünyaya problem olarak yansıyor.”

Bakışı şu:

“Uluslararası yapılar sorunları çözsün diye varlar, ama kendilerini etkisiz konuşlandırdıkları için çözen olamıyorlar.”

Hükümet ve AK Parti’li belediyelerin Bursa’da ‘salgın yardımı’ raporu

 

Salgın dünyayı hazırlıksız yakaladı, ama sosyal dayanışma anlamında Türkiye’nin dayanışma alışkanlığı var.

Nitekim…

????????????????????????????????????

AK Parti’nin hazırladığı grafiklerde, koronavirüs salgını süresince merkezi hükümet ve AK Parti’li belediyelerin yardımları tek tek görülüyor.

Buna göre…

Salgın süresince Bursa merkez ve ilçelerinde toplam 7 milyon 882 bin 196 koruyucu maske ve kolonya yardımı yapıldı. AK Parti belediyeleri 132 bin 772 hijyen paketi yardımında bulunurken, 10 bin vatandaşa nakit destek yardım kartı ve 164 bin 249 gıda pakedi yardımı dağıtıldı.

Bursa ve ilçelerinde yaşayan 65 yaş üstü 185 bin 370 kişiye de koruyucu maske ve kolonya dağıtımı yapıldı.

Bu arada…

Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanmak için Bursa’daki 180 bin 800 işletme başvuruda bulundu, 265 bin çalışan da bu ödenekten yararlandı. Ücretli öğretmen ve usta öğreticilere ek ders ücreti ödeme olanağından da 5 bin 554 Bursalı faydalandı.

Devlet Hatun’a yakışan bir türbe yapılıyor

 

Aslında… Osmanlı’nın en önemli kadın sultanlarından biri olan, ama pek bilinmeyen Devlet Hatun’un türbesi Meydancık’ta.

Germiyan Beyi Süleyman Şah’ın kızı, Mevlana Celaleddin Rumi’nin torunu olan Devlet Hatun, iki beyliğin dostluğu için Yıldırım Bayezid’le evlendiriliyor. Çelebi Mehmet’in annesi Devlet Hatun 1413’te vefat ettiğinde, eşiyle oğlunun arasındaki Meydancık’a defnediliyor.

İşte…

Bu türbede Büyükşehir Belediyesi şimdilerde Devlet Hatun’a yakışacak bir düzenleme çalışması yapıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X