Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Dağ yöresine yeni çatı: Güç birliği ve eğitimle kalkınma için vakıf kuruldu

Köşe Yazısını Dinle

Aslında… Kronik bir sorunu var dağ yöresinin. Yıllar geçse de, sorun kalırken, sıralamalar yer değiştiriyor ve yaşam böyle devam edip gidiyor.

O sorunu…

Bursa’nın Güneydoğusu olarak da kabul edilen Uludağ’ın arkasındaki 4 ilçenin gelişmişlik sıralamasındaki yerleri gösteriyor: Çok gerideler.

Örneğin…

İlçelerin gelişmişlik listesinin 747. sırasında Büyükorhan var. 564. sırada Keles yer alırken, Harmancık 473. sırada, Orhaneli ise 424. sırada yer alıyor.

Bu da…

Bugüne kadar gerekli desteği bulamayan dağ ilçelerinin kendi göbeklerini kendilerinin kesmeleri gerektiği anlamına geliyor.

Nitekim…

Dağın sosyal organizasyonu adına kurulmuş sivil toplum örgütleri var. Dağ-Der, DAĞSİAD, Dağbirlik Kooperatifi gibi yapılar bu görevi yerine getirmeye çalışıyorlar.

İşte…

O yapılara çatı özelliğinde yenisi eklendi: DEKAV.

Üstelik…

Kurucu başkanlığını, Dağ-Der’i kent gündemine sokan isim olan Prof. Dr. Ali Kaya’nın yaptığı Dağ Yöresi Eğitim Araştırma ve Kalkınma Vakfı hızlı bir başlangıç yaptı.

DEKAV Başkanı Prof. Dr. Ali Kaya ve Mütevelli Heyeti’nden Prof. Dr. Adem Apak, Yunus Emre Coşan, Mustafa Şahin’i konuk ettiğimizde, neler yapacaklarını da konuştuk.

Vakfın felsefesini Ali Hoca şöyle açıkladı:

“Dağ yöresini temsilen kurulan dernekler bir bütün parçaları olarak çalışıp birbirlerine destek verecekler. Dernekler kendi alanında faaliyet yaparken DEKAV da eğitim, kalkınma ve araştırma alanlarında çalışacak.”

Yola çıkarken…

“Dağ Yöresi Eğitimle Kalkınıyor” sloganıyla bir dizi hazırlık yapan DEKAV şu an 150 öğrenciye burs veriyor. Başvuruları Dağ-Der’e yapılan bursları üstlenen DEKAV ayrıca, 300 öğrenciye de uzaktan eğitim ihtiyacı tablet bilgisayar dağıttı.

Prof. Dr. Kaya daha güçlü yapı olan vakıf yoluyla yöreye hizmet anlayışını anlatırken, “Asırlar boyu yaşayacak eserleri kazandırmak istiyoruz” dedi.


Çalışma gruplarıyla ‘dağ kadını’ güçlendirilecek

DEKAV Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ali Kaya vakfın kuruluş amaçlarını anlatırken, nasıl çalışacağına yönelik yol haritasını da açıkladı.

Örneğin…

Vakıf bünyesinde eğitim, araştırma, kalkınma, danışma, sanayi, tarım gibi çalışma grupları yer alacak. Bu gruplar, yöreye hizmet etmek isteyenlere zemin sağlayıp çalışma alanı sunacaklar.

Öncelikli hedef ise, dağ yöresi kadınının güçlendirilmesi olacak.


Ankara’da ilk: Peş peşe iki kurultayla siyasetin de denklemi değişecek

Önce… 18 Mart Çarşamba günü, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde MHP kurultayı var. 1 hafta sonra da AK Parti kurultayını yapacak.

İlginç olan şu:

MHP 1 yıl önceden kurultay tarihini açıkladı. AK Parti ise erken kurultay kararıyla sürpriz yaptı. O bakımdan,bundan sonraki adımlar kulislerin konuştuğu spekülasyon oldu.

En çok da…

“Erken kurultay, erken bir seçim habercisi mi?” sorusuna cevap arandı.

Bir yandan da…

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yaptığı görüşmeler var. Onlar da 28 Aralık 2020 günü bu sütunlarda yazdıklarımızı teyit ediyor:

“Millet İttifakı yerine seçimde İYİ Parti-Saadet Partisi-Demokrat Parti-DEVA Partisi-Gelecek Partisi ittifakı konuşuluyor. Adının da Demokrasi İttifakı olacağı beklentisi oluştu.”

Kısacası…

Ankara’da siyasetin denklemini değiştirecek bir süreçteyiz. Her şey 6 günde belli olacak.

AK Parti Gençlik Kolları’na Bursa’dan 3 isim

AK Parti, geçen haftaki Kadın Kolları Kurultayı’ndan sonra Gençlik Kolları Kurultayı yaptı.

Eyyüp Kadir İnan’ın Genel Başkan seçildiği kurultayda, Gençlik Kolları MKYK’sına Bursa’da 2 isim girdi.

Buna göre…

Mehmet Ali Keskil asıl listede, Nilüfer eski İlçe Gençlik Kolları Başkanı olan ve halen İl Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü yapan Yunus Emre Kara ve Furkan Dülger yedek listede yer aldı.

Bursa Halkla İlişkiler Derneği’nde kongre zamanı: Cansel Oruç aday

Kolay değil… Henüz halkla ilişkilerin sektör olarak kabul görmediği yıllarda Türkiye’deki ilk derneklerden biri Bursa’da kuruldu.

1992’de BHİD kısa adıyla yola çıkan Bursa Halkla İlişkiler Derneği, yapısıyla örnek olurken, HİÇ Ödülleri yarışmasıyla da ulusal düzeyde ses getirdi.

Şimdi…

BHİD’in 24 Mart Çarşamba günü kongresi var. Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde saat 16.00’da yapılacak kongrede çoğunluk sağlanamazsa 31 Mart’a ertelenecek.

Mustafa Sönmezay’ın yeniden aday olmama kararı aldığı BHİD’de, Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Cansel Oruç adaylığını açıkladı.

Önümüzdeki dönem…

Yönetimde asıl-yedek birlikte çalışacaklarını açıklayan Oruç’un listesinde Emre Deniz Yazgan, Özgecan Demirtaş, Aslı Sakarya, Bircan Özkan, Sena Er, Ramazan Gültaş, Seray Gül, Gani Köse, Bekir Öztürk bulunuyor.


TSE Koordinatörü Hüsrev’e federasyon görevi

Hafta sonu… Kısa adıyla TÜMBİFED olarak bilinen Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu’nun genel kurulu vardı.

Kongrede…

İstanbul’da TSE Bölge Koordinatörü olduğu dönemde federasyonun kurucu isimleri arasında yer alan TSE Bursa Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev başkanlığa seçildi.

Hüsrev’in 27 kişilik yönetim kurulu listesinde iş ve bürokrasi dünyasından tanınmış pek çok isim yer aldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X